Hup Bitcoin – Ruben Waterman (Get Bittr): ‘Bitcoin is dé manier om welvaart op te slaan’

In de Hup Bitcoin podcast is deze keer Ruben Waterman, oprichter en CEO van Get Bittr te gast. Het bedrijf biedt een laagdrempelige dienst om eenvoudig bitcoin (BTC) te sparen.

Waterman licht zijn plannen toe voor het komende jaar, zoals beetjes bitcoin sparen via het Lightning Network. En hoe ervaart hij het Nederlandse beleid om cryptobedrijven strenger te reguleren dan Europa voorschrijft?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hup Bitcoin #10: Ruben Waterman, Get Bittr

Het concept van Get Bittr uit het Zeeuwse Oostburg sluit aan bij een handelsstrategie van Dollar Cost Average.

Je belegt periodiek (dag, week, maand) een vast bedrag in bitcoin en laat de koersschommelingen voor wat ze zijn. Bittr koopt de bitcoin voor je aan en stuurt het automatisch naar je bitcoin wallet.

Voor deze dienst vragen ze– vergelijkbaar met een broker – 1,5% commissie per transactie. Hiermee bedienen ze nu 3.500 klanten, voornamelijk in Nederland. Deze leggen gemiddeld 150 euro per keer in.

Direct luisteren naar de podcast?

Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Bitcoinmeester en Yieldt.com.

1. Hoe is het idee voor Get Bittr ontstaan?

‘Ik studeerde in de VS en daar gebruikte ik een app om via DCA aandelen te kopen. Waarom bestaat dat niet voor bitcoin? We willen alle stappen wegnemen voor de koper. We hebben er zes maanden aan gebouwd en vervolgens heeft het zes maanden geduurd om een zakelijke rekening te krijgen bij Bunq.

We zijn blij dat we een zakelijke bankrekening hebben, want bij andere banken was het niet mogelijk. "Je doet iets met bitcoin, dat past niet in ons risicoprofiel” kregen we dan te horen".

2. Waarom is bitcoin relevant?

'In 2013 heb ik een onderzoek uitgevoerd voor de SNS Bank naar de mogelijkheden van bitcoin. Toen was er weinig informatie beschikbaar en ik heb ook tot 2015 gedacht: dit is de toekomst van online betalen.

Maar dat idee heb ik bijgesteld. Bitcoin is een héél goed mechanisme om welvaart in op te slaan. Bitcoin is sparen. Voorlopig zie ik niet gebeuren dat veel mensen ermee gaan betalen, omdat bitcoin te volatiel is.
Stel je betaalt een vriend wat terug, dan gebruik je nu een Tikkie. Als ik bitcoin gebruik, dan kan die 60 euro volgende week 100 euro of 30 euro zijn.

In deze tijden, waar de Federal Reserve $700 miljard bijdrukt, wordt bitcoin relevanter. Bij bitcoin is bijprinten van bitcoin niet mogelijk. Bijprinten van dollars heeft helemaal geen zin meer. Ik verwacht dat we naar een nieuwe crisis gaan, beleggers weten ook dat bijprinten geen zin meer heeft.

Nu zien we in landen waar hyperinflatie is, dat men vlucht naar de dollar. Maar er komt een moment dat de Amerikanen zelf niet meer in de dollar geloven als store of value.

Wat moeten wij nu gaan kopen? Dan komt al gauw goud en bitcoin om de hoek kijken. Kijk naar de goudprijs in 2008, die steeg ook niet gelijk. De prijs daalde omdat mensen cash nodig hadden. Na enkele maanden ging de goudprijs wel stijgen en dat gaan we nog een keer zien'.

3. Waarom is dollar cost averagen nodig?

'Stel je wilt bitcoin hebben en je hebt een bedrag van 10.000 euro op je spaarrekening beschikbaar. Je kunt lump sum op één moment dat bedrag inleggen. Maar dan loop je meer risico, zodra de koers 50% zakt in één week. Je kunt niet bijstellen, want je hebt alles ingelegd.

Die 10.000 euro kun je ook verspreiden over weken of maanden. 200 euro elke week of 1.000 euro per maand. Dat beleg je op gemiddelde prijzen in plaats van één moment te kiezen. Met DCA kijk je niet meer naar de bitcoin prijs.

‘De afgelopen week kregen we heel veel aanmeldingen, want door de daling van de prijs werd bitcoin weer aantrekkelijker. De drukte nam zo toe dat onze buffer bij Kraken, 40.000 euro, opgebruikt raakte. Zodra dat gebeurt, dan kopen we gewoon zelf bitcoin aan nadat we de overschrijving hebben ontvangen.

Het klopt dat de mempool volraakte en dat het langer duurde voordat een transactie bevestigd was. We proberen altijd met 1 satoshi per byte te betalen. Daarvoor gebruiken we ‘Child Pays For Parent (CPFP)’, een techniek om je eigen wisselgeld van je bitcoin transactie opnieuw uit te kunnen geven.

Hoe werkt dat? Enkele tientallen Bittr transacties worden aan elkaar gelust. Als een bitcoin miner de meest recente fee van een Bittr transactie wil hebben, dan moet de miner ook de eerdere transacties uit de lus bevestigen.

Vanuit ons gezien een simpele en effectieve manier om ervoor te zorgen dat de commissies niet te hoog worden. En je vermijdt het risico dat er transacties achterblijven die nóóit bevestigd worden.

Kortom, een lus van transacties maakt het voor miners aantrekkelijker om de fees te ontvangen en de transacties in hun block mee te nemen'.

4. Wat zijn jullie plannen voor 2020?

'We zijn van plan om een mobiele app uit te brengen. We merken dat mensen het vervelend vinden dat ze géén overzicht hebben. Wat heb ik aan bitcoin via Bittr? Wat heb ik ingelegd en sta ik op winst of verlies? Ons idee was om het zo simpel mogelijk te houden en weinig risico te lopen met klantendata bijvoorbeeld.

Echter, het uitrollen van betalingen via het Lightning Network zijn belangrijker voor ons. Hoe werkt het?

Wij openen een Lightning kanaal met jou, genoeg voor een aantal stortingen die je wilt doen. Zonder dat al deze kleine transacties op de blockchain komen. We zijn ook een beetje een blockchain vervuiler.

Stel een klant wil 200 euro beleggen, dan openen we een payment channel. De eerste betaling van 25 euro in bitcoin gaat gelijk jouw kant op en vervolgens herhalen we dat 8 keer voordat alle transacties naar de blockchain gaan. We gaan dit uitrollen voor 50 euro per transacties.

Want we hebben nu nog geen use case als je 5 euro per dag wilt DCA'en. Dat kan niet vanwege de fees. Met Lightning kan het wel. We gaan samenwerken met Nodl.it, een fabrikant van nodes.

Klanten van Nodl.it krijgen Get Bittr in hun node dashboard te zien. Wij kunnen de LN node van Nodl koppelen aan iemands rekeningnummer.

We realiseren dat LN nog kinderziektes kent. Stel dat een transactie niet goed gaat, dan loopt deze via de normale weg van de blockchain. We willen er altijd voor zorgen dat wij niet de custodial zijn. Voorlopig verwacht ik dat mensen de voorkeur geven aan de bitcoin blockchain'.

5. Jullie moeten ook voldoen aan de nieuwe regels in Nederland voor cryptobedrijven

'Ja, omdat wij een dienst aanbieden die euro's omzet in bitcoin, dienen we ons te registreren bij de Nederlandse Bank en gaan we onze hun toezicht vallen. Ik zag dit mei vorig jaar al aankomen, toen Finland als eerste land het ging implementeren. Wat me opviel: er is geen Europees breed beleid, dus ieder land kiest zijn eigen weg.

Dat is een nadeel, want wij moeten in elk land een ander traject doorlopen. Dat was een schok. We zijn één Europa, maar blijkbaar voor deze dienstverlening opeens niet?

Het begint met een hele hoop papierwerk. Te beginnen met een businessplan, een concept waar wij zelf niet in geloven. In het plan moet je een hele SWOT-analyse opstellen, inclusief het te verwachten marktaandeel en groeivoorspellingen. In onze ogen heeft dat geen zin. En waarom wil de DNB dit allemaal weten? Ik vind dat heel raar.

We zijn onder de indruk van het tegengas die de Eerste Kamer geeft op het voorstel. Ik ben hier gemiddeld één dag in de week mee bezig. Wij bieden een solide dienst, waarom zouden we geen 'licentie' kunnen krijgen? Wij hopen dat de DNB de toezichtskosten baseert op iemands bedrijfsomzet.

Je zou denken dat wij minder voor toezicht moeten betalen dan een Bitonic of ander groter bedrijf. Het zou niet eerlijk als wij hetzelfde moeten betalen als grotere partijen. Het Franse model was beter geweest. Daar volgt men gewoon de Europese richtlijn.

Dat betekent verplichte registratie, gratis. En bedrijven die gereguleerd willen worden, kan dat maar het is niet verplicht. Het is een keuze om bijvoorbeeld betrouwbaarder over te komen in de markt'.

6. Je hebt gekeken naar Zwitserland, maar er niet voor gekozen.

'Ik was verbaasd door de hulp die we kregen van de overheid. Je kunt het vergelijken met iemand van de Kamer van Koophandel, die me kennis liet maken met het ecosysteem en alle mogelijkheden in het land.

Hij zou me ook helpen met het regelen van een bankrekening, het opzetten van een 'BV' en het koppelen aan een jurist om de licentie te regelen. In Nederland is vaak omgedraaid: als je zaken wilt doen als bitcoin bedrijf, werkt de overheid je vaak tegen.

Uiteindelijk hebben we vanwege de kosten afgezien om naar Zwitserland te verhuizen. Het was een hele operatie om je bedrijf compleet opnieuw te starten, hoewel alle kosten wél inzichtelijk zijn. We weten nog steeds niet wat de doorlopende kosten zijn in Nederland. En dat maakt het nog steeds een risico om hier te opereren. Maar we weten dat er in Zwitserland in ieder geval een alternatief ligt'.

Anchor

De aflevering wordt via de Anchor app automatisch doorgeplaatst naar Spotify, iTunes, Pocketcasts en andere afspeelapps.

Youtube

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Ethereum trending crypto Data en Analyse
Niet Bitcoin Maar Ethereum en Binance Coin Stelen de Show Deze Week

Beleggers en handelaren verbreden hun de afgelopen tijd hun aandacht van bitcoin naar altcoins zoals...

Ethereum ETF Nieuws
Grayscale CEO: Spot Ethereum ETF Goedkeuring Slechts een Kwestie van Tijd

Grayscale CEO Michael Sonnenshein deelde zijn optimisme over de goedkeuring van een spot ethereum ETF...

solana koers verwachtign Nieuws
Waarom Zakt Solana? What’s Next: Kan Solana €200 Worden Of €88?

In tegenstelling tot de rest van de crypto markt moest Solana over de afgelopen dagen...

Nieuws
Bitcoiners delen vroege emails met Satoshi

Recent zijn belangrijke inzichten in de begindagen van Bitcoin aan het licht gekomen door de...

scorpion casino online gambling platform Persberichten
Geïnteresseerd In Online Casino’s? Zoek Niet Verder Dan Het Op Crypto Gerichte Scorpion Casino, Dat Meer Dan 200 Spellen Heeft

Met een gevarieerde selectie van meer dan 200 spellen binnen een crypto gericht platform, onderscheidt...

Lees meer