SEC besluit over 9 Bitcoin-ETF’s komende twee maanden

De Amerikaanse SEC zal de komende twee maanden ETF’s van onder meer SolidX, VanEck en ProShares analyseren. Met goedkeuring kunnen institutionele beleggers de markt betreden, waarmee de groei van de grootste cryptomunten een zekerheid lijkt.

VanEck SolidX Bitcoin Trust ETF

Cryptofanaten maakten zich de laatste paar weken zorgen over het feit dat de Bitcoin-ETF’s tot op heden op zich laten wachten. Maar de Securities and Exchange Commission (SEC) heeft beloofd om binnen twee maanden definitieve beslissingen te nemen over liefst negen voorgestelde Bitcoin-ETF’s.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De meest prominente en belangrijkste van deze ETF’s is de in juni voorgestelde VanEck SolidX Bitcoin Trust ETF. Deze ETF betreft de enige “fysieke” ETF die momenteel door de regelgevende instantie wordt geanalyseerd. Daarmee wordt bedoeld dat er ook daadwerkelijk bitcoins worden aangehouden.

ProShares, Direxion en GraniteShares Bitcoin-ETF’s

Andere voorstellen werden ingediend door ondernemingen zoals ProShares, Direxion en GraniteShares. De termijnen voor het nemen van beslissingen worden vastgesteld op het ogenblik dat de voorstellen worden gepubliceerd in het U.S. Federal Register, met een eerste beslissing 45 dagen na dat tijdstip. Het agentschap heeft tot 240 dagen na de publicatie de tijd om het lot van bepaalde voorstellen te bepalen.

De uiterste termijn voor een besluit over twee ProShares voorstellen is vastgesteld op 23 augustus, over twee weken. Deze werden namelijk ingediend door de New York Stock Exchange Arca, op 4 december 2017.

Voor GraniteShares zal september de beslissing vallen, gekeken naar de twee ETF’s die GraniteShares op 5 januari 2018 heeft ingediend. De besluiten daarover moeten uiterlijk op 15 september worden genomen. 21 september is de uiterste datum voor de vier fondsen van Direxion, die op 4 januari zijn ingediend. Er staat dus nog een hoop op de planning!

Afwachten

Natuurlijk zou de SEC zijn besluiten eerder kunnen uitvaardigen, maar zoals uit het verleden blijkt zal het agentschap waarschijnlijk wachten tot dicht bij de deadlines.

Toch bestaan er uitzonderingen. Enkele dagen geleden heeft de SEC aangekondigd dat zij de uitspraak over de CBOE Bitcoin-ETF van VanEck en SolidX tot 30 september zal uitstellen. In het SEC-document wordt opgemerkt dat de CBOE BZX Exchange op 20 juni 2018 een aanvraag heeft ingediend voor de Bitcoin-ETF.

De markten reageerden bijzonder negatief en sommige cryptovaluta’s verloren meer dan 13 procent. Het nieuws leidde ook tot een flinke daling van de bitcoinprijs, die meer dan 6 procent verloor tot onder de 6.400 dollar.

Bronnen: CNBC, Bloomberg, BTC Manager, Coin Telegraph

Foto: Flickr / Christoph Scholz

Inschrijven nieuwsbrief