Bitcoin gaat volgens Tim Draper naar $250.000: ‘Millennials, kom in actie’

Tim Draper is zéér bullish over bitcoin (BTC) als protocol, asset én betaalmiddel. De prijs van de cryptomunt zal de komende jaren zelfs naar een niveau van $250.000 stijgen. Die groei moet óók van jonge beleggers komen, millennials in het bijzonder, zo betoogt hij in een recent interview.

Bitcoin (BTC) koers in 2020

Het is de beste start sinds 2012, een opening van de koers bij $7.194 (1 januari 2020) naar een sluiting van $9.164 (19 januari, Coinmarketcap). Een absolute groei van bijna $2.000 en een relatieve groei van 27% in minder dan drie weken tijd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin sparen: 'hold on for dear life'

Dat bitcoin nu een vaste bodem boven de $7.000 heeft gevonden, is ook te verklaren door een groeiend aantal 'hodlers' die bitcoin sparen voor de lange termijn. Zo is er 90 miljard dollar aan bitcoin opgepot in de wallets van lange termijn investeerders. Ze denken niet aan verkopen (voorlopig).

Het zijn beleggers die (bewust of onbewust) een filosofie hebben van 'low-time preference' in tegenstelling tot 'high-time preference'. Kort door de bocht: behoefte uitstelling versus snelle behoeftebevrediging, een sterrenrestaurant versus een fast foodketen.

Bovendien zijn er binnen de Amerikaanse wereld van durfkapitalisten een aantal koppige 'believers', die regelmatig in de media hun stokpaardje mogen berijden: één daarvan is Tim Draper.

Een telg uit een bekende investeerdersfamilie uit Californië, waar al enkele generaties in startups geld is gestoken.

Je kunt zeggen dat de Drapers een neusje hebben voor innovatieve bedrijven en daar vroeg in investeren. Hun succesnummers zijn niet de minsten: Tesla, Hotmail en Skype. Nog vóórdat Microsoft beide laatstgenoemde tech scale-ups opslokte.

Bitcoin en millennials

Nu geeft Draper een advies aan een specifieke cohort om in bitcoin (BTC) te stappen: millennials oftewel de generatie Y (geboren tussen 1980 en 2000, red). In de ogen van Draper is bitcoin dé manier om je 'financiële toekomst veilig te stellen’.

De durfkapitalist doet zijn uitspraken bij de populaire nieuwszender Fox Business, waarmee hij regelmatig technologische thema's mee bespreekt. Deze keer ging het ook over het ruimtevaartproject Space X van Elon Musk, maar het sluitstuk was bitcoin.

Een van de problemen die deze groep tegenkomt, is dat ze opgescheept zitten met een financieel systeem van vorige generaties. In zijn ogen is het huidige economische landschap te vergelijken met een 'antieke auto'.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Ons huidige bancaire systeem is een 'Oldsmobile', de antieke versie. Millennials zijn geboren in een wereld vol met schulden. Ze hebben niet de middelen om deze maatschappelijke schulden af te lossen. Ze zijn noodgedwongen leners geworden in plaats van spaarders'. [/penci_blockquote]

Volgens Draper telt letterlijk elke satoshi (sat is de bitcoin eenheid) die iemand kan sparen en opzij kan zetten voor de toekomst.

Wereldwijd betaalmiddel

Volgens Draper is een investering in bitcoin niet alleen verstandig als oppotmiddel, maar ook als betaalmiddel van de toekomst. Hij verwacht dat bitcoin het protocol wordt voor een wereldwijd betalingssysteem, waarbij de landsgrenzen en de bijbehorende valuta aan waarde verliezen.

Een contrast met Silicon Valley-buddy Elon Musk die bitcoin niet ziet ontpoppen als een wereldwijde betaalprotocol.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Het betalingsverkeer is niet lokaal, maar globaal. Betalen is niet meer gebonden aan geografie. Het is een open technologie'. [/penci_blockquote]

Maar bitcoin kampt ook met een schalingsprobleem op het gebied van betalen. Zo is er met het basisprotocol slechts zeven transacties per seconde mogelijk. Daarmee kan het niet concurreren met wereldwijde betaalproviders, oordelen critici.

Onder meer sidechains en het secundaire Lightning Network moet dat probleem (deels) gaan oplossen. Het zijn nog experimentele ontwikkelingen, zo is het de hoeveelheid bitcoin op Lightning nog zéér beperkt.

Lightning Network en bitcoin prijsvoorspelling

Draper ziet dat bitcoin wél binnen vijf jaar een vlucht gaan nemen als geld. De sleutel ligt bij de adoptie van het LN, waar steeds meer bedrijfjes, onder meer Square Crypto van Jack Dorsey (Twitter, Square) testen mee draaien.

Zodra LN massaal aanslaat, drijft dat ook de waarde op van bitcoin als protocol. Want uiteindelijk moeten alle LN-betalingen verwerkt worden op laag 1. Dat toenemende gebruik vertaalt zich in een hogere prijs per bitcoin unit, zo betoogde Draper eerder. Daardoor gaat de prijs van één BTC nog naar $250.000 per stuk.

'30.000 bitcoin voor een prikkie'

Zoals gezegd is Draper al een tijdje een fanboy van bitcoin. In 2014 is de illegale marktplaats The Silk Road door FBI opgerold. De geconfisqueerde bitcoins zijn geveild en deze 30.000 BTC is gekocht door Draper voor een 'prikkie'.

Dat vertegenwoordigt een huidige marktwaarde van bijna 250 miljoen dollar.

Draper voorspelde eerder dat Bitcoin binnen drie jaar $10,000 waard zou worden. Dat was voor velen destijds ondenkbaar, maar in 2017 kreeg hij toch gelijk en werd zijn voorspelling zelfs ruim overtroffen.

Een half jaar geleden deed Draper opnieuw een voorspelling, namelijk dat Bitcoin in 2022 zo’n $250.000 waard zal zijn.

De impact van Bitcoin op de wereld zal volgens Draper echter veel groter zijn dan al zijn eerdere investeringen in het vroege internet bij elkaar.

Interview Tim Draper

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...