‘Bitcoin veilige haven voor beleggers in oplaaiende strijd tussen VS en Iran’

Gaat bitcoin (BTC) profiteren van de oplopende spanningen tussen de VS en Iran? Ja, zeggen enkele analisten. Samen met goud geldt de cryptomunt als een veilige haven voor beleggers in onzekere tijden.

Drone-aanval VS

Afgelopen vrijdag kwam de Iraanse topgeneraal Qassem Soleimani bij een drone-aanval van de Amerikanen. De spanningen liepen het afgelopen weekend verder op. Volgens geestelijk leider Ayatollah Ali Khamenei gaat Iran de daad wreken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Soleimani wordt gezien als de meest invloedrijke man na Khamenei in het land, maar in de necrologieën duikt ook forse kritiek op.

De VS gaan ‘disproportioneel’ reageren zodra Iran in de tegenaanval gaat, zo waarschuwde de Amerikaanse president Donald Trump. Ook dreigt Trump met acties tegen buurland Irak, die wil dat Amerikaanse militairen uit het land vertrekken.

Iran heeft zich teruggetrokken uit het atoomakkoord van 2015. Een akkoord wat de VS ook al naast zich neer heeft gelegd. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk dringen er bij Iran op aan om het akkoord te respecteren. Het land kan mogelijk nieuwe economische sancties tegemoet zien.

‘Bitcoin (BTC) en goud als veilige haven’

Niet alleen de olieprijs ging fors omhoog door het conflict. Een van de gevolgen is dat beleggers meer goud en bitcoin kopen. Dat concludeert onder meer Holger Zschäpitz, die voor het Duitse zakenkrant Die Welt over financiële markten bericht.

Ook Mike Novogratz, oprichter van cryptofonds Galaxy uit New York, ziet een verband tussen de recente gebeurtenissen op het politieke wereldtoneel en de opleving van cryptovaluta op de beurzen.

Ook Ran Neuer, bekend als de host van Crypto Trader voor CNBC Zuid Afrika, gelooft dat een ‘ommekeer’ erin zit voor bitcoin.

Ook de Amerikaanse Belg Tuur Demeester, een invloedrijke stem in de bitcoin wereld, ziet goud als een mooi alternatief voor cash.

Bitcoin in de lift

Het blijft natuurlijk koffiedik kijken in hoeverre de gebeurtenissen de recente prijsstijging van bitcoin verklaren. In eerste instantie lijkt eerder goud te profiteren.

Feit is dat de koers van bitcoin sinds vrijdag in de lift zit. Vrijdag 3 januari was er sprake van een voorlopige bodem bij $6.850. Vandaag (maandag) heeft de koers de $7.600 doorbroken.

'Bitcoin veilige haven voor beleggers in oplaaiende strijd tussen VS en Iran'

Mining

Feit is dat de mining activiteiten in Iran de laatste jaren zijn toegenomen. Recentelijk heeft de regering besloten tot één energietaks voor het minen van cryptovaluta. Ook is er een meldingsplicht om illegaal (lees: goedkope energie) cryptovaluta te delven.

Het opwekken van duurzame elektriciteit is in Iran ook in opkomst. Daarom kunnen mining bedrijven een aanmoedigingssubsidie krijgen om een eigen (duurzame) energiecentrale te bouwen.

De overheid levert namelijk back-up stroom mocht de opwek van zonne – of windenergie tegenvallen.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Lees meer