Welke asset wist dit jaar het beste te presteren: Bitcoin, goud of zilver?

Beleggersveteraan Mark Mobius vindt dat bitcoin (BTC) alleen intrinsieke waarde heeft wanneer het door goud gedekt wordt. Hij gaf vorige maand aan dat goud op het moment koopwaardig is tegen elke prijs. Of dat nu op 1.200 of 1.900 dollar is. Nogal een uitspraak voor iemand die normaliter niet zo veel op heeft met het edelmetaal.

Bij Bitcoin Magazine Nederland vragen we ons af welk actief tot nu toe het best presteerde dit jaar. Is dat bitcoin of toch goud? En hoe zit dat met het kleine broertje van goud, ook wel “poor men’s gold”, zilver?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Goud op de blockchain

Het idee van een gouden digitale munt heeft altijd al een beroep gedaan op diegenen die op zoek zijn naar een alternatief betaalsysteem. Niet lang nadat het internet mainstream ging, kwam E-Gold in 1995 naar voren als de eerste digitale munt volledig gedekt door goud. Op het hoogtepunt maakten miljoenen mensen wereldwijd gebruik van deze dienst.

Het mag daarbij ook een inspiratie heten voor de totstandkoming van bitcoin. Opvallend: E-Gold ging ten onder ten tijde dat bitcoin tien jaar geleden zijn entree maakte.

Nu de blockchaintechnologie een volledig veilige boekhoudmethode heeft weten te creëren, en bitcoin steeds meer bekend is bij het grote publiek, komt er een nieuw tijdperk van door goud gesteunde cryptografie in zicht. Er lijkt een ware digitale goudkoorts gaande.

Er zijn verschillende cryptoprojecten die goud en andere edelmetalen uitgeven op de blockchain. Sterker nog: er zijn er ontelbare.

Ekon, Golden Currency, GoldFinX, GoldVein, AgUa, Airgead, Cyronium, DRCG coin, EAU-COIN, Goldenugget, Guardian Gold, Karatcoin, Kinesis, Troy Gold, AurumCoin, BlockNote, BlockStock, Cash Telex, Darico, Digital Gold, DigixGlobal, Egold, Globcoin, GOLDFUND, Goldmint, GramGold coin, HelloGold, Jinbi, Karatgold, KaratCoin Bank, Maya Preferred 223, OneGram, Orocrypt, Pecunio, PureGold, The Mdas Touch Gold, TPX Gold, Xaurum, Aurus, Flashmoni, GoldCrypto, Goldma, Gold Standard, Secured Gold Coins, XGold, Anthem Gold, AssetBase, BULIONBLOCK, Counos, Dignity, DinarDirham, Doradocoin, Egypt Cryptocoin, FutureGold, G Coin, GODcoin, Goldchain, GOLD.IO, Goldlinks, GOLDUSA, LondonCoin, Meld, Novem, OLegacy, Quantum Gold, Quintric, Tiberius Coin, TokenOro, TPX Gold, TrueGoldCoin, TxGold, USDVault, Value Units, X8currency en ZenGold just to name a few.

Daarnaast zijn er nog verschillende cryptoprojecten gedekt door goud of andere edelmetalen die gestopt zijn of waarvan het onduidelijk is wat er verder mee staat te gebeuren. Maar hoe staat het met de koers?

Bitcoin

Bitcoin, door sommigen gekscherend het digitale goud genoemd, lijkt wat aan belangstelling te hebben ingeboet. Het koerst al enkele maanden zijwaarts rond de $10.000. Toch kent het voor dit jaar een stijging van liefst 278 procent! Daar waar het in januari rond de $3.700 koerste staat het nu op een prijs van ongeveer $10.400. Nog altijd 50 procent lager dan haar all time high eind 2017 maar zeker een prima investeringsrendement voor dit jaar! Maar weet het ook als beste te presteren in vergelijking met goud en zilver?

Welke asset wist dit jaar het beste te presteren: Bitcoin, goud of zilver?

Goud

Goud doet het dit jaar prima. Het kent voor dit jaar tot nu toe een stijging van 18,8 procent. In vergelijking met bitcoin een slechte prestatie maar gekeken naar het feit dat goud al duizenden jaren meegaat en de koers niet zozeer op hypes is gebaseerd een mooi feit. Let wel: alle eenheden aangeven in de sterke Amerikaanse dollar. In andere valuta doet goud bijna overal een recordhoogte aan. Zowel in bijvoorbeeld euro’s, Australische dollar of het Britse pond. In Amerikaanse dollar is dat niet het geval. Dan moet de koers boven de all time high van 1.900 dollar uitkomen die in 2011 werd neergezet. Op het moment koerst het gele edelmetaal op een $1.523.

Centrale banken wereldwijd kopen al jarenlang constant goud op. Denk aan een Rusland of grootmacht China. Voor Westerse landen ligt dat iets genuanceerder, aangezien de reserves al voor een overgroot deel bestaan uit goud. Met andere woorden: Ons huidige monetaire stelsel is onofficieel gedekt door goud. Landen als Nederland, de VS, Italië, Duitsland en Frankrijk zijn grootaandeelhouders. Allen hebben een goudreserve van meer dan 60 procent van de totale reserves.

Ook beleggers lijken nu wakker te worden en kiezen massaal voor het edelmetaal. De aanhoudingen in goud-ETF’s, fondsen die beleggen in fysiek edelmetaal, is dit jaar gestegen tot het hoogste punt sinds 2013. Activa in de wereldwijde door goud gesteunde ETF’s zijn dit jaar al met 8 procent toegenomen.

Welke asset wist dit jaar het beste te presteren: Bitcoin, goud of zilver?

Zilver

Ook de vraag naar zilver-ETF’s doet een recordhoogte aan. Participaties stegen met 101,9 ton, waardoor het totaal vorige week vrijdag uitkwam op 2.453,4 ton. Het zorgde voor een derde maand op rij aan stijgingen, na de toevoegingen in juni en juli met een gecombineerde waarde van 154,1 ton. Het kent voor dit jaar tot nu toe een stijging van 17,5 procent.

Maar daar waar de prijs in 2011 nog de $50 aandeed koerst het op het moment rond de $19. Het monetaire edelmetaal, dat daarnaast ook een flinke industriële toepassing kent, kende de afgelopen maanden evengoed een behoorlijke run. Woensdag deed het edelmetaal een high aan van meer dan 19,30 dollar per ounce. Sindsdien is de koers weer wat lager gegaan, met een huidige prijs rond de 18,30 dollar per ounce. In mei stond de koers nog op een low onder de 14,40 dollar per ounce.

Welke asset wist dit jaar het beste te presteren: Bitcoin, goud of zilver?

Duidelijk is dat alle drie, zowel bitcoin, goud als zilver, een stijgende lijn kennen. Ieder actief heeft daar zo zijn eigen redenen voor. Diversificatie binnen deze drie had een belegger dit jaar geen windeieren gelegd. Of dat voor de toekomst ook zo is zal moeten blijken.

Bronnen: Kitco, Coinmarketcap

Foto: Flickr / Crypto360

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

bitcoin etf Bitcoin
Bitcoin ETF’s Verpletteren Nieuwe Records: Miljarden Stromen Binnen

In de VS hebben exchange-traded funds (ETF's) voor bitcoin (BTC) ongekende handelsvolumes gezien sinds hun...

XRP koers verwachting Nieuws
Einde Rechtszaak Ripple vs SEC In April, Voorspelt Crypto Analist

Bekende crypto analist, Whalefud Capital, voorspelt dat de rechtszaak van Ripple vs. de SEC in...

Nieuws
“Tattookiller” veroordeeld tot jarenlange celstraf wegens poging afpersing bitcoinondernemers

Brian P., bekend als de 'tattookiller', is door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van...

Nieuws
VS verbiedt crypto-adressen gekoppeld aan LockBit ransomwaregroep

De LockBit hackers hebben meer dan 2.000 slachtoffers gemaakt, die samen meer dan $120 miljoen...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Nederlandse Analist Michaël van de Poppe Ziet Mogelijke Bitcoin Correctie van 40%

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer