“45% van bitcoin en cryptobeleggers is in 2017 ingestapt”

Bijna de helft van alle beleggers in bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta is in 2017 gestart. Dat blijkt uit een steekproef van Binance op Twitter. Bitcoin stond op medio december 2017 op $20.089 volgens Coinmarketcap. De totale markt was bijna $1.000 miljard waard.

Bitcoin – en cryptobeleggers

Op de poll is 11.397 keer gestemd, waarbij 45% aangeeft dat men in 2017 hun eerste bitcoin of andere cryptovaluta kocht. Tijdens of vlak voor het voorlopige hoogtepunt van de markt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de “cryptowinter” van 2018 is slechts 17% ingestapt en 11% heeft vorig jaar zijn eerste cryptomunt gekocht. Beleggers vóór 2017 maken 27% van het geheel uit.

De onderzoekers hebben getracht een verband te vinden tussen het relatief aantal instappers per jaar en de zogenaamde Fear & Greed index van Alternative.me.

De makers van deze index stoppen een groot aantal variabelen in de mix om tot een cijfer te komen. Een score onder de 50 betekent “angst in de markt”.

Door een afwachtende, angstige houding is men geneigd om (een deel van hun) cryptovaluta te verkopen. Uit angst dat de koers nog meer daalt. Doordat de vraag afneemt, neemt ook de prijs af.

Boven de “50” betekent dat beleggers positief zijn gestemd en daardoor eerder zijn geneigd om meer te gaan kopen. Dat drijft de vraag en daarmee de prijs op.

In de onderstaande grafiek is te zien dat de index grotendeels de prijs van bitcoin volgt. Zo was er in de periode april tot en met juni 2019 sprake van “greed”, toen de prijs van BTC aan een rally begon.

“45% van bitcoin en cryptobeleggers is in 2017 ingestapt”

Marktsentiment: Crypto Fear & Greed Index 1 februari 2018 tot maart 2020 (bron: Decrypt)

Marktsentiment “pessimistisch”

Kijkende naar het sentiment van de afgelopen drie maanden kun je concluderen dat deze (mild) pessimistisch is. Op moment van schrijven staat de index op “33”.

De bitcoin prijs is sinds medio december 2019 fors gestegen van $6.640 naar $10.500. Op dit moment is er een correctie – dan wel consolidatiefase aan de gang.

In maart was de openingskoers $8.599. De bodem lag op 3 januari met een koers van $6.915 en de top lag op 13 februari met een koers van $10.457.

“45% van bitcoin en cryptobeleggers is in 2017 ingestapt”

Meer “Fear” dan “Greed” december 2019 tot maart 2020 (bron: Decrypt)

Regulering

Niettemin zijn er steeds meer landen waar bitcoin als asset geaccepteerd is. Zo heeft de Duitse overheid vorige week bekend gemaakt dat bitcoin erkend is als “financieel instrument”. Bovendien heeft een rechtbank in Frankrijk bitcoin erkend als “geld” in een recente uitspraak.

Ook komt in China de mining industrie weer op stoom door nieuwe miners te gaan leveren aan mining pools.

Dat leidt tot een hogere rekenkracht van het netwerk en een sterker fundament onder de waarde van de cryptomunt. Met het oog op de halving medio mei schaffen miners namelijk efficiëntere machines aan.

‘Hodl’-gehalte groeit

Ook houdt een groeiende groep beleggers vast aan hun bitcoin, zo blijkt uit nieuwe cijfers van marktvorser Glassnode.

6.77% van de huidige bitcoin voorraad oftewel 1,2 miljoen bitcoin is in tien jaar tijd niet verplaatst van de blockchain. Daaronder onder meer de 1 miljoen bitcoin van Satoshi Nakamoto, de anonieme bedenker van bitcoin.

“45% van bitcoin en cryptobeleggers is in 2017 ingestapt”

Lees ook – Hoe werkt een Bitcoin (BTC) transactie?

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...