Bitcoin-activiteit op het netwerk op laagste niveau sinds 2010

2155 totale weergaven
bitcoin BTC netwerk

De activiteit op het bitcoin netwerk is op een dieptepunt terechtgekomen. Dat komt met name omdat de hype rondom bitcoin totaal verdwenen is. Het zijn met name celebrity memecoins waar de speculanten op duiken in plaats van de meer gevestigde cryptocurrency’s.

Bitcoin netwerk-activiteit op dieptepunt

Het aantal actieve bitcoin adressen is gedaald tot het laagste niveau sinds november 2010, volgens on-chain gegevens van IntoTheBlock. In juni daalde het wekelijkse actieve wallet-ratio tot een dieptepunt van 1,22%, terwijl het piekte op 1,32%.

De hoogste ratio van de maand is voor het laatst gezien in november 2010. Daarnaast heeft het totale aantal actieve wallets een nieuw dieptepunt bereikt. De week van 27 mei was het aantal actieve wallets 614.770, het laagste aantal sinds december 2018. Een dalende actieve adresratio duidt op een gebrek aan koop- en verkoopactiviteit onder bitcoinhouders. Dat suggereert dat hodlers hun kruit droog houden en nog niet verkopen ondanks de correctie onder $60.000 eerder deze week.

Juan Pellicer, senior onderzoeker bij IntoTheBlock, schrijft de afnemende walletactiviteit toe aan zwakkere deelname van particulieren dan in eerdere cycli. “De stijging naar een nieuw recordhoogte dit jaar was gedreven door institutioneel kapitaal in plaats van particuliere beleggers,” zegt hij tegenover aan Cointelegraph. “De bredere economische situatie kan een rol hebben gespeeld bij het feit dat particulieren niet zoveel crypto-investeringen hebben gedaan als in het verleden.”

De daling in activiteit komt op het moment dat investeerders zich voorbereiden op een periode van toenemende activiteit van whales. Zoals de Mt. Gox-trustee, de Amerikaanse en Duitse overheid en individuele, psuedonieme whales.

“Vanwege deze concentratie is veel van de bearish handelsactiviteit offchain via over-the-counter uitgevoerd. En dat heeft de on-chain adresactiviteit statistieken niet significant beïnvloedt,” voegt Pellicer toe.

Hebben Runes het moeilijk?

De daling in activiteit is een constrast ten opzichte van de lancering van Runes. Dat is een fungibel tokenprotocol dat is geïntroduceerd in het Bitcoin-ecosysteem samen met de laatste halving in april.

Runes moest een alternatieve inkomstenbron creëren voor miners. En dat is ook gebeurd op de eerste dag, aangezien miners recordhoge transactiekosten opstreken op de halveringsdag. Maar de transactiekosten zijn sindsdien genormaliseerd tot pre-halveringsniveaus. Dit terwijl de BTC-reserves van miners op het laagste niveau in 14 jaar zijn.

Volgens Pellicer is de activiteit op Runes hevig afgekoeld, hoewel vanwege de cyclische aard van dergelijke activa, hun huidige staat een tijdelijke inzinking vertegenwoordigt in plaats van een permanente daling. Ondertussen is de recente aandacht voor crypto gericht op memecoins en celebrity tokens, die speculanten aantrekken die gokken op grotere winsten.

Hoewel Bitcoin algemeen bekend staat om zijn volatiliteit, is bitcoin nog steeds een stabielere optie in vergelijking met memecoins met een lagere marktkapitalisatie.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCnetwerk

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...