Nederlandse bitcoin broker Coingarden stopt: ‘Kosten wetgeving niet te behappen’
De Nederlandse bitcoin broker Coingarden stopt per 1 januari 2020 vanwege de aankomende wet – en regelgeving. Dat maakt het bedrijf uit Utrecht vandaag bekend op haar website. Het is hiermee de eerste crypto ondernemer die de handdoek in de ring gooit.
Nederlandse bitcoin broker stopt
Coingarden geldt als een relatief onbekende speler in de Nederlandse cryptoscene dat in februari 2018 is opgericht. Uit informatie op Linkedin blijkt dat Wouter Vonk en Pieter Poorthuis, ook oprichters van goud broker Bitgild.
Wouter Vonk licht aan ons toe:
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Het aanmelden en onderhouden van de door DNB gestelde registratie gaatflink in de kosten lopen voor een tweekoppig bedrijf. Daarbij komen nog de extra administratieve processen die moeten worden ingericht.
Dit heeft ons doen besluiten Coingarden te staken. Om onze klanten hier zo min mogelijk mee te belasten hebben we gezocht naar een goed alternatief. Die hebben we gevonden in Bitmymoney, die wel doorgaat onder toezicht van de DNB.
Bitmymoney kon hierin snel schakelen, en we zijn er van overtuigd dat onze klanten in goede handen zijn. Over volume en aantallen klanten doen we geen uitspraken. [/penci_blockquote]
Advies aan klanten
Ze adviseren hun klanten om hun cryptovaluta zo snel mogelijk om te zetten in euro’s.
Van 23 tot en met 31 december zet Coingarden automatisch de crypto om in euro en stort deze ‘naar het rekeningnummer dat bij ons bekend is’.
Er is een stappenplan opgesteld:
Zoals Vonk aangeeft is er een samenwerking aangegaan met Bitmymoney uit Den Haag om klanten over te nemen.
Bitcoin kopen? Ga daarvoor naar Bitvavo!
Wet – en regelgeving
Per 10 januari 2020 gaan cryptobedrijven zo goed als zeker onder de Wwft vallen. Dat is dezelfde wet – en regelgeving als andere financiële instellingen zoals banken, verzekeraars en trustkantoren.
Binnenkomt stemt de Tweede Kamer over het wetsvoorstel van minister Hoekstra (CDA). De stemming lijkt een formaliteit. Onder de politieke partijen is er weinig weerstand tegen de nieuwe wet, die beoogt om witwassen en financiering van terrorisme aan te pakken.
Het kabinet implementeert hiermee de vijfde Anti-Money Laundering Directive die Brussel aan de lidstaten oplegt.
Deze regels gaat de overheid per 10 januari 2020 aan cryptobedrijven opleggen
Cryptobrokers
Van de volgende bedrijven is bekend dat ze aan de registratieplicht willen gaan voldoen, waarmee ze onder toezicht komen van De Nederlandsche Bank.