Hoe groot is de Bitcoin blockchain in het jaar 2140?
Dagelijks worden er honderdduizenden Bitcoin transacties verwerkt en bevestigd. En deze data wordt ergens opgeslagen: in de blockchain. Deze gedistribueerde database groeit iedere dag.
Hoe gaat dat er in de toekomst qua omvang uitzien?
Bitcoin blockchain
Het protocol van Bitcoin zorgt er voor dat er iedere ~10 minuten een nieuw block wordt gemaakt. De grootte van zo’n block is sinds de komst van SegWit niet meer recht toe recht aan. De maximale grootte van een block is 1 MB, maar door de schaalbaarheidsoplossing kan dit oplopen tot iets minder dan 4 MB.
Momenteel zijn er regelmatig blocken van 1,4 MB groot, zoals af te lezen is in de verschillende block explorers. Je kunt ook een eigen node draaien en hier de informatie uit aflezen. Zo kun je ook zien dat het totale aantal van deze blocken al de 640.000 is gepasseerd.
Je kunt dus stellen dat de blockchain iedere 10 minuten 1 MB groter wordt. En daarmee kun je in de toekomst kijken. Hoe groot zal de blockchain bijvoorbeeld in 2140 zijn?
Wel moet gezegd worden dat het een grove schatting is en dat er nog dingen aan het protocol veranderd kunnen worden.
Bitcoin in de toekomst
Op dit moment is de blockchain ongeveer 300 GB groot. Als je het totaal van deze blocken als apparent sizes optelt, kom je uit op 289237854 bytes. Dat komt neer op 289 GB, zoals in onderstaande tweet is te zien. De totale blockchain is iets groter dan dit getal, namelijk 315 GB.
Running the numbers …
… and those numbers go up#bitcoin pic.twitter.com/NblCebLuG1— ARNODL HUBACH ⚡️ (@st4rnold) August 28, 2020
Laten we eens een berekening maken. Stel je voor dat we voor de komende jaren het gemiddelde van 1,4 MB per block aanhouden. Hoe gaat de toekomst er dan uit zien?
In dat geval zal de blockchain er over één jaar een flink stuk zijn gegroeid:
Als je dat doortrekt naar een heel jaar, zou het dus zomaar kunnen dat de Bitcoin blockchain in augustus 2021 om en nabij de ~75 GB groter zal zijn.
Met een blockgrootte van 1 MB per block, komt er ieder jaar ongeveer 50 GB bij. (1 * 6 * 24 * 365)
Als je de blockgrootte van 1 MB doorrekend naar 1 TB (1000 GB), zien we dat we in het jaar 2034 deze omvang zullen bereiken. Ter vergelijking: een externe SSD schijf van 1 Terabyte kost momenteel ongeveer 50 euro.
Je kunt er overigens ook voor kiezen om pruned nodes te draaien om zo niet de gehele blockchain te hoeven downloaden. En met Utreexo wordt er momenteel gewerkt aan een simpelere oplossing voor een full node.
Schaalbaarheid en decentralisatie
Het is ook niet ondenkbaar dat er voor het 2140 aan andere oplossingen wordt gewerkt. Of dat de blockgrootte juist omhoog gaat 2 MB, om het netwerk levend en bruikbaar te houden.
Deze snelle berekening laat wel zien hoe essentieel het schaalbaarheidsdebat van 2017 was. Bitcoin koos er voor om (met Lightning) buiten de blockchain op te schalen.
Forks zoals Bitcoin Cash (en later Bitcoin SV) kozen er voor om de blockchain sneller te maken door de maximale blockgrootte op te rekken tot respectievelijk 8 MB en 2 GB.
Zoals bekend: deze giga blocks zijn niet goed voor de decentralisatie van het netwerk. Als de blockchain op deze manier uit haar voegen groeit, is het steeds minder aantrekkelijk om een eigen node te gaan draaien.
Heb je vragen over het nieuws? Kom eens gezellig langs in onze Telegram chat!