‘Bitcoin profiteert juist van wildgroei aan centrale, digitale bankmunten’

715 totale weergaven

De opkomst van centrale, digitale bankmunten maakt de spaar – en betaaltechnologie van bitcoin (BTC) alleen maar meer legitiem. Dat stelt Barry Gilbert, een van de meest invloedrijke investeerders van de cryptomarkt.

Bitcoin fonds en Coindesk

Silbert is oprichter en CEO van Grayscale Investments, met 285.000 bitcoin op de plank één van de grootste vermogensbeheerders in crypto. Een bekend product is het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), een bitcoin indexfonds populair onder millennials.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bovendien heeft Silbert de durfkapitalist Digital Currency Group (DCG) opgericht, eigenaar van onder meer mediatitel Coindesk en het Consensus evenement.

Hij staat bekend als iemand die de markt kan lezen. In het voorjaar van 2019 verklaarde hij al dat de “cryptowinter” is afgelopen. Ook op fundamenteel ziet hij bitcoin als de spaar – en betaaltechnologie van de toekomst.

Centrale, digitale bankmunten (CBDC’s)

In een recente presentatie ging Silbert in op de huidige staat van het cryptolandschap. Hij ging in op de rol van bitcoin als oppotmiddel, de toekomst van stablecoins en centrale, digitale bankmunten (CBDC’s).

Wat zijn centrale, digitale bankmunten (CBDC’s) ook alweer?

CBDC’s zijn cryptovaluta of virtuele valuta, uitgegeven door een centrale partij, in dit geval een centrale bank. Zij controleren en beheersen de uitgifte. Het is feitelijk een digitale variant van ongedekt fiat geld. Er is nog geen enkele CBDC in omloop gebracht.

Volgens de Bank of International Settlements, de centrale banken der centrale banken, zijn 10% van de centrale banken in een vergevorderd stadium. Onder meer China wil in de eerste helft van 2020 haar digitale renminbi op de markt brengen. Maar wellicht loopt dat project vanwege het Coronavirus nu vertraging op.

Bitcoin en legitimiteit

Silbert, die in 2012 zijn eerste bitcoin kocht, vindt dat deze centrale bank crypto’s bitcoin meer legitimiteit en marktwaarde geven.

Juist doordat overheden en centrale banken met de blockchaintechnologie aan de slag gaan, ontstaat er meer legitimiteit voor de decentrale varianten zoals bitcoin.

Bitcoin kent geen eigenaar of Januskop. Binnen het proof-of-work systeem maken de miners de bitcoins en verifiëren de nodes de transacties.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Stel dat er in de wereld op den duur 80 verschillende CBDC’s zijn. Dat heeft tot gevolg dat elke financieel adviseur deze nieuwe asset moet opslaan en erin wilt handelen. Daar gaat men nieuwe infrastructuur voor bouwen, die ook toepasbaar is voor bitcoin handel en opslag.’[/penci_blockquote]

Silbert verwacht niet dat centrale banken een maximum gaan stellen aan hun voorraad aan CBDC’s.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Centrale banken houden ervan om geld te drukken. Het gaat nog jaren of zelfs decennia voordat er tientallen op de markt zijn. Maar het helpt bij de waardepropositie van bitcoin’. [/penci_blockquote]

Uiteraard heeft Silbert er ook belang bij dat het goed gaat met bitcoin. Grayscale Investments, opgericht in 2013, geldt als de grootste vermogensbeheerder in cryptovaluta met 285.000 bitcoin onder beheer.

Bitcoin koers?

Deze dinsdagmiddag schoot de koers van bitcoin opnieuw door de magische grens van $10.000. Lees hier onze technische analyse: ‘Blijft de koers deze keer wél boven de $10.000?’

Kennisupdate Yieldt, Bitcoin Magazine NL e.a.

Donderdag 20 februari houdt cryptobelegger Yieldt hun eerste kennisavond. Tijdens dit event licht Yieldt haar beleggingsstrategie toe, geven diverse cryptodeskundigen een presentatie en gaan wij het gesprek aan met traditionele handelaren. Ook wij van Bitcoin Magazine NL zijn spreker op dit event.

Datum: 20 februari a.s.
Locatie: Hofplein 20, Rotterdam
Aanvang: 16.00 uur

Schrijf je gratis in door hieronder te klikken!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCBDC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...