Bitcoin verslaat de Fed: centrale bank staat wél inflatie boven 2% toe

991 totale weergaven

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve deelt mee dat de centrale bank haar strategie wijzigt. Ze laten de inflatie boven het streefcijfer van 2% stijgen om zo de arbeidsmarkt te stimuleren. Is er iets te bedenken dat meer bullish voor Bitcoin?

Inflatie als ‘boost’

Direct na deze uitspraak schoot de Bitcoin koers en ook de prijs van goud 2% omhoog, om vervolgens weer terug te zakken naar het oude niveau. Maar het signaal is goed, vooral voor Bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoewel het een open deur is, is er geen woord aan gelogen. De inflatie van Bitcoin zit in het protocol ingebakken en deze halveert iedere vier jaar. Momenteel is de inflatie in Bitcoin 1,8% en dit getal zal in 2024 halveren naar 0,9%.

De traditionele markten reageerden ook op het nieuws. De aandelenindex S&P500 steeg naar nieuwe hoogten, terwijl de rente op Amerikaanse obligaties met een langere looptijd toenam.

En dus konden de memes weer uit de kast komen: Printer go brrrrrr. Maar als je het iets serieuzer bekijkt, heeft deze ‘extra’ inflatie wel impact op ons spaargeld.

De onderstaande tweet van dit goed samen. De koopkracht van ons bijgedrukte fiatgeld in dollars en euro’s daalt naar verloop van tijd.

Goed voor … de economie?

De Federal Reserve hoopt op deze manier een kapitaalinjectie aan de economie te geven. De economie wordt op deze manier (met onder andere leningen) aangejaagd om de consumptie weer op gang te brengen.

Een hogere inflatie betekent dat er meer geld in de economie is om dezelfde hoeveelheid goederen te kopen.

Dit verhoogt de consumentenprijzen en het tast de waarde van de valuta aan. Wanneer de prijsstijgingen in de VS met meer dan 2% stijgen, verhoogt de Fed de tarieven om de markt te stimuleren om een deel van het geld in spaargeld te steken.

Maar nu hebben Powell en elf andere beleidsmakers achter gesloten deuren besloten dat de machtigste centrale bank ter wereld haar beleid zal wijzigen. Ze gaan niet ingrijpen als de inflatie iets boven de opgestelde 2% komt, schrijft Decrypt.

Het laat zien dat een klein groepje bankiers het beleid maken voor het gros van de wereld. De dollar heeft namelijk niet alleen betrekking op de Verenigde Staten, maar overal ter wereld speelt het een belangrijke rol als wereld reservemunt.

Goed voor Bitcoin?

En dat speelt Bitcoin in de kaart. De monetaire beleid van Bitcoin is gebaseerd op een consensus onder wereldwijde deelnemers. Hoewel de maximale supply van 21 miljoen misschien wel het meest onveranderlijke stukje van het protocol is.

Het is een van de meest krachtige eigenschappen van Bitcoin, dat niet snel (nooit?) zal veranderen.

Het is niet heel gek dat de Bitcoin community bovenop het nieuws springt. Charles Edwards, bekend van de Hash Ribbon indicator, vraagt zich af of dit het begin van het einde van het fiat geld is.

?s=21

Ondernemer Marc van der Chijs concludeert dat het tijd is om van jouw dollars af te komen en het te investeren in financiële assets. Of dit nu aandelen zijn, goud of Bitcoin. De money printer zal er volgens hem voor zorgen dat de dollarwaarde van dingen die de overheid niet kunnen printen zal toenemen.

Jan Nieuwenhuijs is het met Raoul Pal eens dat deflatie de facto geen optie is voor de Federal Reserve. Er is dus inflatie nodig om de schuldenlast te ondermijnen.

Tot slot legt Luke Gromen de situatie nog eens uit. Er is wereldwijd veel te veel schuld en de toename hiervan is problematisch. En dan zijn er twee manieren om dit op te lossen: kwijtschelden of het door middel van inflatie aanpakken. En de strategie van de Fed is met het nieuws van gisteren wel duidelijk.

?s=21

Meepraten? Kom tot slot eens gezellig langs in onze Telegram-groep. Join ook het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCinflatie