Hongaarse politicus neemt ontslag na illegaal minen van Bitcoin

946 totale weergaven

Een prominente Hongaarse politicus heeft ontslag genomen omdat hij betrapt werd op het minen van Bitcoin. Naar verluidt was hij betrokken bij de diefstal van elektriciteit uit de kantoorpanden. Ook zouden de mining rigs in de overheidsgebouwen aan hebben gestaan.

Bitcoin minen

De persoon in kwestie is Tamás Borka-Szász. Hij was de voorzitter van de District ‘Finance’ en de District Development ‘Committee’. Al meer dan tien jaar was hij lid van de Hongaarse Socialistische Partij (MSZP).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Borka-Szász nam onmiddellijk na een huiszoeking van zijn pand door de politie ontslag. Hij is daarmee ook niet meer actief als politicus. Bij de huiszoeking zijn “verschillende computers” in beslag genomen die vermoedelijk ook Bitcoin miners waren. Het lokale nieuwsmedium hvg bracht het nieuws enkele dagen geleden naar buiten.

Volgens een expert die door het National Investigation Bureau is ingezet, konden de miners ook gebruikt worden voor het minen van Ethereum.

Het schijnt allemaal wel houtje-touwtje in elkaar gezeten te hebben. Er is namelijk ook melding gemaakt van brandgevaar, doordat Tamás een amateuristische, houten frameconstructie had gemaakt. Gezien de miners enorm veel hitte produceren, zorgde dit een gevaarlijke situatie.

Geschokte reacties

De regeringsfunctionarissen reageren in een verklaring geschokt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Op het Dark Web wisselen Bitcoin miners hun valuta die ze produceren uit met phishers en wapenhandelaars. Het lijkt erop dat de politicus betrokken was bij deze illegale activiteit, waarbij hij ook nog eens van publiek geld elektriciteit stal.”[/penci_blockquote]

Ze hebben overduidelijk nog een oud beeld van Bitcoin. Er zijn inmiddels beursgenoteerde bedrijven die Bitcoin aanhouden op de balans, iets waar ze waarschijnlijk geen weet van hebben. Het verhaal van de ‘onderwereld’ is al lang niet meer actueel.

Ook bij de burgemeester komt het nieuws hard binnen:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Waarom laat iedereen de partij en onze idealen in de steek? Ik ben echt geraakt, diep verontwaardigd, daar was ik gewoon niet op voorbereid. Ik zal nooit toestaan dat iemand steelt of enige wetteloosheid pleegt in of rond de gemeente.”[/penci_blockquote]

Het is niet duidelijk gemaakt hoe groot de operatie van de politicus was, hoe lang hij het al deed en welke miners hij gebruikte.

Andere gevallen

Het is zeker niet de eerste keer dat dit soort verhalen naar boven komen. Halverwege augustus waren het nog twee twee Bulgaarse mannen die voor $1,5 miljoen aan elektriciteit hadden afgetapt.

In augustus vorig jaar probeerde een Oekraïner mining rigs te verbergen in het administratieve gedeelte van een kernreactor.

Een paar maanden later dachten een aantal inwoners uit hetzelfde Oekraïne hetzelfde te kunnen flikken. Een aantal ambtenaren van de nationale spoorwegen Ukrzaliznytsya (letterlijk vertaald: Oekraïense Spoorwegen) uit de regio Lviv sloten honderden miners aan op het nationale elektriciteitsnet.

Begin september was het ook weer zo ver in Maleisië. In de staat Johor waren twee mannen al drie jaar bezig. Ze hadden in die tijd voor meer dan $600.000 aan elektriciteit gestolen.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining