Wat gebeurt er met Bitcoin (BTC) bij een kernoorlog?

1475 totale weergaven
|

Bitcoin is een decentraal netwerk bestaand uit tienduizenden nodes en voor miljarden aan hardware. Het is een netwerk dat je moeilijk lijkt te kunnen laten stoppen.

Het is gelukkig vooral speculeren en filosoferen, maar wat gebeurt er met bitcoin wanneer er een kernoorlog uitbreekt? Kun je de grootste cryptomunt dan ook als spaar- of betaalmiddel gebruiken?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nucleaire aanval op Bitcoin

Ten eerste mag het duidelijk zijn dat er bij een nucleaire oorlog wel meer problemen zijn dan ‘slechts’ het versturen van geld. De gezondheid en de veiligheid van de mensheid wordt dan op allerlei fronten aangevallen.

Maar hoe zit het met ‘ons geld’ in een situatie waarin er met kernbommen wordt gegooid?

Om een antwoord te geven op deze vraag is het goed om de situatie goed in kaart te brengen. Want wat gebeurt er eigenlijk bij een nucleaire aanval? Er zijn een aantal scenario’s:

De vraag over de waarschijnlijkheid van deze scenario’s laten we even achterwege. Maar stel dat dit gebeurt, wat dan?

Veel mensen denken dat iedereen bij een nucleaire oorlog gewoon dood zal gaan, en dat het dus geen zin heeft om naoorlogse scenario’s te plannen. Dit is niet helemaal juist.

In de meeste van de hierboven genoemde scenario’s zal de overgrote meerderheid van de mensen helemaal geen slachtoffer worden van een oorlog. Zelfs in het worst-case scenario zal naar waarschijnlijk minimaal de helft de explosie en onmiddellijke straling overleven.

Met de juiste nazorg kan het ‘normale leven’ weer worden opgepakt. Met de juiste maatregelen die je tijdens de nasleep van de aanval kunt uitvoeren, kan een overmatige blootstelling aan radioactieve straling voorkomen worden.

Bitcoin tijdens de aanval

Maar dat is hoe de mensheid zal reageren op een nucleaire bom. Hoe zit dat met Bitcoin? Eigenlijk heeft Bitcoin twee vitale functies:

In veel nucleaire scenario’s kunnen kabels en routers beschadigd raken. In dat geval moet iedereen die een transactie wil doen op een andere manier zien te communiceren met de miners van het netwerk. Dit kan via satelliet, dial-up connections of zelfs via fysieke communicatie.

Dit zou Bitcoin (nog) omslachtiger maken om te gebruiken. Het is misschien dusdanig omslachtig dat het onrealistisch is om vlak na een nucleaire oorlog van de mensheid te verwachten. Maar het netwerk is nog wel bruikbaar.

Een waarschijnlijk scenario is dat al de BTC bevroren en praktisch onbruikbaar gaat worden totdat het internet weer is hersteld, of deels opgelapt. De munten zijn in ieder geval niet vernietigd.

Miners tijdens de aanval

Als een grote hoeveelheid mining hardware door een reeks van bommen wordt vernietigd is de situatie al heel wat complexer.

Dit kan gebeuren doordat er nucleaire explosie bij al deze miners (of mining farms) plaatsvinden, of door een EMP waarbij alle hardware onbruikbaar wordt. De enige reactie hierop is een hard fork te creëren met een netwerk met een lagere moeilijkheidsgraad (mining difficulty).

Je kunt ook door minen op het oude netwerk in dit scenario, maar door de terugval in hashpower op het netwerk zullen de volgende blocks een stuk trager worden gevonden. Wanneer de blocks langer duren om te vinden, neemt de tijd van een transacties ook toe. Dit kan het gebruik beperken in bepaalde situaties.

Het protocol past de moeilijkheid elke 2016 (normaal gesproken duurt dat ongeveer 2 weken) aan, dat gebeurt aan de hand van de huidige computerkracht die miners leveren. Als een hele grote groep aan hardware weg valt, zal het een stuk langer duren om de blocks te vinden.

Als een bom ontploft geeft deze elektromagnetische pulsen (EMP’s) af. Een bom die bedoeld is om een locatie te vernietigen treft alleen de nabijgelegen hardware apparatuur.

Maar door een handjevol nucleaire bommen op strategische punten tot ontploffing te brengen, kun je flinke schade aanrichten op hele continenten. Een EMP is dan weer geen gevaar voor mensen, maar wel voor elektronica.

Wat gebeurt er met jouw bitcoin?

Een EMP-aanval kan bijna alle computers van een land, continent of de hele wereld vernietigen. Voor Bitcoin is het belangrijk dat computers blijven werken. Een wereldwijde EMP-aanval zou er dus voor kunnen zorgen dat Bitcoin in de getroffen gebieden niet werkt totdat de kapotte computers zijn vervangen.

Bitcoin zelf blijft echter ook gewoon bestaan, zo lang er maar ergens op de wereld een netwerk is waar men verder gaat met het netwerk.

Zelfs als de hele wereld zou worden getroffen door een aanval, is dat niet direct een probleem. De Bitcoin is dan enkel een bevroren asset. Het grootboek met transacties zal namelijk gewoon blijven bestaan op tal van harde schijven en SSD’s. De Bitcoin-blockchain is dermate decentraal, dat iemand ongetwijfeld wel op meerdere plekken een veilige kopie van de ledger heeft staan.

Een EMP-aanval kan echter wel jouw private keys vernietigen. Wil je toch ergens rekening mee houden? Maak dan back-ups van jouw keys (met geheugensteuntjes) of bewaar deze op CD/DVD/BD. Een paper wallet is natuurlijk altijd een goede optie.

Meepraten over dit onderwerp en andere bitcoin gerelateerde zaken? Kom gezellig langs op Telegram.

Bron: Bitcoin wiki

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC