Bitcoin knalt naar $8.400. 6 mogelijke redenen dat BTC in 2020 al 16% steeg

1032 totale weergaven

Bitcoin (BTC) is in het prille jaar 2020 bezig met een flinke opmars. Waar de prijs begin dit jaar nog rond de $6.900 werd verhandeld, kost één BTC nu ongeveer $8.300.

De prijs van Bitcoin steeg sinds de start van het jaar met maar liefst 16%! We hebben enkele mogelijke redenen onder elkaar gezet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Bitcoin als ‘safe haven’

Het is misschien een open deur, maar de onrust tussen Iran en de Verenigde Staten zou heel goed een katalysator voor de koersstijging kunnen zijn.

De dood van generaal Qassem Soleimani luidde de onrust enkele dagen geleden in. Vannacht kwam er een vergeldingsactie door Iran op Amerikaanse luchtmachtbases in Irak. Iran meldt dat deze aanval 80 slachtoffers heeft gemaakt, maar de VS heeft vooralsnog gemeld dat er géén slachtoffers zijn.

De geschiedenis heeft uitgewezen dat de prijs van goud in onzekere tijden stijgt. Deze activa worden beschouwd als ‘safe haven’ en waardevast. De prijs van goud behaalt de hoogste prijs sinds 2013.

Er is al een lange tijd de discussie gaande: ‘is bitcoin ook een safe haven’? Feit is in ieder geval wel dat Bitcoin schaars is én het een ‘store of value’ (of: oppotmiddel) lijkt te zijn. Zoeken mensen in tijden van politieke onrust hun heil in het digitale goud?

Overigens is Bitcoin meer dan digitaal goud, vindt onder meer investeerder Cameron Winklevoss van Gemini Capital.

Het is te beperkt om bitcoin (BTC) in het hokje van ‘digitaal goud’ te stoppen. De mogelijkheden van deze digitale asset gaan in zijn ogen veel verder dan alleen digitaal goud.

2. (Handels)oorlog

Er zijn ook mensen die het verband zien tussen deze ‘pre-oorlog’ en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Toen dit nieuws bekend werd, luidde het de run in van Bitcoin van de $5.000 naar de vorige high van $14.000.

Zet Bitcoin begin dit jaar een nieuwe parabolische groei in?

3. Technische reden: golden cross

CryptoBirb is ook de persoon die een grafiek deelt, waarin te zien is dat er een zogenaamde ‘golden cross’ op de grafiek van bitcoin zit aan te komen.

Hij kijkt ook naar het historische koerspatroon van Bitcoin,. Er is twee keer eerder een accumulatiefase geweest, met daaropvolgend een tijd van re-accumulatie.

Hierna kwam de befaamde golden cross. Dit is het moment dat de Moving Averages van de lange(re) en korte termijn elkaar kruisen).

Op deze drie gebeurtenissen volgde er twee keer een nieuwe all-time-high. Daarnaast kwam de koers ook terecht op de weerstand van de logaritmische trendlijn. Is een nieuw record aanstaande? Bekijk onderstaande grafiek en oordeel zelf.

4. Technische reden: neerwaarts kanaal

Verder zat Bitcoin al enkele maanden in een neerwaarts kanaal. Sinds de vorige high van de $14.000 was er een duidelijke dalende koerstrend zichtbaar. Dinsdag deze week braken we hier doorheen, wat vaak een katalysator is voor een verdere stijging.

De trend verandert vaak als de koers uitbreekt uit een dergelijk patroon. Raoul Pal, een voormalige high potential bij Goldman Sachs, deelde hierover een tweet.

Hij voegt er aan toe dat een rally naar de $10.000 erg welkom is, om te zien of de trend zich voort kan zetten.

Een kleine uitbraak uit een neerwaartse trend zorgt vaak voor extra buying power, waardoor een (initieel) kleine groei vaak extreme vormen aanneemt.

5. Technische reden: Head and Shoulders

Een ander patroon dat veel genoemd wordt, is het Inverse Head and Shoulders (IH&S) patroon. Gisteren braken we door de neckline heen. Dit is een indicator dat de prijs terug gaat naar een ouder niveau.

6. Miners, de Hash Ribbons Buy

Tot slot nog een wat onbekendere theorie, namelijk die van de Hash Ribbons Buy. Deze indicator is gloednieuw, maar heeft toch al veel aandacht gekregen. Het vertelt namelijk iets over de Miner Capitulation yields.

In de hele geschiedenis van Bitcoin zijn de voorwaarden voor dit event nog maar 10 keer voorgekomen. Gemiddeld was de ‘max gain to peak’ 5.520% en kwam de prijs gemiddeld gezien nooit lager dan 9% vanaf dit moment.

Deze indicator heeft te maken met wat miners over hebben om Bitcoin te minen. Het moment dat ze lijken te moeten capituleren, is volgens deze theorie het krachtigste moment om in te stappen. Lees hier meer over de Hash Ribbons, de gloednieuwe indicator van Charles Edwards.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC