Bitcoin (BTC) op $9.143, flash crash koers op Deribit naar $7.700

1177 totale weergaven
|

Bitcoin staat op moment van schrijven op $9.143. Dat is 1,16% lager dan gisteren en dus lijkt het alsof we een rustig etmaal achter de rug hebben. Maar niets is minder waar.

Sommige exchanges zagen gisteren ineens een flash crash waarbij de koers ineens duizenden dollars daalde, maar hierover later meer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het handelsvolume is iets meer dan $20 miljard en de dominantie van de grootste cryptomunt is 66,69%. Vergeleken met een week geleden staat BTC nog ruim 21% in het groen.

Josh Rager deelt op twitter zijn verwachting over de koers. We zitten net onder een resistance en boven een weekly support. De 200 MA op de daily chart komt in zicht en dus moet de koers eigenlijk boven de $9.050 blijven.

Mocht dit level doorbroken worden, dan is de support op $8.800 belangrijk. En zelfs als dat niveau niet sterk genoeg blijkt, zit er rond de $8.000 nog weer een sterke support. Lees ook de analyse van huisanalist Martijn.

Flash crash Deribit

Op koers op Deribit, een exchange voor Bitcoin futures en opties, deed ineens raar. De koers crashte ineens naar de $7.267. Althans, de index van de beurs stond op die waarde. Er is op de exchange niet tegen deze prijs verhandeld. Wat ging er mis?

?s=19

De prijsindex van Deribit zakte ineens naar $7.713 waardoor posities van traders ineens geliquideerd werden. Voor haar opties hanteert Deribit een prijsindex, gebaseerd op spotprijzen van acht exchanges, waaronder die van Coinbase.

De API van Coinbase gaf – door een bug – een spotprijs van $4.200 door. En doordat de weging van Coinbase in de index ongeveer 18% is, daalde de prijsindex van Deribit. Dit had een drop naar deze $7.700 tot gevolg.

?s=19

Gebruikers willen nu compensatie omdat hun posities onverwacht (en onterecht) zijn geliquideerd terwijl de handelsprijs daar helemaal geen reden toe gaf. Deribit geeft aan dat er géén rollback zal zijn.

De gebruikers worden wel gecompenseerd. Als je positie geliquideerd was, krijg je een vermogen terug ter waarde van de positie op met een prijs van $9.160.

Laat dit ook weer een leerzame les zijn voor iedere BTC fanaat. Als trader moet je jouw munten wel op een exchange hebben staan.

Maar als je slechts hodlt, is dit een waarschuwing: not your keys, not your coins. Zorg er voor dat je jouw munten in eigen beheer neemt.

Bitcoin in de wereld

De waarde en het nut van Bitcoin is in Nederland vaak nog onderbelicht. Maar in landen waar de ‘nood’ hoger is, zien we dat het volume op localbitcoins enorm toe neemt.

De vraag voor een veilige asset stijgt in landen met volatiele en instabiele economie naar een nieuw record. Zowel in Argentinie, Hong Kong en Venezuela is de roep naar BTC steeds harder.

In Hong Kong was er enkele weken terug een bank run. Verder dreigde de overheid de bankrekeningen van de demonstranten te bevriezen als zij geïdentificeerd konden worden.

In Argentinië is ook hommeles. Met de peso die aan hyperinflatie onderhevig is en een maatregel waardoor burgers maximaal $200 per maand mogen opnemen, is de vraag naar een decentrale munt steeds groter.

Met Bitcoin heb je de macht over je eigen geld. Verder heb je de garantie dat er geen inflatie zal zijn en dat er niet gesjoemeld wordt met de hoeveelheid coins die er in omloop zijn. Er zijn geen centrale partijen die jou je toegang tot je geld kunnen ontnemen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCupdate