Criminelen stelen $2 miljoen aan Bitcoin met ‘Elon Musk adressen’

949 totale weergaven

Scams en oplichting staan (helaas) inherent aan de Bitcoin en vooral de crypto industrie. Hoewel dit niets te maken heeft met de kracht en de kernwaarden van ons internetgeld, gebruiken kwaadwillenden de naam (en soms ook de technologie) om geld af te troggelen.

Zo nu ook weer omtrent Elon Musk, de ondernemer en de grote man achter Tesla, SpaceX en voorheen PayPal. Met een nieuwe truc zijn slachtoffers in totaal al meer ongeveer $2 miljoen kwijtgeraakt, schrijft The Block.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin adressen

Criminelen kregen dit voor elkaar met zogenoemde vanity adresses. De onwetende gebruikers zijn te grazen genomen doordat de oplichters zich voordeden als de populaire oprichter van Tesla.

Eind 2018 stond dit type oplichting ook al vol in de spotlights. Toen was er namelijk een groep oplichters, die vanaf een geverifieerd Twitter-account (wat nagenoeg leek op die van Musk) hun zwendel promootte.

De nieuwe truc is dus met zogenaamde vanity adressen. Deze bevatten woorden, namen of zinnen die de scammers gebruiken om slachtoffers te laten denken dat ze geloofwaardig zijn.

Je kunt namelijk een Bitcoin adres maken die begint met bijvoorbeeld 1BTC24etcetera. En zo kun je er ook een maken waarin de naam van Musk voor komt.

En dit kan dus ook kwaadaardig gebruikt worden. Cybersecurity bedrijf Adaptiv ontdekten deze Bitcoin adressen die de naam van Musk bevatten. Zij zijn deze adressen in de gaten gaan houden om te kijken wat er mee ging gebeuren.

Criminelen stelen $2 miljoen aan Bitcoin met 'Elon Musk adressen'

Volgens Adaptiv zijn er 66 unieke adressen in omloop die gelinkt zijn aan bekende personages om daarmee geloofwaardigheid te kweken.

Ze ontdekten dat er op deze adressen sinds april 2020 meer dan 201 Bitcoin is binnengekomen. Dat komt neer op een waarde van bijna $2 miljoen!

Live-streams YouTube

Uit een ander onderzoek van ZDNet blijkt dat de meeste van deze Bitcoin vanity adressen zijn gedeeld via live-streams op YouTube.

De hackers nemen daarbij een stream over of zetten er eentje op en gebruiken het om hun scam aan het publiek te promoten.

Vaak wordt er in deze streams stil gestaan bij het geweldige wat een beroemdheid of merk heeft weten neer te zetten.

Criminelen stelen $2 miljoen aan Bitcoin met 'Elon Musk adressen'

Hackers namen daarbij verschillende YouTube accounts over wat al een groot aantal volgers had. Vervolgens veranderden ze de accountnaam en layout zodat dit account lijkt op die van bijvoorbeeld Elon Musk.

Vervolgens zenden ze een live-stream uit waarin ze de kijkers aansporen om Bitcoin te sturen naar dit vanity adres. Daarbij geven ze de garantie dat de winst zal verdubbelen. Lariekoek natuurlijk, maar vaak is het leed dan al geschied.

Pas altijd goed op wat je met jouw Bitcoin doet. Gratis geld bestaat niet en zoals we het artikel begonnen: de Bitcoin wereld zit vol met oplichters die de onwetende gebruiker te grazen willen nemen.