5 tips om je emoties met Bitcoin en andere cryptomunten de baas te zijn

1503 totale weergaven
|

Handelen in cryptomunten zorgt voor veel emoties. Een bekende kreet is FUD: Fear, Uncertainty en Doubt. Of in het nederlands: angst, onzekerheid en twijfels. Ook FOMO is een welbekende emotie onder de traders.

Fear Of Missing Out zorgt ervoor dat je bang bent de trein te missen als die begonnen is met rijden. Je neemt nog snel posities in in een munt die al hard aan het stijgen is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Handelen op basis van emotie is niet de beste strategie. Investeren en beleggen is überhaupt geen goed plan als je emotioneel bent aangelegd. Twijfel, hebzucht en overmoed kunnen je ook de kop kosten. Maar er is nog een emotie die ongemerkt een grote stempel drukt op jouw handelsgedrag: verliefdheid.

Handelen op emotie

Maar eerst even eens stapje terug. Als je handelt vanuit emotioneel oogpunt, is de kans groot dat je fouten maakt. Je trade te veel of heel erg impulsief. Je wilt je verliezen koste wat kost goed maken (revenge trading), achtervolgt de markt en kunt niet weg stappen van de markt door er van een afstandje naar te kijken.

Klink dit herkenbaar? Veel cryptotraders zijn hobbyisten die de kans schoon zagen om op een simpele manier geld te pakken. Helemaal als je in een bullmarkt zoals die van eind 2017 instapte. Nagenoeg elke trade resulteerde destijds in winst.

Door uren achter je scherm te zitten kreeg je de indruk dat je hier wel eens je baan van zou kunnen maken. Elke dag deed je onderzoek naar projecten en bekeek je de tickers en koersen. Maar dat maakt je verre van een professionele handelaar.

Emotionele beslissingen kosten vaak meer geld dan dat het oplevert. In bullmarkten kun je je dit wellicht wel voorstellen. Maar ook in bearmarkten is emotie gevaarlijk.

Angst, hebzucht en verliefdheid

Angst en hebzucht zijn de twee meest voorkomende emoties die handelaren ervaren, en deze zijn verantwoordelijk voor de meeste beslissingen die resulteren in geldverlies.

Angst wordt vaak veroorzaakt door te groot te gaan handelen, wat de gevolgen van een slechte beslissing verergert. Handelaren maken vaak fouten als ze zich in een te grote positie bevinden die ze eigenlijk niet wilden maken.

Angst komt ook veel voor als je met weinig overtuiging een trade doet – je weet dat je in de ‘verkeerde’ munt zit, maar je ziet geen uitweg om hier aan te ontsnappen. Angst zorgt ervoor dat we onze winsten te vroeg opnemen en verliezen te lang vasthouden.

Hebzucht zorgt er ook voor dat traders een positie voorbij hun gestelde target houden en vaak niet op het juiste moment uitstappen

Er zijn ook veel cryptofanaten ‘verliefd’ op een bepaalde munt. Het lijkt alsof ze er mee getrouwd zijn en dat ze helemaal bij elkaar horen. Ze hebben elkaar het ja-woord gegeven voor ‘zowel voorspoed en tegenspoed’. Dit is echter heel gevaarlijk: de markt houdt met niemand rekening. Helder nadenken blijft enorm belangrijk!

5 tips voor iedere cryptohandelaar

Om iedere cryptofanaat een handje te helpen hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet.

1. Maak een duidelijk plan

Ontwikkel een systeem en strategie en houd je daar ook echt aan. Denk aan criteria waar jouw trades (of portfolio) aan moet voldoen. En trek altijd (!) jouw eigen plan. Bedenk vóór je een munt koopt op welke momenten je eruit wilt stappen. Maak ook duidelijk hoeveel verlies je acceptabel vindt (en stel een stop loss in). Blijf geduldig om het juiste moment te kiezen.

Verdiep je in de munten die je koopt. Lees whitepapers door en probeer te snappen waarom een munt fundamenteel goed is. En zorg ervoor dat je TA-wise snapt hoe indicatoren werken en hoe je grafieken moet aflezen. Handelen is meer dan een klik op de (ver)koopknop.

2. Bekijk het als een business

Als je veel tijd in het handelen stopt, moet je het ook benaderen alsof het je eigen bedrijf is. Maak ‘business plannen’ en pas deze ook regelmatig aan. Bekijk de fouten die je hebt gemaakt en maak plannen hoe je jouw dagelijkse kosten kunt dekken.

Maak ook doelstellingen en plan hier dagelijkse activiteiten voor in, zoals het lezen van nieuws, het bestuderen van de markten en het leren van nieuwe indicatoren. Zorg ervoor dat je jezelf scherp houdt door te eisen dat je productief bent en blijft.

3. Bekijk alleen het eindresultaat

Enkel de score aan het einde van de wedstrijd telt. Probeer niet te veel je portfolio of trades te bekijken. Hoe vaker je deze bekijkt, hoe sneller je emotionele beslissingen maakt door dingen die je op dat moment ziet gebeuren.

4. Handel alleen in goede omstandigheden

Zorg ervoor dat je alleen handelt als je de markt onder controle hebt. De cryptomarkt is wat dat betreft een moeilijke. Het is belangrijk om te wachten tot het juiste moment. Een tekort aan volume kan finest zijn. Hacks, scams en dergelijke kunnen er voor zorgen dat jouw trade helemaal verkeerd uitpakt.

5. Hou jezelf in toom

Niets veroorzaakt meer angst dan te veel willen handelen. Begin klein en schaal op naarmate jouw portfolio en kennis met de markt meegroeit. Gebruik alleen geld dat je kunt missen en zorg ervoor dat je ook je inleg terug zet naar je bankrekening om zo alle risico’s in te dekken.

Kom ook eens gezellig langs in onze Telegram chat en discussieer met elkaar over jouw handelsstrategieën. Ben jij meer van de lange termijn of ben jij iemand die echt continu de koers analyseert en hier op anticipeert?

Bron: Cointelegraph