‘Bitcoin prijs dipte vanaf $14.000, want PlusToken scam dumpte 25.000 BTC op markt’

754 totale weergaven

Een nieuwe rapport werpt een nieuw licht op de enorme oplichtingszaak rondom de Plus Token. Blockchain analysebedrijf Chainalysis komt met een gedetailleerde beschrijving over dit uit de hand gelopen piramidespel. Hierin onderzochten ze onder meer de vraag: heeft deze ponzi een fikse daling van de Bitcoin prijs veroorzaakt? Spoiler: het antwoord is ja.

PlusToken oplichting

Het rapport beweert dat verschillende personen te maken hebben met deze oplichtingszaak, waarbij tot nu toe ongeveer 25.000 bitcoin (BTC) is verkocht op de (OTC) markt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De onderzoekers concluderen dat de oplichters nog steeds een enorme schat in handen hebben: circa 20.000 BTC en 790.000 ETH.

Omgerekend gaat het om een bedrag van $426 miljoen uitgaande van de huidige marktprijzen op de spotmarkt. Dit bedrag ligt aanzienlijk lager dan eerdere schattingen van $2 tot 3 miljard.

De marktprijzen waren ten tijde van de ontdekking van het schandaal hoger. Achteraf gezien is er minder op de markt verkocht, dan er aanvankelijk qua geruchten is verspreid.

In augustus kwam het nieuws over PlusToken naar buiten. Crypto verslaggever Dovey Wan maakte destijds melding van de oplichting.

De politie kon geen toegang krijgen tot de wallet, omdat er gebruik is gemaakt van P2SH encryptie, beter bekend als ‘Pay to Script Hash’.

Zolang er mensen vrij rondlopen die de keys van deze wallet hebben (en deze uit de handen van de politie weet te houden), is de wallet niet te openen.

Bitcoin analyse

Veel mensen (op sociale media) zagen een verband tussen de bitcoin daling van het hoogtepunt dit jaar bij $14.000 en deze oplichtingszaak.

TokenAnalyst deed na een eigen onderzoek de conclusie dat dit onjuist is. Nu komt Chainalysis met andere onderzoeksresultaten die het tegendeel (moeten) bewijzen.

Tot op de dag van vandaag hebben de meeste rapporten, waarschijnlijk in verwijzing naar Chinese media, het totale verlies aan investeerders op $3 miljard geschat. Chainalysis vond echter geen bewijs om dit te ondersteunen.

Ten eerste konden ze ‘slechts’ $2 miljard aan cryptovaluta identificeren, die de gedupeerden bij PlusToken is gestald. Het gaat om 180.000 BTC, 6.400.000 ETH, 111.000 USDT en 53 OMG.

Volgens de marktvorser is er een groot deel van het geld gewoon teruggegeven aan de investeerders om de schijn te wekken dat de PlusToken wallet legitiem was.

Bitcoin witwassen

Van deze $2 miljard heeft Chainalysis maar 45.000 BTC en 800.000 ETH kunnen identificeren als zijnde ‘definitief’ witgewassen door PlusToken. 25.000 BTC hiervan werd via het de Over-The Counter platform van Huobi weg gemoffeld.

Van de 800.0000 Ether is 10.000 ETH ‘witgewassen’. De resterende 790.000 ETH staan nog gewoon in een wallet.

Het was niet makkelijk om deze informatie te achterhalen. De oplichters gebruikten verschillende tools om te analyse zo moeilijk mogelijk te maken.

In onderstaande afbeelding is te zien wat de weg is geweest van de cryptomunten naar de over-the-counter (OTC)-desk. Ze veranderden van adrestypen (met onder andere multi-sig) en gebruikten mixers.

'Bitcoin prijs dipte vanaf $14.000, want PlusToken scam dumpte 25.000 BTC op markt'

Chainalysis kon niet met zekerheid zeggen dat de overige $1,5 miljard aan crypto veilig terug is gekomen in de handen van de investeerders. Eerdere pogingen van de oplichters om hun activiteiten te verdoezelen waren namelijk zeer gedetailleerd.

De gevolgen voor de bitcoin prijs

De hamvraag is of de verkoop (en het witwassen) van deze BTC invloed heeft gehad op de prijs van Bitcoin. Chainanalysis stelde een hypothese op die bestond uit twee aspecten:

Beide vooraf opgestelde verwachtingen zijn met het onderzoek van Chainalysis bewezen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]From this analysis, we can conclude that PlusToken cashouts correlate with drops in Bitcoin’s price.[/penci_blockquote]

In onderstaande grafiek is het on-chain volume te zien in verhouding met de prijs van Bitcoin.

'Bitcoin prijs dipte vanaf $14.000, want PlusToken scam dumpte 25.000 BTC op markt'

Naast het toenemende on-chain volume, is dit patroon ook te zien bij een groeiend handelsvolume op Huobi. De prijsdaling van 24 september laat een duidelijke correlatie zien met een toenemend handelsvolume.

'Bitcoin prijs dipte vanaf $14.000, want PlusToken scam dumpte 25.000 BTC op markt'

In de blog van Chainalysis is meer te lezen over de correlatie van de dalende Bitcoin prijs en de dump van de BTC van PlusToken.

Wil je meepraten over dit nieuws? Neem eens een kijkje in onze gezellige Telegram chat.