Bitcoin ‘whale’ Grayscale trekt in 2020 meer nieuw geld aan: $503 miljoen

733 totale weergaven

Bitcoin – en cryptofonds Grayscale maakt tot nu toe een goed jaar door, zo blijkt uit haar vandaag gepubliceerde kwartaalverslag. Zo wist de vermogensbeheerder $503,7 miljoen aan nieuw kapitaal aan te trekken.

Bitcoin – en crypto beleggingen

Grayscale is een vermogensbeheerder met 2,2 miljard dollar onder beheer. Als specialist steekt het geld in liquide assets zoals bitcoin, maar ook in blockchainprojecten. Hun klanten zijn bijvoorbeeld family offices of rijke individuen die Grayscale als specialist vertrouwen met hun geld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze hebben circa 285.000 Bitcoin (BTC) in kas en zijn met recht een whale te noemen.

Binnen de bitcoin wereld is de beheerder vooral bekend van haar Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Dat is een indexfonds met als onderlegger de bitcoin koers.

Als belegger neem je een aandeel in dat fonds. Stijgt de onderliggende bitcoin koers, dan profiteer je via dat aandeel mee. Je investeert dus niet direct in ‘fysieke’ bitcoin, maar indirect via een fonds.

Dat is populair onder jonge beleggers, zo bleek uit eerder onderzoek, die met GBTC willen diversifiëren naast een Tesla of Amazon in hun portfolio.

Grayscale Bitcoin Trust

GBTC wist ook het grootste deel (77%) van de nieuwe instroom aan te trekken: 388,9 miljoen dollar van 503,7 miljoen dollar.

De instroom bleef goed op peil tot 20 maart en laat daarna een daling zien. Naast bitcoin is ook ether een populair product binnen Grayscale.

Bitcoin 'whale' Grayscale trekt in 2020 meer nieuw geld aan: $503 miljoen

Type investeerders

In vergelijking met voorgaande kwartalen vloeit er in absolute zin meer kapitaal naar Grayscale. Hoe is dat te verklaren? Zijn investeerders op zoek naar een ‘hedge’ tijdens de Coronacrisis?

Volgens managing director Michael Sonnenshein zijn het vooral institutionele beleggers die zijn fonds weten te vinden. Eerder zei hij dat bitcoin het ‘digitale goud’ is voor professionele beleggers.

Investeerders met een zeer gediversifieerd portfolio maken de grootste klantengroep uit. Dat zijn investeerders die ook geld steken in aandelen, goud of olie bijvoorbeeld.

Pure cryptofondsen, die hun geld steken in alleen ‘liquide’ cryptovaluta, maken nog ‘slechts’ 11,2% van de klantengroepen uit.

Bitcoin 'whale' Grayscale trekt in 2020 meer nieuw geld aan: $503 miljoen

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsGrayscale

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...