Goedemorgen Bitcoin: ‘Bitcoin bij een beurs is niet van jou’

979 totale weergaven

De actuele prijs voor één Bitcoin (BTC) is op dit moment 36,236.21USD. Dat is 1.43% dan 24 uur geleden. Als je nu voor $100 aan bitcoin wilt kopen zal je hier ongeveer 0.0027596707 BTC BTC voor krijgen.

De totale market cap bedraagt 674,135,681,627.68 met een circulatie van 18,603,925 BTC BTC.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Neem ook een kijkje in ons Telegram kanaal en praat mee over het nieuws!

Van Mandela tot Rickroll, er zit van alles verstopt in de Bitcoin blockchain

Een Bitcoin transactie is niets meer en niets minder dan een beetje data. Aan door deze data op een slimme manier in te zetten, kun je hiermee een boodschap overbrengen. En dit levert een aantal leuke (verborgen) verrassingen op!

De bekendste boodschap in de blockchain is misschien wel die van Satoshi in het Genesis Block. De anonieme bedenker bracht Bitcoin in januari 2009 tot leven door het eerste block te minen. Vervolgens liet hij/zij een krantenkop achter in de coinbase van dit block:

Het verwijst naar de instabiliteit van het economische systeem toen de bankencrisis in 2008 losbarstte. Bitcoin is als decentraal betaalmiddel een reactie op het falend bankwezen.

Er is echter veel meer achtergelaten in de blockchain. Righto heeft in een blogpost de leukste boodschappen verzameld en op een rijtje gezet.

‘Satoshi gebruikte één computer voor productie van 1,12 miljoen Bitcoin’

Satoshi Nakamoto gebruikte waarschijnlijk één computer om de eerste 1,12 miljoen Bitcoin (BTC) te minen. Dat beweert Sergio Demian Lerner, die al sinds 2013 onderzoek doet naar de eerste Bitcoin blokken.

Lerner komt via Cointelegraph naar buiten met nieuwe bevindingen. Zijn onderzoek richt zich specifiek op een ongewoon patroon van Bitcoin mining: een extra ‘nonce’ bij de zoektocht naar een block.

Hoe steekt de vork in de steel?

Minen is te omschrijven als rekenkracht die een bepaalde waarde probeert te gokken. De miner die wint krijgt een block subsidie (die nu gelijk staat aan 6,25 BTC) en de transactiekosten van het block.

Nu blijk uit eerder onderzoek dat 22.503 van de eerste 54.316 blokken door Patoshi/Satoshi zijn gemined. De eerste reeks blokken staat bekend als de Patoshi blocks.

‘Satoshi’ zit op een enorme geldberg. Want de subsidie voor elk block was toen nog 50 Bitcoin, dus ‘hij’ zit op een voorraad van 1.125.150 BTC. Dat staat gelijk aan bijna 11 miljard euro tegen de huidige koers.

Aanvullend onderzoek van onder meer Whale Alert en Coin Metrics bevestigt dat ‘Satoshi’ achter deze blokken schuilt.

Amerikaanse rechter: Bitcoin bij een beurs is niet van jou

Geld dat je bij een derde partij stalt is niet van jou. Er kunnen situaties ontstaan waardoor jij niet je volledige spaargeld op kunt nemen of een transactie kunt doen naar wie je wil. Dat geldt zeker ook voor bitcoin die je stalt bij bitcoinbeurzen.

In de Amerikaanse staat Californië was er recentelijk een rechtszaak die dit nog eventjes bevestigde. Coinbase is volgens de rechtbank niet verplicht om de Bitcoin Gold (een splitsing van bitcoin) uit te betalen aan de mensen die in 2017 bitcoin hadden staan bij de bitcoinbeurs.

Darrell Archer klaagde Coinbase aan. Tijdens de splitsing van Bitcoin Gold had Archer maar liefst 350 bitcoin bij Coinbase staan. Tijdens zo’n splitsing (een fork) ontstaat er een nieuw netwerk die de boekhouding van bitcoin overneemt.

In dit specifieke geval heeft Coinbase dus 350 Bitcoin Gold van Archer in bezit. Bitcoin Gold is een netwerk van niks, maar als je iemand kunt vinden om het aan te verkopen is het wel geld waard. Die munten gaan voor $10 per stuk over de toonbank, maar op het hoogtepunt was het een klein fortuin van zo’n $159,000 waard.

De rechter in Amerika vindt echter niet dat Coinbase de nieuwe Bitcoin Gold naar de eigenaar hoeft te sturen.

[the_ad id=”52096″]

Socials, webshop en Hup Bitcoin podcast

Tot slot even dit: zie je liever gedurende de dag de updates in videovorm? Neem dan een kijkje op ons Instagram account.

We hebben ook een webwinkel waar je een prachtig t-shirt kunt bestellen met astronaut op de maan. Deze is verkrijgbaar in alle gewenste maten.

Hou je van verdieping in de technologie achter bitcoin? Luister hier de Hup Bitcoin podcast waarin we dieper in de wondere wereld van BTC duiken.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...