David Solomon: ‘Ook Goldman Sachs kan met eigen cryptomunt komen’

David Solomon, de nieuwe CEO van Goldman Sachs, is van mening dat ook Goldman Sachs uiteindelijk met een eigen cryptomunt kan komen. In een interview met Les Echos gaf Solomon aan dat de bank concullega JPMorgan Chase “absoluut” kan volgen in deelname aan de cryptografische disruptie van de financiële wereld middels cryptomunten.

Stablecoins de toekomst

Solomon gaf verder aan dat Goldman Sachs uitgebreid onderzoek doet naar asset tokenization en stablecoins. Hij weigerde commentaar te geven naar mogelijke betrokkenheid bij het cryptoproject Libra van Facebook. Hij is in ieder geval overtuigd dat banken zich moeten blijven vernieuwen om relevant te blijven in de flink veranderende financiële wereld. Zeker met de opkomst van crypto.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=””]Solomon: “Assume that all major financial institutions around the world are looking at the potential of tokenization, stablecoins and frictionless payments. I find the principle interesting. Tokenization and stablecoins are the direction in which the payment system will go”[/penci_blockquote]

Geen crisis in 2020

Solomon gaf verder aan dat hij voor komend jaar geen crisis verwacht, iets wat door aardig wat economen voor komend jaar voorspeld is. Hij verwacht echter wel een vertraging van de wereldwijde economische groei. De overheidsschuld en de extreem lage of zelfs negatieve tarieven, met name in Europa, zijn daarbij zorgelijk.

Als er om de een of andere reden een correctie zou komen komt het systeem snel onder druk komen te staan. Ook geopolitieke kwesties moeten in de gaten gehouden worden. Maar zoals gezegd verwacht hij niet direct een financiële crisis, zeker niet met het verruimende beleid van centrale banken.

JPMorgan’s Quorum

JPMorgan gaf in januari nog aan dat cryptovaluta enkel waarde hebben in een dystopische economie. Met andere woorden: een economie waarin men niet zou willen verkeren (het tegenovergestelde van utopie). Een maand later onthulde JPMorgan echter dat het bezig was met een eigen cryptovaluta: de JPM Coin. De JPM Coin wordt in eerste instantie uitgerold op de Quorum blockchain, een privé-versie van ether die de bank samen met EthLab ontwikkelde.

Ook centrale banken aan de slag met crypto

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geeft in een nieuw rapport aan dat ook centrale banken waarschijnlijk aan de slag gaan met digitale valuta. Uit onderzoek blijkt namelijk dat verschillende banken in verschillende landen druk aan het kijken zijn naar een Central Bank Digital Currency (CBDC). Deze munten hebben overigens weinig met de kernwaarde van bitcoin en andere cryptomunten te maken, maar gaat om centraal uitgegeven digitale valuta. In principe komt dat overeen met de “cryptomunten” van JPMorgan en Facebook.

Bronnen: Les Echos, Yahoo

Foto: Flickr / Juan Sáez