Willem Middelkoop in podcast: ‘Bitcoin is dé vijand van centrale bankiers’

689 totale weergaven
|

In deze aflevering van Hup Bitcoin is niemand minder dan Willem Middelkoop te gast. Auteur van het veelbesproken boek 'De Big Reset: Gold wars en het financiële eindspel' uit 2014.

Dat eindspel gaat zich in de periode 2020-2025 hoogstwaarschijnlijk wel voltrekken, zo voorspelt Middelkoop in dit gesprek. Kortom, de komende jaren moet het monetaire stelsel fors op de schop om overeind te blijven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin speelt daar geen rol in, aldus de gold bug. 'Het slimme geld omarmt Bitcoin (BTC), maar de centrale bankiers gaan hun ondergang niet een handje helpen.'

Direct Hup Bitcoin met Middelkoop luisteren?

Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door twee Nederlandse brokers: Bitcoin Meester en SATOS. Interview: Wessel Simons.

De Big Reset van 'Plan A'

Het eerste deel van het interview ligt de nadruk op het duiden van het huidige financiële dollarsysteem en het naderende einde daarvan. Middelkoop beschrijft deze crisis in drie fasen.

In 2000 was er de dotcombubbel, de waarde van internetbedrijven zakte in korte tijd ineen. Denk aan de dramatische beursgang van Worldonline van Nina Brink.

In 2008 brak de huizenzeepbel in de VS, met de val van de Lehmann Brothers als blikvanger. Die financiële crisis leidde uiteindelijk tot een economische crisis.

Momenteel is er sprake van een 'repo crisis', waarbij 'repo' staat voor repurchase agreements. Het massaal en onbeperkt opkopen van (kortlopende) staatsobligaties om nieuwe dollars in het financiële systeem te pompen. Het leidde in de bitcoin community tot de meme Printer goes brrrr.

Middelkoop duidt: 'Ik ben een student van de monetaire geschiedenis. Aanpassingen aan het monetaire systeem zijn van alle tijden. Een Big Reset is een proces wat tientallen jaren kan beslaan. Amerika is haar macht en invloed aan het verliezen, net zoals het Britse Rijk eerder.

Het dollarsysteem staat onder druk, omdat de staatsschuld enorm heeft laten oplopen. Een wereldwijde schuldsanering is één van de oplossingen. Bij de Verenigde Naties staat dat al op de agenda'.

COVID-19

Ook zonder COVID-19 was er sprake geweest van een schuldencrisis en een financiële crisis, zo betoogt Middelkoop.

'Maar 'Corona' heeft de economie bijna tot stilstand laten komen en staatsschulden fors hoger laten oplopen. Het zijn óók de financiers van de economie die de pijn gaan voelen. De banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Ik verwacht in de maanden juli en augustus veel slechte tweedekwartaalcijfers die naar buiten komen'.

In bepaalde sectoren, denk bijvoorbeeld aan de autosector, zal deflatie zijn intrede doen. Mensen houden de hand op de knip en kopen voorlopig geen nieuwe auto. Ook in de verhuursectoren zullen de prijzen scherp dalen. Bekende kwetsbare sectoren vanwege Corona is de horeca - en de evenementensector.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Centrale bankiers zullen alle zeilen gaan bijstellen om deflatie te voorkomen. Want zodra de massa stopt met geld uitgeven, dan geraak je in een mondiale depressie.

Ik voorzie dat de inflatie het gaat winnen van de deflatie. Met een verhoogd risico op hyperinflatie, stijgende prijzen met geldontwaarding als resultaat. Maar ook daar geldt: er liggen al scenario's klaar om hyperinflatie te voorkomen zoals schuldsanering'.[/penci_blockquote]

Vlucht naar goud en Bitcoin

Willem is ook een bitcoiner, in de zin dat hij BTC bezit. Sinds medio 2018 heeft hij 5% van zijn persoonlijke vermogen in BTC gestoken. Zijn grondstoffenfonds Commodity Discovery Fund investeert puur in bedrijven die onder meer goud en zilver uit de aarde omhoog halen.

In deel 2 van het interview is er meer aandacht voor Bitcoin als financiële asset en mogelijk als geopolitiek instrument, de nog onbeschreven fase 5 van het Stock-to-flow Cross assetmodel van Plan B, de anonieme kwantitatief onderzoeker, die Middelkoop omschrijft als een ‘vriend’.

De bovenstaande ingrediënten (Big Reset & COVID-19) hebben er mede toe geleid dat het 'slimme geld' sneller is gevlucht naar 'harde assets' zoals goud en ook Bitcoin (BTC).

Hij zegt: 'Wall Street is vorig jaar positief over goud gaan schrijven, en we zien het slimme geld, de rijke mensen op Wall Street nu ook Bitcoin omarmen'.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]Paul Tudor Jones is echt een voorbeeld van slim geld. Het is voor mij een bevestiging dat in de wereld van het slimme geld Bitcoin een unieke propositie heeft. Want het is een wereld die kijkt naar rendement en zich niet laat leiden door een politieke lading van een asset. En Bitcoin heeft sinds haar bestaan elke maand 9% rendement behaalt. [/penci_blockquote]

Plan A versus Plan B

Middelkoop omschrijft de wereld van de gevestigde orde als Plan A. Het is deze actoren (overheden, centrale banken, commerciële banken, verzekeraars, de Big 4 consultancyfirma's) er alles aan gelegen om dit systeem te behouden.

Bitcoin is een buitenstaander, een Plan B. Middelkoop licht toe:

'Wall Street speelt op beide borden mee, maar uiteindelijk is Wall Street Plan A. Het IMF, de VS en andere westerse landen zien geen toekomst in Bitcoin. Bitcoin staat haaks op de manier waarop centrale bankiers denken. Bitcoin is niet centraal te controleren en daardoor onbruikbaar voor machtshebbers. Goud is eerder een oplossing voor hyperinflatie dan Bitcoin, in de ogen van een centrale bankier'.

Volgens Middelkoop kan enkel een scenario van een mondiale financiële revolutie ervoor zorgen dat Bitcoin als alternatief wordt gezien. 'Stel dat de VS en China er niet uitkomen over een sanering van de wereldwijde schuldenlast, dan kan men niet overgaan naar de volgende fase van het nieuwe systeem.

Maar dat betekent niet dat men dan voor Bitcoin kiest. Zolang de autoriteiten de controle hebben over het fiat stelsel en het geweldsmonopolie in handen hebben, zal Bitcoin nooit een wereldreservemunt worden. Ik ken China goed, er zijn absoluut geen aanwijzingen dat China Bitcoin aan het inslaan is. Goud daarentegen wél'.

Ook Nederland heeft 600 ton aan goud op de balans, maar de DNB verbiedt pensioenfondsen om geld te steken in goud (of bitcoin).

Middelkoop vermoedt wel dat Bitcoin een rol kan spelen voor landen die geo-politiek tegenover de VS staan. Staten zoals Noord-Korea, Iran, Venezuela, Zimbabwe.

Bitcoin prijs

Zoals hij in een eerder interview met Hup Bitcoin verklapte: 5% van zijn persoonlijke vermogen heeft hij sinds medio 2018 in Bitcoin gestoken.

Middelkoop is uitermate positief over de toekomstige prijsontwikkeling van BTC.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Ik heb mijn trade gesloten en wacht op een uitbraak. Maar Bitcoin ligt er technisch en fundamenteel extreem goed bij. Zodra de koers door $10.000 schiet, zal $20.00 snel volgen is mijn verwachting.

Er zijn namelijk voldoende beleggingsfondsen, slim geld en momentum traders die naar dezelfde grafieken kijken. Persoonlijk kijk ik altijd technisch in plaats van fundamenteel. De techniek van de Eliott Waves in combinatie met fibonacci, daar gaat een voorspellende werking van uit'.[/penci_blockquote]

Youtube

Anchor

Luister ook Hup Bitcoin #4 met Willem Middelkoop

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...