Komt betalen met bitcoin dichterbij? Lightning Network groeit gestaag

Dat bitcoin in de huidige vorm niet zo geschikt is voor instant betalingen hoeft waarschijnlijk geen extra uitleg. Iedereen die wel eens een bitcointransactie heeft gedaan weet dat. Als antwoord op de schaalbaarheidsproblemen werd in 2016 werd het whitepaper van Lightning Network gepubliceerd. Sinds medio vorig jaar is de softwareversie live. Dit is een layer 2 payment protocol bovenop een blockchain. Kort gezegd stelt dit netwerk deelnemers in staat microbetalingen te doen buiten de blockchain om. Na verloop van tijd kunnen de deelnemers besluiten de som van deze betalingen in een transactie af te rekenen op de blockchain. Voordelen: het is sneller en goedkoper.

Lightning Network

Lightning Network geldt al een paar jaar als de grote belofte om van bitcoin een echte betaaltoepassing te maken. Het netwerk groeit nog steeds gestaag en de afgelopen weken tot ruim 30.000 channels en bijna 7.000 nodes. Waarmee een groei werd bereikt van 20% in de laatste 30 dagen. Hoewel daar twijfels over zijn, vanwege een flink aantal inactieve of zombienodes.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Plug-and-plug een bitcoin node draaien

Hoe dan ook, Lightning Network is langzaam maar zeker bezig met een opmars. Waar het installeren van een node in het begin nog een uitdagende klus was waar een gedegen technische achtergrond voor nodig was, bestaat er tegenwoordig de Casa Node. Dit is een simpele plug & play-oplossing, waarmee je in een handomdraai je eigen node hebt draaien. Het apparaat wordt volledig voorgeïnstalleerd geleverd, er is geen technische kennis nodig voor installatie en het is gesynchroniseerd met bitcoin.

Twitter-ceo en Cash app

Jack Dorsey, o.a. mede-oprichter van Twitter en betaalapp Square is een bitcoinmaximalist. Op 3 maart maakte hij via een tweet bekend sinds kort ook een Casa Node te hebben draaien. ‘Lightning Network could soon be integrated into [Square] Cash App’, melde hij. Jeremy Welsh, CEO van Casa, gaf aan dat Lightning Network in Square van belang kan zijn op meerdere niveaus. ‘Het kan het netwerk helpen de strijd aan te gaan met de grote betaalindustrie.’

Bitcoin op Stellar-netwerk

Naast deze vooruitgang kwam BlockEQ met een nieuwe wallet die bitcoin en andere cryptovaluta gaat combineren met het snelle Stellar netwerk. Het idee is om echte bitcoins razendsnel om te wisselen in bitcointokens op Stellar. Hiermee wordt de transactie uitgevoerd en na afloop worden de tokens weer omgewisseld naar ‘echte’ bitcoins. De wallet is beschikbaar, maar deze functionaliteit werkt nog niet. De belofte is echter om het uit te rollen. Hoe dit gezien moet worden in relatie tot Lightning Network, wordt het een concurrent of bestaat het straks naast elkaar, is nog onduidelijk.

Starbucks

Starbucks meldde ook nog even dat het binnenkort mogelijk wordt om koffie te betalen met bitcoins. Klanten kunnen hun crypto met software van het platform Bakkt omzetten van crypto naar fiat. Starbucks accepteert vooralsnog alleen fiat geld. De race richting echte betaaltoepassingen kent geen grenzen.

Bronnen: Lightning Labs / CryptoSlate / NewsBTC

Redactie: Herman Nekkers

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...