Kun je de prijs en toekomst van Bitcoin voorspellen?
Door Magdalena Golebiewska, Country Manager Nederland Luno – Je kunt nog geen vijf minuten lezen over cryptocurrencies zonder dat je op minstens één voorspelling over de toekomstige prijs van Bitcoin stuit. Via forums, sociale media, nieuwsbrieven, blogs, nieuwssites en elke andere hoek van het internet – financiële analisten, deskundige beleggers, bankiers, technische pictogrammen en nieuwe enthousiastelingen geven hun mening.
Sommigen citeren een zorgvuldige analyse, anderen baseren zich op trends uit het verleden. Terwijl weer anderen gissen of handelen vanuit hun ‘intuïtie’. De voorspellingen zijn uiteenlopend, variërend van een grote daling tot nul dollar tot aan miljoenen dollars per stuk.
Met al deze ophef rond de bitcoin-prijs, vraagt u zich misschien af wie u moet geloven. Of u überhaupt iemand moet geloven. Is het mogelijk om de toekomst te voorspellen?
In dit artikel gaan we kijken naar prijsvoorspellingen. Hoe worden ze gemaakt? Zijn ze juist?
Investeren begint met uzelf onderwijzen, niet met kopen. Het is dus belangrijk om na te denken over de informatie waarop u uw aankoopbeslissingen baseert. Hoe maken mensen prijsvoorspellingen? Er worden twee soorten analyses gebruikt voor voorspellingen: fundamenteel en technisch. Ze worden gebruikt voor alles, van de aandelenmarkt tot Bitcoin. Hoewel er andere typen analyses bestaan, zijn dit de belangrijkste:
Fundamentele analyse
Fundamentele analyse heeft alles te maken met intrinsieke waarde. Je kijkt naar de factoren die iets waardevol maken en beslist dan of het onder- of overgewaardeerd is.
Publiek verhandelde bedrijven geven veel informatie vrij om hiermee te helpen. Dus voor een aandeel kun je naar de volgende onderdelen van een bedrijf kijken:
Sommige van deze factoren kunnen in getallen worden gedefinieerd. Anderen komen neer op het oordeel van de analist. Voor een cryptocurrency kijk je mogelijk naar:
Technische Analyse
Technische analyse is anders, omdat het zich richt op de prijs van de koers, niet op de koers zelf. Misschien hebt u de uitdrukking ‘resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst’ gehoord. Maar technische analyse baseert toekomstige voorspellingen op het verleden. Dit kan gebaseerd zijn op een kort tijdsbestek (uren of zelfs minuten) of lang tijdsbestek (maanden of jaren).
Om dit te doen zoek je naar patronen en trends in prijsgrafieken, zoals:
Werken fundamentele en technische analyses?
Er is geen eenduidig antwoord op die vraag. Beide technieken kunnen nuttig zijn, maar ze hebben ook hun beperkingen voor cryptocurrencies. Fundamentele analyse werkt wanneer beleggers hun beslissingen baseren op fundamentele aspecten. Dit is niet altijd het geval voor Bitcoin. Veel beleggers baseren hun beslissingen op de beslissingen die zij van anderen verwachten.
Technische analyse gaat ervan uit dat een markt rationele regels en patronen volgt. Dit is minder handig voor cryptocurrencies omdat de markt nog jong is. Er zijn niet zoveel gegevens uit het verleden om te analyseren. Cryptocurrencies hebben ook minder liquiditeit dan bijvoorbeeld aandelen.
Self-defeating en self-fulfilling prophecies
Als we het hebben over prijsvoorspellingen, komen we een belangrijk concept tegen: self-defeating en self-fulfilling prophecies. Het maken van een voorspelling over de toekomst kan uiteindelijk veranderen wat er daadwerkelijk gebeurt. De voorspelling over de toekomst schept de toekomst. Dit is niet het geval als we het hebben over een systeem zoals het weer, omdat we het niet kunnen veranderen.
Maar wanneer u voorspellingen doet voor een systeem waarbij mensen betrokken zijn, is het anders. Door voorspellingen te horen kunnen mensen hun gedrag veranderen.
Soms gebeurt dit op een manier die voorkomt dat de voorspelling waar wordt – een self-defeating prophecy – of het kan de voorspelling doen uitkomen – een self-fulfilling prophecy.
Voorspellingen over cryptocurrency-prijzen hebben invloed op hoe beleggers handelen. Als het voorspeld is dat de Bitcoin-prijs zal stijgen, moedigt dit meer mensen aan om te kopen. Dit kan de prijs opdrijven, en omgekeerd. Dat brengt ons tot incentives.
Het probleem met intenties
Incentives zijn wat mensen motiveert om te doen wat ze doen. Het is een belangrijk concept in beleggen. Financieel gewin is een sterke drijvende kracht.
De meeste beleggers willen begrijpelijkerwijs alles doen wat hen het meeste geld oplevert. Het doen van voorspellingen die hen ten goede komen hoort hier ook bij.
Laten we zeggen dat je een artikel tegenkomt waarin de auteur beweert dat Bitcoin tegen 1 december 2019 $ 100.000 waard zal zijn. In plaats van dat zomaar aan te nemen is het belangrijk om je af te vragen: waarom zeggen ze dit? Als ze het zeker weten, waarom stoppen ze dan niet al hun geld in Bitcoin en maken ze grote winst? Waarom delen ze die informatie?
Hetzelfde geldt omgekeerd: als iemand beweert dat Bitcoin zal dalen, vraag je je misschien af waarom ze dat zeggen. Als ze het zeker weten, waarom houden ze zich dan niet stil, verkopen ze en maken veel winst?
In beide gevallen moeten we de onderliggende bedoelingen overwegen.
Als iemand er baat bij heeft dat de Bitcoin-prijs stijgt, is het normaal dat ze zullen voorspellen dat dit zal gebeuren. Ze hopen dat dit een self-fulfilling prophecy wordt. Als iemand er baat bij heeft dat de prijs daalt of eronder lijdt als de prijs toeneemt, is het niet gek dat ze zullen voorspellen dat de prijs zal dalen.
Geluk en kans
Maar als niemand de toekomst kan voorspellen, hoe komt het dan dat sommige mensen toch juiste voorspellingen doen?
Misschien heb je gehoord dat een kennis van de neef van je huisgenoot zijn oom de prijs van Bitcoin correct voorspelde. Of je hebt iemand op YouTube gezien die het altijd goed lijkt te hebben.
Het feit dat niemand de toekomst kan voorspellen, betekent niet dat niemand de juiste voorspellingen kan doen.
Het komt neer op geluk, kans en asymmetrische informatie.
Laten we beginnen met geluk. Elke dag maken duizenden mensen voorspellingen over Bitcoin-prijzen. Het is onvermijdelijk dat sommige van hen bij toeval kloppen. Zoals ze zeggen, een kapotte klok duidt tweemaal daags de juiste tijd aan. Met zoveel mensen die voorspellingen doen, is waarschijnlijk een klein percentage hiervan correct.
Wanneer professionals voorspellingen doen, baseren ze zich meestal op kans. Wat is de meest waarschijnlijke uitkomst? Een meteoroloog zou kunnen zeggen dat er morgen 62% kans op regen is. Ze weten het niet zeker. Het is waarschijnlijker dan geen regen.
Dan is er nog voorkennis. Als u iets weet dat de meeste beleggers niet weten, heeft u een groot voordeel. Als u bijvoorbeeld informatie heeft dat Apple op het punt staat een nieuw product te lanceren, is het redelijk om te verwachten dat hun aandeel zal stijgen. Maar andere beleggers die Apple-aandelen kopen, zijn zich niet bewust van die informatie, dus ze kunnen het niet voorspellen.
Voorkennis is minder relevant voor cryptocurrencies. Er is een minder directe link tussen fundamentale aspecten en prijzen. Gebeurtenissen waarvan wordt verwacht dat ze een toename of afname moeten veroorzaken, kunnen het tegenovergestelde of niets doen.
Conclusie
De volgende keer dat u naar een cryptocurrency-koers kijkt, stelt u zich dan een menigte mensen voor in een stadion, die allemaal op verschillende tijden bewegen maar een geordende, golvende beweging lijken te creëren. Want dat is wat u ziet: de gecombineerde acties van heel veel mensen.
Er zit geen mystieke, geheime betekenis achter. Er zijn gewoon veel mensen die beslissingen nemen op basis van de informatie die ze ontvangen.
Wilt u op de hoogte blijven van de prijzen van Bitcoin en Ethereum? Helaas hebben we geen kristallen bol, maar we hebben het super eenvoudig gemaakt om de markt te volgen.
Bekijk de Luno-prijspagina of stel Luno prijs-alerts in de app in om meldingen te ontvangen wanneer deze boven of onder het niveau van uw keuze komt.
Disclaimer: deze advertorial is onderdeel van een content partnership tussen Bitcoin Magazine NL en Luno.
Lees meer artikelen over Luno bij Bitcoin Magazine NL