Nep goud ontdekt: is fraude ook mogelijk met bitcoin (BTC)?

1316 totale weergaven
|

De populariteit van bitcoin en goud neemt als losstaande assets van het financiële systeem, toe het afgelopen jaar. Vanwege onder meer negatieve spaarrentes en onrendabele (staats) obligaties raakt bitcoin en goud in trek. Van beide anticyclische activa is de prijs in 2019 gestegen.

Deze week liep de solide reputatie van goud een deukje op met de vondst van duizend neppe goudstaven in de kluis van JP Morgan, één van de grootte banken ter wereld. Is een dergelijke ‘fraude’ ook bij bitcoin mogelijk?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin vs goud

Het verhaal ging al langer in goudkringen: er circuleert een klein percentage aan nep goud op de markt.

Een eerste batch lijkt te zijn gevonden. Circa 1.000 goudstaven (één kilo elk, red.) met een totale waarde van $50 miljoen bleken nep te zijn, zo blijkt uit een rondgang van persbureau Reuters bij vier grote Zwitserse goudraffinaderijen.

De staven waren wel gemarkeerd met het officiële goedkeuringsstempel van één van de vier goudwinners. Onder het dunne laagje goud zit goedkoper materiaal, vaak steen met ongeveer hetzelfde gewicht als goud.

Gaat het hier om een incident of om structurele fraude? Dat is onbekend, maar de hoeveelheid valt in het niet bij een jaarlijkse productie van tussen de 2 en 2,5 miljoen staven.

De goudbranche is in ieder geval in verlegenheid gebracht door het nieuws. Goud geldt namelijk in economisch onzekere tijden als een vluchthaven voor beleggers op zoek naar anticyclische activa.

Niet alleen particulieren en professionele beleggers kopen goud in, ook steeds meer staten zien goud zitten. Van China is bekend dat het haar goudreserves aan het ‘stacken’ is, deze week maakt de centrale bank van Duitsland bekend goud in te slaan. Dat is in 21 jaar tijd niet gebeurd.

Goud prijs

De stijgende populariteit heeft geleid tot een hogere prijs voor goud dit jaar. De prijs van goud ligt op moment van schrijven net onder $1.500 voor een troy ounce (31,1 gram). Komen de vette jaren van 2012 en 2013 weer in zicht?

Nep goud ontdekt: is fraude ook mogelijk met bitcoin (BTC)?

Is dit mogelijk met bitcoin?

Bitcoin geldt in toenemende mate ook als vluchthaven voor beleggers die meer zekerheid willen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar ook enkele goud bugs noemen deze digitale asset steeds meer als een optie om te diversificeren.

In eigen land is het onder meer schrijver en opiniemaker Willem Middelkoop die regelmatig in presentaties en op Twitter het woord bitcoin laat vallen.

Bitcoin als “internet van geld”

De grote vraag: is fraude, weliswaar op kleine schaal, mogelijk met bitcoin? Allereerst zijn er duidelijke verschillen tussen goud en bitcoin. Laatstgenoemde asset is digitaal te versturen via het internet, radiogolven en satelliet. Wat de overdraagbaarheid en ook de opslag een stuk goedkoper maakt dan goud.

Het is te beperkt om bitcoin als ‘digitaal goud’ te bestempelen. Bitcoin is door de denker Andreas Antonopolous omschreven als een “internet van geld”. Het lijkt dus te nauw om het te definiëren als store of value of unit of account.

De basislaag (layer 1) legt een decentraal, veilig én transparant fundament meer. Het is een netwerk waar peer-to-peer transacties mogelijk zijn zonder tussenkomst van een derde partij. Met een derde partij is te denken aan een centrale bank of staat of een commerciële bank of betaalprovider.

De verificatie en validatie van de transacties vindt plaats via circa 10.000 nodes (mogelijk meer). Volgens het consensus algoritme van proof-of-work wordt elke transactie in een block opgeslagen op een openbare ledger. De rekenkracht (hashrate) van dit netwerk neemt elk jaar toe, wat het wellicht met meest veilige, openbare netwerk ter wereld maakt.

In het geval dat iemand het netwerk wilt manipuleren, dan is de kans zeer groot dat miners deze niet gaan valideren. Een 51% aanval is theoretisch ook mogelijk, maar dat vereist dat een derde partij meer dan 51% controle krijgt over de ledger. Gezien de groeiende rekenkracht van het netwerk ligt dat niet direct voor de hand.

De fraudegevallen die bekend zijn geworden, zijn doorgaans te relateren aan de handel rondom bitcoin en cryptovaluta. Deze handel is grotendeels in handen van centrale partijen zoals exchanges, brokers en fondsen. Slechts een klein gedeelte verloopt via peer-to-peer ruilbeurzen zoals Bisq en LocalBitcoins.

De anonieme bedenker Satoshi Nakamoto noemde bitcoin ‘digitale peer-to-peer cash’.

Een ‘peer’ is breed op te vatten. Het kan een individu zijn, maar ook een organisatie zoals een ziekenhuis of een bekende grootgrutter. Maar ook nationale staten of objecten (denk aan zelfrijdende auto’s) kunnen – in theorie – gebruik maken van bitcoin als streamer van geld.

Dat zijn natuurlijk toekomstbeelden en anno 2019 niet voor te stellen dat we gaan afrekenen met bitcoin of satoshi’s.

Bitcoin prijs

Bitcoin (BTC) handelt momenteel voor een prijs van $8.200 op Bitstamp. Hieronder de prijsontwikkeling van bitcoin ten opzichte van de dollar sinds 2011.

Nep goud ontdekt: is fraude ook mogelijk met bitcoin (BTC)?

Bitcoin (BTC) prijsontwikkeling 2011 – 2019 (bron: Bitstamp)

Lees ook – Is Bitcoin (BTC) de volgende stap in de ontwikkeling van geld?

Bron: NewsBTC

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCgoudprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...