Centraal bankenorgaan BIS wél voorstander van cryptomunt centrale banken

887 totale weergaven

De Bank of International Settlements (BIS), ook wel de ‘bank der centrale banken’ genoemd, was altijd zeer kritisch over cryptomunten. Nu lijkt die houding van het centrale bankenorgaan geheel te zijn gekeerd. Hoofd van de BIS Agustín Carstens gaf tijdens een interview met Financial Times aan dat de BIS centrale banken nu zelfs steunt in hun streven digitale valuta te creëren.

Lees ook: Centraal bankenorgaan BIS: “Cryptomunt centrale bank leidt tot instabiliteit”

Koerswending BIS en cryptomunt

Dat lijkt een koerswending van 180 graden. In maart riep dezelfde Agustín Carstens centrale banken namelijk juist op géén eigen digitale valuta uit te brengen. Dat zou namelijk zou de taakverdeling tussen centrale en commerciële banken ondermijnen en leiden tot instabiliteit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Die zorgen zijn nu blijkbaar van de baan. Op zondag vertelde Carstens in een interview met de Financial Times dat de BIS de creatie van digitale valuta goedkeurt en ervoor aan centrale banken zelfs steunt verleent.

“Veel centrale banken werken er aan; wij werken er aan, en ondersteunen hen”, aldus Agustín Carstens. Het zou digitale varianten van bestaande valuta betreffen. Bijvoorbeeld een digitale versie van de euro of dollar; ook wel een stablecoin genoemd.

“It might be that it is sooner than we think that there is a market and we need to be able to provide central bank digital currencies.” – AGUSTÍN Carstens

FOMO door Libra?

Dat lijkt veel op initiatieven als JP Morgan’s JPM Coin of Facebook’s onlangs aangekondigde Libra. Deze laatste zou zelfs een reden kunnen zijn voor de ommezwaai van de BIS.

In een recent rapport benadrukte de BIS namelijk de gevaren voor de bankensector als gevolg van de financiële dienstverlening van tech-giganten zoals Facebook, Google en Amazon. Door hun grote gebruikersaantallen zouden dergelijke initiatieven in rap tempo de bestaande orde kunnen verstoren.

Het rapport werd uitgebracht kort nadat Facebook Libra aankondigde.

“Regulators need to ensure a level playing field between big techs and banks, taking into account big techs’ wide customer base, access to information and broad-ranging business models.” – BIS rapport

BIS geen voorstander decentrale cryptomunt

Hoewel de houding van de BIS ten opzichte van digitale valuta lijkt te zijn bijgedraaid betreft het vooral digitale valuta uitgebracht door een centrale partij, bij voorkeur door de centrale banken. Over decentrale digitale valuta zoals bitcoin (BTC) heeft de BIS vooralsnog geen goed woord over gehad.

Vorig jaar noemde Carstens cryptovaluta bijvoorbeeld een bubbel en een Ponzi spel en wees hij op de klimaatschade. Tevens riep hij jonge mensen op om ‘te stoppen te proberen geld te creëren’.

“If you look at them closely, cryptocurrencies are, in a nutshell, a bubble, a Ponzi scheme and an environmental disaster – the latter because of the high energy consumption needed to run the infrastructure for these cryptocurrencies,” – Augustin Carstens

Ook uitte de BIS eerder al eens kritiek op cryptovaluta omdat ze onvoldoende schaalbaar zijn. Het Proof-of-Work mechanisme van bitcoin (BTC) zou volgens de BIS bovendien kwetsbaar zijn voor hackers.

De tegenstrijdigheid van de BIS met betrekking tot crypto- en digitale valuta ging aan crypto-Twitter niet onopgemerkt voorbij: