Is de daling van ether (ETH) goed voor decentraliteit?

De prijzen van de cryptomunten staan onder druk. Zo leverde de cryptomarkt tientallen miljarden dollars in dit weekend. De koersen krabbelen gaandeweg de maandag weer enigszins op. Maar lagere prijzen betekent niet alleen slecht nieuws. Om een voorbeeld te noemen: de prijs van ether (ETH), de nummer twee van de cryptomarkt, dipt 4% de afgelopen etmaal en staat op moment van schrijven op $229.

Het zag er even naar uit of de support van $200 brak, maar de koers veerde terug en krabbelt nu langzaam terug. De meeste altcoins lijken hun (voorlopige) bodem te hebben bereikt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Node op ethereum netwerk?

Nu de prijs van ethereum onder druk staat, is het aantrekkelijker om een node in het netwerk te overwegen. Dat merken enkele experts op Twitter op, het communicatiekanaal onder crypto liefhebbers.

Twitteraar – en blijkbaar etherfan – David Hoffmann – maakt een opmerkelijke rekensom. Een ‘full’ node op het ethereum netwerk kost ‘slechts’ $7.500 bij de huidige ethereum prijs.

Op moment van schrijven is 32 Ether (ETH) omgerekend inmiddels nog lager: ca. $7.300.

In theorie zijn er 3,5 miljoen validators mogelijk als de complete voorraad van 110 miljoen ethereum gedeeld wordt door 32 ethereum, het benodigde aantal om een knooppunt in het netwerk te bemachtigen.

Als node kun je transacties en blokken valideren op het ethereum netwerk. In theorie leidt een lagere prijs van ether ertoe, dat de drempel om een node te draaien lager is. Hoe meer nodes in een netwerk, hoe decentraler het netwerk.

Ethereum 2.0

Op fundamenteel niveau zet ethereum stapjes. Vorige maand noteerde het netwerk een nieuw record: meer dan één miljoen transacties op één dag. Dat is het hoogste aantal sinds eind 2017 tijdens de hoogtijdagen. Februari 2019 bleek met 430.000 transacties per dag het voorlopige dieptepunt.

Op technologisch gebied zijn ook stappen gezet. Een team van ontwikkelaars werkt hard aan de volgende upgrade van ethereum van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake. Ethereum 2.0 moet leiden tot een veiliger, schaalbaarder en decentraler netwerk.

Samsung

Ook deze maand in het nieuws: Samsung komt met een software software development kit (SDK) voor Ethereum voor de Galaxy smartphones.

De SDK – een bètaversie – moet ontwikkelaars meer tools bieden om decentrale applicaties (dApps) en andere toepassingen te bouwen die kunnen draaien op de meest recente Samsung Galaxy telefoons.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...