NEON-Exchange (NEX) is Europa’s eerste officieel geregistreerde Security Token (STO)

De decentrale handelsbeurs NEON-Exchange (NEX) heeft in haar laatste kwartaalrapportage bekend gemaakt dat het erin is geslaagd om Europa’s eerste officieel geregistreerde security token (STO) te worden. Daarmee is het project één van ’s werelds eerste crypto-projecten dat een officiële registratie geniet en volledig voldoet aan regulering. Volgens planning zal de decentrale handelsbeurs van het NEX-team rond de jaarwisseling lanceren.

Europa’s eerste Security Token Offering (STO)

Met de registratie als een officieel geregistreerde security is het NEX-project Europa’s eerste Security Token Offering (STO) geworden, wat een belangrijk precedent schept voor de toekomst. Een STO is vergelijkbaar met een ICO, waarbij het voornaamste verschil met een ICO is dat een STO gereguleerd is en zich meer als een aandeel gedraagt dan een bijvoorbeeld een utility token. De Nederlandse term voor ‘securities’ is ‘effecten’. Anders dan de ongereguleerde ICO genieten investeerders van een gereguleerde STO wél de bescherming van financiële waakhonden en beschikken zij over rechten die bij wet bepaald zijn. Net als de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) kent ook Europa haar European Securities and Markets Authority (ESMA), en hoewel de strijd in Europa minder fel wordt gevoerd dan in Amerika heeft ook de ESMA zich in het verleden vooral waarschuwend opgesteld met betrekking tot ongereguleerde ICO’s. De goedkeuring van de Europese wetgever schept dan ook een belangrijk precedent dat van NEX de eerste officiële Europese STO maakt, maar vast en zeker niet de laatste. Anders dan met ongereguleerde ICO’s kan een officieel geregistreerde STO in theorie worden verhandeld op elke geregistreerde handelsbeurs waar in effecten wordt gehandeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

NEON-Exchange (NEX)

De NEON-Exchange (NEX) is een project gericht op het faciliteren van decentrale transacties tussen verschillende blockchains, met NEO, Ethereum en Bitcoin voorop. Dat uit zich voor veel gebruikers vooral in een decentrale handelsbeurs, maar het streven is om verschillende blockchains interoperabel te maken zodat transacties op het ene netwerk eenvoudig kunnen worden uitgevoerd vanaf het andere netwerk. Zo moet het dankzij NEX mogelijk worden om voor Ethereum transacties te kunnen betalen met bijvoorbeeld NEO-GAS en vice versa. NEX is een hybride vorm van een decentrale handelsbeurs waarbij het bezit van tokens volledig decentraal gehouden wordt, maar er wel gebruik wordt gemaakt van een centraal orderbook en matching engine om koop- en verkooporders aan elkaar te koppelen. Op deze manier denkt de handelsbeurs alle veiligheidsvoordelen van decentrale handelsbeurzen te kunnen combineren met de snelheid en het gebruiksgemak van centrale handelsbeurzen.

NEX is een project van de veel geprezen onafhankelijke NEO-ontwikkelaarsgroep City of Zion en hoewel het zijn oorsprong vindt in de NEO community is het project inmiddels veel breder gericht. Naast NEO en Ethereum is het streven om ook andere blockchains te kunnen ondersteunen, zoals Bitcoin en Litecoin. Eén van de speerpunten van het project is altijd geweest dat zij volledig willen voldoen aan de eisen van de wetgever en dat is nu, één jaar na de start van het project, eindelijk gelukt. Volgens planning moet de eerste werkende versie van het platform rond het einde van het jaar worden gelanceerd.

NEX Token

Registratie van de NEX token als STO was dankzij de eigenschappen van de NEX token wettelijk noodzakelijk omdat NEX token bezitters delen in de winst van het NEX handelsplatform. De NEX token valt daardoor volgens de zogenaamde Howey Test in de categorie securities, omdat er wordt geïnvesteerd met het oog op toekomstige winstuitkering. NEX tokens zijn op dit moment nog alleen verhandelbaar op de Aphelion Exchange, een andere op NEO-gebaseerde decentrale (en ongereguleerde) handelsbeurs.

Lees meer over:
cryptoEuropaNEO