‘Blockchain is te ingewikkeld en heeft betere user experience nodig’

Volgens een nieuw rapport van crypto-marketingbureau Zage is blockchain te ingewikkeld en is er een betere user experience nodig. Het ondervroeg 102 blockchain CEO’s en oprichters en publiceerde de resultaten in het 255 pagina’s tellende gratis te downloaden rapport.

Lees ook: Bitcoin (BTC) koers op $11.368, Litecoin en Cosmos opvallende dalers

Daarin blijkt dat blockchain en cryptovaluta nog wel een weg te gaan hebben voordat er sprake is van massa-adoptie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoewel er door de groei van de industrie enkele projecten zijn die een redelijke gebruikerservaring bieden, geldt dat volgens het rapport nog lang niet voor alle projecten.

Veel mensen vinden het gebruik van de technologie namelijk nog veel te ingewikkeld. Toen de onderzoekers aan respondenten vroegen wat volgens hen de adoptie van blockchain zou versnellen, gaf 41% van hen aan dat een naadloze gebruikerservaring belangrijk is.

Interface dApps

Dat zal voor velen die wel eens met bitcoin (BTC) of blockchain bezig zijn geweest geen verrassing zijn. Blockchain apps en software bevatten voor nieuwe gebruikers vaak verwarrende schermen en het initiële downloaden van de blockchain duurt meestal erg lang.

Gebruikers moeten daarnaast over nieuwe terminologie en concepten leren, zoals private keys, block explorers en dApp browsers. Om van het Lightning Network, de sidechain van het bitcoin netwerk, dat veelal gezien wordt als voor iets meer gevorderden, nog maar niet te spreken.

Veel gebruikers kiezen daarom voor eenvoudigere manieren om hun cryptovaluta op te slaan en te beheren. Bijvoorbeeld door een online wallet of een wallet van een handelsbeurs te gebruiken.

Daarbij gaan echter veel van de voordelen van crypto assets verloren, omdat er vertrouwen in de dienstverlener nodig is. En gezien de vele hacks en verlies van cryptomunten is dat vertrouwen historisch gezien regelmatig misplaatst.

Betere user experience op komst?

Dat crypto te ingewikkeld is, ontging ook betaalprovider Square niet. Het zusterbedrijf van Twitter biedt een mobiele app voor betalingen waarmee ook bitcoins zijn te kopen of verkopen. Het bedrijf huurde onlangs nog een ontwerper in specifiek om de user experience voor bitcoin betalingen te verbeteren.

Sommigen van de ondervraagden zijn dan ook optimistisch en verwachten dat blockchain en cryptovaluta niet altijd zo ingewikkeld zullen blijven.

Op het moment is het veel te technisch, maar over een paar jaar is het net zo makkelijk te gebruiken als een mobiele app,” zei David Siegel, één van de oprichters van de 20|30 Group, in het rapport.

Uiteindelijk moet blockchain volgens Allen Lee van QLC Chain (QLC) zelfs zo gemakkelijk in het gebruik zijn dat mensen niet eens meer beseffen dat ze het gebruiken.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Allen Lee, oprichter QLC Chain”]Persoonlijk geloof ik dat de dag waarop we blockchain technologie in het dagelijks leven gebruiken, de dag is waarop mensen stoppen met te praten over blockchain. Omdat het dan gewoon een technologie is die op de achtergrond werkzaam is waarover consumenten niets hoeven te weten.[/penci_blockquote]

Bron: Decrypt.co