Bitcoin Focus: Europa, Mastercard en Celsius

De koers kabbelt rustig voort en blijft steken onder of rond de grens van $20.000. In deze editie bespreken onder andere nieuwe maatregelen in Europa, een bitcoinbaan en een nieuw hoofdstuk in de soap rondom Celsius.De onderwerpen op een rij:

  • Europa, Rusland, MiCA
  • Bitcoinbaan bij MicroStrategy
  • Marketing van de Rabobank
  • Crypto Secure van Mastercard
  • Verplicht datalek bij Celsius
  • Miners

Wil je meer Bitcoin Focus? Bekijk de mogelijkheden en help ons nog meer mooie bitcoinverhalen te vertellen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Blokkades

De Europese Unie probeert ook in de wereld van bitcoin geldstromen af te kappen. Het was weer tijd voor extra sancties tegen Rusland. Onderdeel van het plan is ook een verbod voor Europeanen om bitcointransacties te doen met Russen.

Europese bedrijven mogen geen wallets, accounts of opslagdiensten meer leveren aan Russen. Dit geldt niet alleen voor de politieke top in het land, maar in principe voor alle ‘rechtspersonen gevestigd in Rusland’.

Onderstaand gedeelte is met een bitcoinbril het meest opmerkelijke gedeelte van het plan.

In de praktijk komt dit vooral tot uiting bij dienstverleners in de industrie. Je loopt als Nederlands bedrijf een risico sancties te negeren als je toch de diensten blijft leveren, bijvoorbeeld.

We blijven het herhalen: bitcoin is peer-to-peer en op het netwerk zelf zul je weinig last ondervinden van dit soort maatregelen. Tegelijkertijd kom je er als Rus bedrogen uit. Ook als je niets te maken hebt met de huidige situatie loop je de kans om bepaalde diensten niet te kunnen gebruiken. En dat is blijkbaar het doel.

Nog even kort wat over Europa. De zogenaamde Europese cryptoactiva-verordening (MiCA) komt er aan. In 2024 moeten alle 27 lidstaten van de EU dezelfde richtlijnen volgen voor het beleid rondom bitcoin en ‘cryptoactiva’. Het voorstel is doorgestuurd naar de volgende horde: het Europees parlement.

Je leest meer over de plannen in #66 Europa als surveillancestaat.

Bitcoinbaan

Ben jij een echte bitcoin expert met de focus op het lightning netwerk? Dan heeft MicroStrategy allicht een baan voor je.

Het Amerikaanse softwarebedrijf bouwt aan een nieuwe dienst rondom bitcoin. Alleen voor de functietitel zou je het al doen: Bitcoin Lightning Software Engineer.

Uiteraard is enige ervaring vereist. Denk aan ervaring met Go, JavaScript/TypeScript. Ook bijdrages aan bijvoorbeeld open-source projecten zijn een pluspunt. De hele vacature vind je hier.

Software-updates

Voor de liefhebbers een aantal updates van bitcoinsoftware op een rij:

  • Coldcard Mk4 v5.0.7. Coldcard is een hardware wallet. De update komt met verbeteringen voor NFC, meer opties voor seeds en meer
  • Foundation Passport v2.0.4. Ook Passport is een hardware wallet. De update komt met meer mogelijkheden, bugfixes en andere updates
  • Alby v1.17.0. Alby is een browserextensie voor het lightning netwerk. De update komt met verbeteringen voor het gebruikt van lnbits-accounts en Alby. Ook is er ruimte voor onderhoud.

Rabobank

Als je goed kijkt, zie je steeds vaker redenen om met bitcoin aan de slag te gaan. Deze week was het de beurt aan het social media team van de Rabobank om wat extra marketing te doen.

Twitteraar sophietjeA vraagt zich op Twitter hardop af waarom zij niet meer dan 5.000 euro mag pinnen in de week. Het is toch jouw geld?

Niet dus. Een bank in Nederland heeft te maken met limieten, wettelijke kaders en andere arbitraire grenzen. Daar ontkom je als bedrijf en klant niet aan.

Onderstaande reactie van Els is niet bepaald handig te noemen. Het is een knap staaltje onbedoelde marketing voor ons aller bitcoin.

Vergis je niet: ook bij bitcoinbrokers en beurzen heb je een opnamelimiet. Heb je bitcoin eenmaal echter zélf in handen? Dan is er natuurlijk geen spraken meer van iets van een limiet, behalve het aantal satoshi’s waar je toegang toe hebt dan.

Even handje contantje je rekening leegtrekken in een week is er dus niet bij voor de Rabobank.

Het vervelende is dat dit probleem eigenlijk inherent is aan de euro. Het is niet praktisch om al je zuurverdiende euro’s in je matras te stoppen. Zeker niet als je er ook nog zaken mee wil betalen zoals je hypotheek of zorgverzekering.

Bij bitcoin heb je de keuze: sla ik mijn spaargeld zelf op, kies ik voor een custodian of een andere optie. Het is immers open-source vrij geld. Bepaal zelf maar hoe je het veilig houdt.

Dit voorval op Twitter is op zijn minst een excuus om weer eens na te denken over hoe het huidige geldsysteem werkt. En als je echt de blits wil maken op de volgende kringverjaardag kun je er dan ook nog eventjes over beginnen..

Geldstromen

Iedereen kan de geldstromen van bitcoin on-chain inzien. Je kunt met een eigen node alles zelf checken, of even lui een blockexplorer gebruiken. Zonder naam en toenaam, maar daar maalt het netwerk dan ook niet om. Daarbuiten zit dat echter anders. Data is koning, zeker als je verschillende datasets kunt combineren.Je hebt partijen als Chainalysis en CipherTrace die daar dan weer een dienst omheen bouwen. De namen verklappen al waar het om draait: surveillance.

Mastercard heeft als één van de grootste betaalverwerkers ter wereld natuurlijk ook een schat aan data en gegevens. In samenwerking met CipherTrace lanceert Mastercard een nieuwe dienst: Crypto Secure.

Een combinatie van algoritmes, artificial intelligence en een hoop data moet helpen om boefjes op te sporen. CipherTrace is overigens sinds vorig jaar al in handen van Mastercard.

De dienst is bedoeld om financiële dienstverleners te helpen. Het lijkt een logisch gevolg van eerder stappen. Je koopt als creditcardbedrijf geen databedrijf om daar vervolgens niets mee te doen, natuurlijk.

Celsius

Over surveillance en data gesproken.

De soap rondom Celsius gaat door. Het bedrijf ging eerder dit jaar hard onderuit. Een combinatie van een dalende koers, schimmige constructies en ander gesjoemel waren de oorzaak. Het verdienmodel van hoge rentes werkt niet in een nieuwe financiële wereld met een beperkt aantal bitcoin. Wie had dat verwacht..

Celsius publiceerde een document van 14.000 pagina’s met de volledige naam van elke gebruiker. Dat moest blijkbaar in een rechtszaak. Met als mooi extraatje informatie over elke storting, opname of liquidatie op het platform. Kers op de taart zijn de tijdsvermelding én de exacte bedragen.

Het is weer eens een reminder voor wat een trouwe lezer van Focus al weet: je data is niet veilig bij een derde partij. Je ontkomt er als gemiddelde gebruiker niet aan om zo nu en dan je gegevens te delen online. Maar wees je er van bewust dat je data op een zeker moment op straat kan komen te liggen.

En dat is dus echt niet alleen maar door hacks of moedwillig lekken van een database. In dit geval komt het door een rechtszaak.

Professionele surveillancebedrijven hebben toegang tot deze gegevens via bedrijven of overheidsinstanties, maar er ligt dus ook gewoon meer op straat.

Klanten van Celsius staan met naam en toenaam nu op allerlei plekken online. De meeste (woon)adressen zijn hier niet gelekt. Dat biedt echter weinig bescherming..

Met een beetje handigheid kun je bijvoorbeeld gegevens van een datalek van Ledger uit 2020 vinden. Dit lek was wél met woonadresgegevens van klanten.

Ben je zelf klant van Celsius? Dan kun je hier bekijken welke data er van jou is gelekt.

Miners

Bij Bitcoin Focus lees je elke week verschillende artikelen over bitcoin en de gebeurtenissen daar omheen. Deze week hadden we speciale aandacht voor miners.

Miners hebben het lastig, De opbrengsten in dollartermen nemen af, terwijl de concurrentie groeit. In #108 Miners in moeilijke tijden lees je er meer over.

Grayscale & Foundry

De moordende concurrentie en relatief lage koers schrikt overigens niet alle investeerders af. Bedrijven met diepe zakken zien nu ook juist kansen.

Grayscale start met Grayscale Digital Infrastructure Opportunities (GDIO). Het idee is simpel: kapitaal gebruiken om hardware te kopen.

Volgens Rayhaneh Sharif-Askary, hoofd Investor Relations bij Grayscale, is dit het juiste moment: “Er komt de komende maanden waarschijnlijk hardware op de markt tegen lagere prijzen.”

De winsten moeten uiteraard worden verdeeld over de investeerders.

De naam Grayscale ken je misschien wel van het grootste bitcoinfonds ter wereld. Het Grayscale Bitcoin Trust heeft ruim 643.000 BTC in kas.

Het bedrijf valt onder de Digital Currency Group. Niet geheel toevallig valt Foundry USA daar ook onder. En laat dat nu net de mining operator zijn die verantwoordelijk is voor dit nieuwe plan van.

Foundry is op dit moment de grootste mining pool. Een mining pool is een groep miners die samenwerken om zo de kans op winst te vergroten. Losse miners zijn vrij om van groep te wisselen. Bij dit soort samenwerkingen kun je er echter vanuit gaan dat het contractueel vast ligt.

Lees meer over:
Bitcoin Focus

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...