Bitcoin Focus: Doemscenario voor de toekomst?

Wat een week! De zittingen van de rechtszaak van Hodlonaut (waar het vorige week over ging) zijn klaar. Uiterlijk 8 november is er een uitspraak, dan hoor je meer.

Deze week was er een groot onderzoek naar transactiekosten, daar gaat een groot deel (4 stukken) van deze Bitcoin Focus over. Verder lees je over bitcoinadoptie, centrale banken, fractioneel bankieren en meer!

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin Focus heeft ook een Premium-editie waar we nog veel dieper ingaan op onderwerpen. Superleerzaam! Deze week ging het onder andere over de uitspraak Bitcoin fixes this. Klopt dat altijd?

Deze week

  • Fractioneel bankieren? Niet in Indonesië
  • Bitcoin in de Emiraten en Bahrein
  • Transactiekostenrapport (4 delen)
  • Opvallend grote coinjoins
  • Centrale banken en rentes

Focus in je mailbox? Check de mogelijkheden op de website van dé Bitcoin nieuwsbrief van Nederland.

42 miljoen bitcoin? Niet als het aan Indonesië ligt

Ik ben van mening dat ons financiële systeem flink in de problemen is gekomen doordat banken euro’s niet aan hoeven te houden.

Als een bank 100 euro van jou heeft, slaan ze die niet op, maar lenen ze het grootste deel opnieuw uit. Dit is (onder andere) een manier waarop nieuw geld ontstaat.

Zodra de marktomstandigheden veranderen, leidt dit tot problemen. Als iedereen zijn geld wil opnemen, dan komt men er achter dat het geld er helemaal niet is. En de geldcreatie zorgt voor inflatie…

Bitcoin kán anders zijn. Als iedereen zijn eigen bitcoin in bezit houdt, dan blijft het aantal bitcoin op alle balansen in de wereld op 21 miljoen, in plaats van (bijvoorbeeld) 42 miljoen, als er fractioneel wordt gebankierd, zoals dat trucje heet.

Indonesië neemt hier nu een stap, ze willen een verbod op het uitlenen van bitcoin die door mensen op een beurs worden vastgehouden.

Dit lijkt mij een goede stap, want dit zorgt ervoor dat de beurs jouw bitcoin met volledige dekking moet aanhouden.

Uiteindelijk neemt dit een deel van het risico om je bitcoin bij ene derde te stallen weg, al zul je de dienstverleners wel moeten blijven vertrouwen (dat ze er niet vandoor gaan met je geld).

Persoonlijk ben ik er meer een voorstander om bitcoin volledig in eigen beheer te nemen zodat je nooit afhankelijk bent van een derde partij om volledige toegang te krijgen tot je bitcoin. Kortom: het is een stap in de goede richting, maar: ‘not your keys, not your coins’!

Bitcoin-adoptie in het midden-oosten

Terwijl de bitcoinprijs een bloedbad is blijft adoptie steeds verder groeien. Dit zijn de fundamenten waar we ons vaker op moeten focussen.

CoinCorner, een bitcoinbeurs gevestigd op ‘The Isle of Man’, een semi-autonome regio in de UK, gaat United Arab Emirates (UAE) helpen om bitcoin- (en lighting-) betalen te accepteren.

Coincorner is bekend van vele Twittervideo’s waarbij ze bitcoinbetalingen verrichten bij lokale winkels op The Isle of Man, maar nu hebben ze ook de stap gemaakt naar het Midden-Oosten.

Dit betekent dat lokale bedrijven in de Emiraten gebruik kunnen maken van de bitcoin-betalingsoplossingen van Coincorner. Bitcoin wordt wordt steeds populairder in deze oliestaat en het transactievolume wordt geschat op 26 miljard dollar.

Ondertussen gebeurt er ook wat in Bahrein: het bedrijf EazyPay zorgt (in samenwerking met Binance) dat er bitcoinbetalingen kunnen worden gedaan in lokale winkels.

EazyPay is een betaalplatform die de goedkeuring heeft van de centrale bank van Bahrein (de CBB) en hun klanten hebben meer dan 5000 betaalterminals.

Volgens de baas van Binance, die de betalingen daadwerkelijk verwerkt, is dit de eerste gereguleerde en goedgekeurde crypto-betaalmethode in de regio. En zo zien we weer: als de prijs kwakkelt, wordt er gebouwd!

Tranasacties

Deze week heeft onderzoeksbureau Blockware een onderzoek uitgebracht naar transactiekosten op bitcoin.

Als je een transactie in een blok wil krijgen, dan betaal je daar transactiekosten voor. Er wordt op verschillende manieren naar die kosten gekeken: de ene vindt het te volatiel en onvoorspelbaar, terwijl de ander de voordelen ziet: een mondiaal geldstelsel dat 24/7 werkt.

Transactiekosten worden betaald door gebruikers, en de miners verdienen eraan. Tot nu toe zijn de transactiekosten van bitcoin maar een klein deel van de opbrengsten van miners. Miners verdienen voornamelijk aan de subsidie (de nieuwe bitcoin die ontstaan).

In de toekomst moet dit gaan veranderen, de subsidies gaan omlaag, en miners moeten hun kosten (en daarmee de veiligheid van het netwerk) gaan betalen uit de transactiekosten.

Wil je meer lezen over de toekomst van bitcoin en de transacties? Dat kan hier.

Lees meer over:
Bitcoin Focus