‘Cryptowet van Wopke Hoekstra (CDA) een drama voor Bitcoin bezitter en opbloeiende sector’

Column - Zo nu en dan zit er iets dwars. Iets wat je niet zelf kunt veranderen, maar waar je wel graag over roeptoetert. Zo ook nu weer. Het is een onderwerp dat al tientallen keren aan de orde is geweest: de Nederlandse cryptowet, per 21 mei 2020 ingevoerd door de overheid.

Deze wet fungeert namelijk als een boemerang, een guillotine en een wurggreep in één.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Cryptowet = administratieve rompslomp

Deze draconische cryptowet komt uit de koker van demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA), maar net zo goed uit het gros van de overige politici. 2020 was namelijk het jaar waarin de Bitcoin industrie te maken kreeg met de machtige arm van de staat.

Bitcoin - en cryptobedrijven moeten nu aan aan verschillende buitenproportionele regels voldoen om hun diensten mogen leveren aan Nederlanders. Het resulteert in een enorme hoeveelheid (digitaal) papierwerk dat een klant moet afgeven alvorens het bitcoin kan kopen.

Tot aan het maken van screenshots van je eigen Bitcoin adres aan toe voordat je deze naar je eigen wallet mag sturen, een zogenoemde 'self hosted wallet'. Eerder maakte ik al een tijdlijn van hoe het er aan toe is gegaan rondom deze wetgeving.

Tot zover niets nieuws. Maar waarom dan deze column? Wellicht heb je het meegekregen, maar deze week werd bekend dat het Nederlandse cryptobedrijf Litebit te kampen had met een datalek. Hierdoor liggen gegevens van hoogstwaarschijnlijk duizenden Nederlanders op straat.

Wopke's Boemerang

Het punt dat ik wil maken is: deze hele wet is een boemerang, weggegooid door Wopke. Zo lang als het zweefobject van je vandaan vliegt, ziet het er mooi en krachtig uit. We kunnen door de cryptowet namelijk criminelen buiten de deur houden. Door alles omtrent de aankoop van bitcoin te registreren, kan voorkomen worden dat cryptogeld gebruikt wordt om terroristische aanslagen te financieren.

Ook is het witwassen van geld door de cryptowet geen issue meer. Deze wet is namelijk doorgevoerd omdat er in Europa een nieuwe versie kwam van de AMLD, de Anti-Money Laundering Directive 5. In Nederland staat deze wet bekend als de WWFT, de wet ter voorkoming van witwassen en de financiering van terrorisme.

Fijn! We kunnen nu in een veilig land leven zonder criminelen. Een land zonder duistere financiële praktijken. Prima werk van Wopke!

Vooropgesteld: de sector was al - ver voor deze draconische wet - zéér proactief deelnemer in het opsporen van verdachte transacties.

De gebruiker is de 'sjaak'

We zijn echter pas aan het begin van het verhaal. De boemerang is pas net gegooid. Maar zoals een boemerang tracht te doen, komt deze drie keer zo hard terug. Zo ook de boemerang van Wopke.

Er volgt nu namelijk een reeks van acties, waar de overheid buiten staat en geen grip op heeft. Maar dit zijn gevolgen die wel veroorzaakt worden door dit soort wetgeving. Laten we ze eens stap voor stap op een rij zetten:

  1. De overheid maakt regels en wetten;
  2. Bedrijven moeten daardoor persoonlijke en financiële data van klanten opslaan;
  3. Dit zijn veelal kleine start-ups, die dan ineens bovenop een berg gevoelige informatie zitten;
  4. Eén hack, en de gebruiker is het slachtoffer;
  5. Na zo'n hack, is het probleem opgeschoven van de overheid, naar het bedrijf, naar de klant;
  6. De bitcoiner heeft twee keuzes: met lede ogen aanzien dat de hacker jouw bitcoin kan traceren (en in de gaten houden) óf proberen zijn privacy te herstellen. Dit laatste kan met Bitcoin door coins te mixen
  7. De overheid is tégen mixers, want deze tools worden gebruikt door criminelen en terroristen;
  8. Nederlandse Bitcoin bedrijven mogen geen coins accepteren van gebruikers die deze hebben gemixt;
  9. De gebruiker staat buiten spel;

Dit is natuurlijk heel kort door de bocht, maar in essentie is het wel de keiharde praktijk. De hack van Litebit laat zien dat niemand onschendbaar is. Zelfs de meest innovatieve technologiebedrijven niet die in de cryptosector werken. Op den duur gaat het zelfs interessant zijn om deze data in handen proberen te krijgen, omdat de aantallen naar verloop van tijd alleen maar zullen oplopen.

De blockchain van Bitcoin is transparant en door iedereen te zien. Een datalek maakt dus jouw financiële privacy toegankelijk voor iedereen.

Zoals ik vorige maand op Twitter al schreef: "Als iemand mijn identiteit weet te koppelen aan een adres in de blockchain, ben ik de sjaak." En hacks zijn de laatste jaren niet ongebruikelijk: van Ledger tot Litebit, en van Binance tot de GGD.

Forensische software

De blockchain is namelijk te analyseren. Bedrijven als Chainalysis, Ciphertrace en Elliptic zijn hier experts in. Maar ook minder legitieme partijen kunnen dit doen. Bijvoorbeeld deze zelfde criminelen, witwassers of terroristen.

Als individu kan ik er voor kiezen om mijn sporen te wissen. Je kunt gebruik maken van Coinjoins, PayJoins en in de toekomst ook Coinswaps. Het grote probleem is echter: door dezelfde wetgeving mogen bedrijven bitcoin niet meer accepteren als blijkt dat ze uit zo'n mixer zijn gekomen. Deze bitcoin op een nette manier terugzetten naar fiatgeld is op deze manier dus onbegonnen werk.

En ook dit is niet slechts een theorie: BottlePay moest gisteren om exact deze reden een storting weigeren. Eerder was deze wetgeving voor het bedrijf nog een reden om te overwegen om te stoppen: de regeldruk vanuit de politiek werd te extreem.

Gebruiker de dupe

Als gebruiker zit je in de knel. Informatie over jouw digitale vermogen ligt op straat. Jouw bitcoin is terug te herleiden aan jouw identiteit. En als duidelijk is dat jij in 2016 voor $10.000 aan bitcoin kocht, is het voor slimme criminelen niet moeilijk om erachter te komen of de waarde ervan is gestegen tot $100.000.

Tenzij je zelf coins gaat zitten mixen, wat dus alleen maar meer problemen veroorzaakt, kun je niets anders doen. Behalve.. de overheid hier de schuld van geven. En daarom ook deze prikkelende column: Wopke, bedankt! Want voor je het weet wordt je zelf beschuldigd van witwassen.

Door deze wet ben jij per definitie een crimineel als je bitcoin koopt, tenzij het tegenovergestelde wordt bewezen. Door deze wet kun je indirect zelf het zelfs slachtoffer van criminaliteit. Overheden leggen regels op, bedrijven moeten hiermee omgaan, en klanten zijn de uiteindelijke pineut.

Wopke maakt van een wet een boemerang. Of beter gezegd: een guillotine. Het mes hangt al, en het kan alleen maar vallen. Tegelijk ben jij als gebruiker al door het bureaucratische stelsel op het blok gelegd. Het lot van jouw financiële privacy ligt in handen van de Bitcoin bedrijven. Hopend dat ze de touwtjes goed in handen houden.

Conclusie

Okay, ook dit is wellicht wat gechargeerd, maar de strekking is duidelijk. De DNB maakt in opdracht van Wopke Hoekstra een guillotine. Iedere burger wordt alvast op het hakblok gelegd. "Want stel je voor dat er een crimineel tussen zit. Dan moeten we daadkrachtig kunnen handelen." Intussen moeten de Bitcoin bedrijven deze guillotine bedienen, hoewel zij ook liever bezig zijn met hun bedrijfsvoering.

Wat is nu de situatie? De diversiteit is uit de industrie, kleine start-ups zijn gestopt, de aartsrivaal (namelijk de DNB) mag de Bitcoin innovatie tegenhouden en daarnaast doet de regulering inbreuk op de privacy van gebruikers. Helemaal gezien alle data nu opgeslagen en bewaard moet worden en dus vatbaar is voor hacks, zoals LiteBit deze week helaas aantoonde.

Wopke, bedankt!

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
AMLD5DNB