Column: Wopke's boemerang maakt van Bitcoin bezitter een crimineel

'Cryptowet van Wopke Hoekstra (CDA) een drama voor Bitcoin bezitter en opbloeiende sector'

Column - Zo nu en dan zit er iets dwars. Iets wat je niet zelf kunt veranderen, maar waar je wel graag over roeptoetert. Zo ook nu weer. Het is een onderwerp dat al tientallen keren aan de orde is geweest: de Nederlandse cryptowet, per 21 mei 2020 ingevoerd door de overheid.

Deze wet fungeert namelijk als een boemerang, een guillotine en een wurggreep in één.

Ga aan de slag bij Bitvavo en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 

Cryptowet = administratieve rompslomp

Deze draconische cryptowet komt uit de koker van demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA), maar net zo goed uit het gros van de overige politici. 2020 was namelijk het jaar waarin de Bitcoin industrie te maken kreeg met de machtige arm van de staat.

Bitcoin - en cryptobedrijven moeten nu aan aan verschillende buitenproportionele regels voldoen om hun diensten mogen leveren aan Nederlanders. Het resulteert in een enorme hoeveelheid (digitaal) papierwerk dat een klant moet afgeven alvorens het bitcoin kan kopen.

Tot aan het maken van screenshots van je eigen Bitcoin adres aan toe voordat je deze naar je eigen wallet mag sturen, een zogenoemde 'self hosted wallet'. Eerder maakte ik al een tijdlijn van hoe het er aan toe is gegaan rondom deze wetgeving.

Tot zover niets nieuws. Maar waarom dan deze column? Wellicht heb je het meegekregen, maar deze week werd bekend dat het Nederlandse cryptobedrijf Litebit te kampen had met een datalek. Hierdoor liggen gegevens van hoogstwaarschijnlijk duizenden Nederlanders op straat.

Wopke's Boemerang

Het punt dat ik wil maken is: deze hele wet is een boemerang, weggegooid door Wopke. Zo lang als het zweefobject van je vandaan vliegt, ziet het er mooi en krachtig uit. We kunnen door de cryptowet namelijk criminelen buiten de deur houden. Door alles omtrent de aankoop van bitcoin te registreren, kan voorkomen worden dat cryptogeld gebruikt wordt om terroristische aanslagen te financieren.

Ook is het witwassen van geld door de cryptowet geen issue meer. Deze wet is namelijk doorgevoerd omdat er in Europa een nieuwe versie kwam van de AMLD, de Anti-Money Laundering Directive 5. In Nederland staat deze wet bekend als de WWFT, de wet ter voorkoming van witwassen en de financiering van terrorisme.

Fijn! We kunnen nu in een veilig land leven zonder criminelen. Een land zonder duistere financiële praktijken. Prima werk van Wopke!

Vooropgesteld: de sector was al - ver voor deze draconische wet - zéér proactief deelnemer in het opsporen van verdachte transacties.

De gebruiker is de 'sjaak'

We zijn echter pas aan het begin van het verhaal. De boemerang is pas net gegooid. Maar zoals een boemerang tracht te doen, komt deze drie keer zo hard terug. Zo ook de boemerang van Wopke.

Er volgt nu namelijk een reeks van acties, waar de overheid buiten staat en geen grip op heeft. Maar dit zijn gevolgen die wel veroorzaakt worden door dit soort wetgeving. Laten we ze eens stap voor stap op een rij zetten:

  1. De overheid maakt regels en wetten;
  2. Bedrijven moeten daardoor persoonlijke en financiële data van klanten opslaan;
  3. Dit zijn veelal kleine start-ups, die dan ineens bovenop een berg gevoelige informatie zitten;
  4. Eén hack, en de gebruiker is het slachtoffer;
  5. Na zo'n hack, is het probleem opgeschoven van de overheid, naar het bedrijf, naar de klant;
  6. De bitcoiner heeft twee keuzes: met lede ogen aanzien dat de hacker jouw bitcoin kan traceren (en in de gaten houden) óf proberen zijn privacy te herstellen. Dit laatste kan met Bitcoin door coins te mixen
  7. De overheid is tégen mixers, want deze tools worden gebruikt door criminelen en terroristen;
  8. Nederlandse Bitcoin bedrijven mogen geen coins accepteren van gebruikers die deze hebben gemixt;
  9. De gebruiker staat buiten spel;

Dit is natuurlijk heel kort door de bocht, maar in essentie is het wel de keiharde praktijk. De hack van Litebit laat zien dat niemand onschendbaar is. Zelfs de meest innovatieve technologiebedrijven niet die in de cryptosector werken. Op den duur gaat het zelfs interessant zijn om deze data in handen proberen te krijgen, omdat de aantallen naar verloop van tijd alleen maar zullen oplopen.

De blockchain van Bitcoin is transparant en door iedereen te zien. Een datalek maakt dus jouw financiële privacy toegankelijk voor iedereen.

Zoals ik vorige maand op Twitter al schreef: "Als iemand mijn identiteit weet te koppelen aan een adres in de blockchain, ben ik de sjaak." En hacks zijn de laatste jaren niet ongebruikelijk: van Ledger tot Litebit, en van Binance tot de GGD.

Forensische software

De blockchain is namelijk te analyseren. Bedrijven als Chainalysis, Ciphertrace en Elliptic zijn hier experts in. Maar ook minder legitieme partijen kunnen dit doen. Bijvoorbeeld deze zelfde criminelen, witwassers of terroristen.

Als individu kan ik er voor kiezen om mijn sporen te wissen. Je kunt gebruik maken van Coinjoins, PayJoins en in de toekomst ook Coinswaps. Het grote probleem is echter: door dezelfde wetgeving mogen bedrijven bitcoin niet meer accepteren als blijkt dat ze uit zo'n mixer zijn gekomen. Deze bitcoin op een nette manier terugzetten naar fiatgeld is op deze manier dus onbegonnen werk.

En ook dit is niet slechts een theorie: BottlePay moest gisteren om exact deze reden een storting weigeren. Eerder was deze wetgeving voor het bedrijf nog een reden om te overwegen om te stoppen: de regeldruk vanuit de politiek werd te extreem.

Gebruiker de dupe

Als gebruiker zit je in de knel. Informatie over jouw digitale vermogen ligt op straat. Jouw bitcoin is terug te herleiden aan jouw identiteit. En als duidelijk is dat jij in 2016 voor $10.000 aan bitcoin kocht, is het voor slimme criminelen niet moeilijk om erachter te komen of de waarde ervan is gestegen tot $100.000.

Tenzij je zelf coins gaat zitten mixen, wat dus alleen maar meer problemen veroorzaakt, kun je niets anders doen. Behalve.. de overheid hier de schuld van geven. En daarom ook deze prikkelende column: Wopke, bedankt! Want voor je het weet wordt je zelf beschuldigd van witwassen.

Door deze wet ben jij per definitie een crimineel als je bitcoin koopt, tenzij het tegenovergestelde wordt bewezen. Door deze wet kun je indirect zelf het zelfs slachtoffer van criminaliteit. Overheden leggen regels op, bedrijven moeten hiermee omgaan, en klanten zijn de uiteindelijke pineut.

Wopke maakt van een wet een boemerang. Of beter gezegd: een guillotine. Het mes hangt al, en het kan alleen maar vallen. Tegelijk ben jij als gebruiker al door het bureaucratische stelsel op het blok gelegd. Het lot van jouw financiële privacy ligt in handen van de Bitcoin bedrijven. Hopend dat ze de touwtjes goed in handen houden.

Conclusie

Okay, ook dit is wellicht wat gechargeerd, maar de strekking is duidelijk. De DNB maakt in opdracht van Wopke Hoekstra een guillotine. Iedere burger wordt alvast op het hakblok gelegd. "Want stel je voor dat er een crimineel tussen zit. Dan moeten we daadkrachtig kunnen handelen." Intussen moeten de Bitcoin bedrijven deze guillotine bedienen, hoewel zij ook liever bezig zijn met hun bedrijfsvoering.

Wat is nu de situatie? De diversiteit is uit de industrie, kleine start-ups zijn gestopt, de aartsrivaal (namelijk de DNB) mag de Bitcoin innovatie tegenhouden en daarnaast doet de regulering inbreuk op de privacy van gebruikers. Helemaal gezien alle data nu opgeslagen en bewaard moet worden en dus vatbaar is voor hacks, zoals LiteBit deze week helaas aantoonde.

Wopke, bedankt!

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin DNB AMLD5

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

"Bitcoin dipt naar $52.600, maar nemen bulls vandaag over?"

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

‘Laser Eyes de oorzaak van daling Bitcoin (BTC)’, zegt Peter Brandt

Bitcoin zit momenteel in een correctie van zo’n 17% vanaf de laatste all-time high van ruim 64.000. Doorgewinterde handelaar...

391.000 Turkse beleggers gedupeerd door bitcoin oplichter

De handel bij de Turkse bitcoin - en cryptobeurs Thodex is plots gestopt. 391.000 klanten kunnen niet meer bij hun tegoeden,...

Bitcoin dominantie daalt onder 50%, market cap onder 1 biljoen dollar

De bitcoin dominantie in de markt is gedaald onder de 50%. Het is ruim drie jaar geleden dat hier sprake van was. Ook de tota...

Bitcoin Update: daalt prijs door richting $50.000?

Bitcoin (BTC) beleeft een roerige week. We bekijken de grafieken en bespreken de mogelijke scenario's. Sinds de crash op 18 a...

Verboten! Britse bank weigert bitcoin klanten te helpen

NatWest weigert klanten die transacties met bitcoin of andere cryptomunten faciliteren. Denk bijvoorbeeld aan een broker of b...

Binance in het vizier van Europese toezichthouders door aandelen Tesla en Coinbase

Cryptobeurs Binance heeft de interesse van Europese regelgevers op hun hals gehaald na de lancering van getokenizeerde aandel...

'Bijna 50% Nederlanders wil bankrekening voor digitale euro'

Circa de helft van de Nederlanders staat open voor een betaalrekening voor digitale euro's. Dat blijkt uit onderzoek van de N...

'Bitcoin kan goed zijn voor het milieu', volgens onderzoek Square

Financieel dienstverlener Square heeft gisteren een whitepaper gepubliceerd, waarin het bedrijf schetst hoe Bitcoin de mogeli...

BitMEX 'boefjes' slaan nieuwe weg in met legitieme Bitcoin diensten

Het roer gaat om bij derivatenbeurs BitMEX. Het handelshuis raakte in 2020 verzeild in verschillende rechtszaken met Amerikaa...

Lees meer

Net binnen

Communistische partij Cuba gaat serieus naar cryptocurrency's kijken

De Communistische Partij in Cuba lijkt niet onwelwillend naar bitcoin te kijken. Afgelopen weekend nam de regering een voorst...

‘Laser Eyes de oorzaak van daling Bitcoin (BTC)’, zegt Peter Brandt

Bitcoin zit momenteel in een correctie van zo’n 17% vanaf de laatste all-time high van ruim 64.000. Doorgewinterde handelaar...

Bitcoin fonds van Morgan Stanley haalt $29 miljoen op in 2 weken

Het nieuwe bitcoin fonds van Morgan Stanley is al een van de grootste fondsen van de bank als je kijkt naar het aantal invest...

Binance in het vizier van Europese toezichthouders door aandelen Tesla en Coinbase

Cryptobeurs Binance heeft de interesse van Europese regelgevers op hun hals gehaald na de lancering van getokenizeerde aandel...

BUX haalt 67 miljoen euro op, WeChat eigenaar doet mee

BUX heeft 80 miljoen dollar (67 miljoen euro) opgehaald aan nieuwe investeringen. De Nederlandse broker biedt ook cryptovalut...

Lees meer