Bitcoin beurs Coinbase verliest populariteit door twijfels over privacy

890 totale weergaven

Twee derde van de mensen die Coinbase gebruiken, is bereid het platform te laten voor wat het is. Deze (iets wat overdreven) conclusie is te trekken uit een poll van Josh Rager als reactie over het nieuws over de cryptobeurs.

Vorige week werd namelijk duidelijk dat de Amerikaanse exchange van plan is om gebruikersgegevens te verkopen aan twee overheidsinstanties voor $250.000.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en privacy

Eerst nog even een korte opfriscursus. Media outlet The Block deelde zaterdag nieuws over documenten dat ze hebben verkregen waaruit blijkt dat de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en de Internal Revenue Service (IRS) van plan zijn om de licenties van Coinbase op te kopen. Het gaat over het analyseplatform genaamd Coinbase Analytics.

De IRS is de Amerikaanse versie van de belastingdienst. De documenten met betrekking tot de acquisitie door de IRS en DEA kwamen respectievelijk in april en mei al online.

Het nieuws zorgt voor veel opschudding in de community. Door deze zaak lijkt het voorbij met de privacy van de klanten van Coinbase. Als reactie daarop plaatste analist Josh Rager een poll onder zijn 73.000 volgers op Twitter. Hij vroeg deze mensen om te overwegen om daadwerkelijk weg te gaan bij de exchange.

Meer dan 5.000 mensen reageerden en 66% hiervan zei dat ze Coinbase achter zich zouden laten. De resterende 33% is wel bereid om klant te blijven.

Het platform bevat van duizenden mensen persoonsgegevens die zijn achtergelaten bij Know Your Customer procedures.

Coinbase ontkent overigens wel dat het persoonlijke data van haar klanten verkoopt. Een woordvoerder liet al weten dat “alle gegevens in onze analysetool volledig afkomstig zijn van openbaar beschikbare data. Het zou dus geen persoonlijke informatie bevatten”.

Problemen voor Coinbase

Het is niet alleen de twijfel omtrent privacy dat de klanten bezig houdt. De afgelopen maanden was de exchange meerdere keren offline tijdens piekuren. Vaak ging dit gepaard met grote volatiliteit van Bitcoin. Ook de hoge transactiekosten zijn voor veel traders een doorn in het oog.

Bitcoin beurs Coinbase verliest populariteit door twijfels over privacy

De beurs ging in een blogpost in op de problemen die ze hebben tijdens de drukte. Op de verschillende platformen (Coinbase, Coinbase Pro en traders via API’s) had maar liefst 50% last van de drukte.

Ondanks dat het natuurlijk slechts een poll is op Twitter, geeft dit toch goed weer hoe de community staat tegenover privacy. Ook in Nederland heeft de nieuwe AMLD5 wetgeving de situatie enigszins veranderd.

Je zou gebruik kunnen maken van andere exchanges, zoals de peer-to-peer beurzen Hodl Hodl of Bisq. Zij hebben er nadrukkelijk níet voor gekozen om de KYC procedures door te voeren, maar de software open source te zetten.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat mee over het nieuws.

Lees meer over: