'Bitcoin als waardeopslag voor miljarden gebruikers vereist grotere blocks'

'Bitcoin als waardeopslag voor miljarden gebruikers vereist grotere blocks'

Bill Barhydt, CEO en oprichter van de Abra, denkt dat de Bitcoin's (BTC) blockchain het moeilijk gaat krijgen bij massale on-chain acceptatie van de asset als iedereen het wil gebruiken als waardeopslag. Daarmee doelt hij op de huidige infrastructuur van de blockchain die daar niet klaar voor is.

Bitcoin opschalen

Abra is een digitale financiële wallet en exchange en geen kleine naam in de (Amerikaanse) markt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Bitcoin kan vandaag zeker 'off-chain' schalen via derde partijen al custodials, bij beurzen en wallet zoals Abra of andere zogenaamde second layer technologieën zoals Lightning," schreef Barhydt recent aan Cointelegraph.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]"Op deze manier is de schaalbaarheid van Bitcoin waarschijnlijk onbeperkt. Maar Bitcoin heeft nog niet de schaalbaarheid die nodig is om voor miljarden mensen te kunnen fungeren als on-chain waardeopslag."[/penci_blockquote]

Eerdere schreef Barhydt ook al dat Bitcoin als een store of value, vergelijkbaar met goud, steeds meer on-gecorreleerde prijs krijgt vergeleken met de traditionele markten. Maar om massale acceptatie te kunnen bewerkstelligen als een wereldwijde store of value vereist dat er veel meer traffic verwerkt kan worden.

Off-chain opschalen

Barhydt snijdt daarmee een interessant punt aan. Het Bitcoin Lightning Network is een tweede laag op Bitcoin die vooral bedoeld is om mee te betalen. Maar zou deze tweede laag in de toekomst ook gebruikt gaan worden als 'kluis' om enorme bedragen neer te zetten?

Zou je het Lightning Network kunnen gebruiken als plek om grote bedragen aan Bitcoin te stallen.

In principe kost het 'bewaren' van Bitcoin op de blockchain geen ruimte. Zodra deze BTC on-chain verstuurd wordt, kan het echter wel problematisch worden. En wat als de hele wereld dit met miljarden mensen zou willen gaan doen.

Door de jaren heen zijn er in de industrie verschillende oplossingen voorgesteld om het probleem met de transactiesnelheid te bestrijden. Zo koos Bitcoin Cash (BCH) in 2017 voor grotere blockgrootte. Aan de andere kant worden er ook oplossingen buiten de blockchain, zoals dus het Lightning Network, gezocht.

Derde partijen

Barhydt ziet ook een oplossing in derde partijen die Bitcoin vasthouden en intern (en dus off-chain) de balans aanpassen. Dit is eigenlijk wat exchanges en custodials doen met hot en cold wallets. Hierbij moet je echter wel vertrouwen dat deze partijen goed met jouw geld om gaan. In de toekomst past ook een Paypal wellicht ook goed in dit rijtje.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="Barhydt "]"Om de blockchain op te schalen voor miljarden mensen, zullen nieuwe technologieën nodig zijn, evenals grotere blocks,"[/penci_blockquote]

Volgens Barhydt hebben we in de toekomst dus alsnog grotere blocken nodig. Het zou niet geheel ondenkbaar zijn dat er ooit naar bijvoorbeeld 2 MB per block moet worden opgeschaald. De trade-off die je maakt is daarbij altijd dat het de decentralisatie van het netwerk in de weg kan gaan zitten, afgaand op de blockchain trilemma.

De vraag is overigens of er te zijne tijd ooit een consensus bereikt kan worden voer deze beslissing. De 1 MB is op dit moment namelijk een soort van heilige parameter.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="Barhydt "]"Het is mogelijk dat Bitcoin in de toekomst alleen off-chain schaalt om te voldoen aan de behoeften van de massa. Maar de tijd zal het leren."[/penci_blockquote]

Wat denk jij? Is de architectuur van Bitcoin (en het Lightning) van vandaag goed genoeg om gigantisch op te schalen voor een miljardenpubliek? Of zullen er over tientallen jaren toch nog aanpassingen komen aan bijvoorbeeld de blockgrootte? Laat het ons weten in de Telegram chat!

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties