Deze 3 crypto-platforms werken aan een nieuw Internet 3.0

1141 totale weergaven
|

We zijn ver weg van het markthoogtepunt toen deze 800 miljard dollar waard was. Ruim één jaar later is de marktwaarde verdampt naar 126 miljard dollar op moment van schrijven. Ontwikkelingen in het cryptocurrency-ecosysteem blijven maar doorgaan. In een langdurende bearmarkt is het van belang om als marktvolger projecten te vinden die de cryptowinter kunnen doorstaan. Welke projecten ontwikkelen technologie voor het Internet 3.0, een nieuw, decentraal Internet van Waarde? We zetten er drie op een rij: IOTA, Cardano en Ethereum.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. IOTA (MIOTA)

Vanuit een technologisch oogpunt is IOTA (MIOTA) één van de platforms die we nauwlettend in de gaten moeten houden. IOTA werkt met een openbaar gedistribueerd grootboek, maar zonder blockchaintechnologie. Is dat voor te stellen? Het heeft een heel ander model dan de huidige blockchaintechnologie.

De innovatie van IOTA is de tangle-technologie. Het is de volgende generatie openbare gedistribueerde grootboek die werkt op het principe van Directed Acrylic Graph. Het is lichtgewicht en schaalbaar, waardoor gebruikers de mogelijkheid hebben om het zonder kosten te gebruiken.

Dat IOTA een publiekelijk gedistribueerd grootboek zonder ondersteuning voor blockchaintechnologie voor elkaar heeft gekregen, is opmerkelijk. Zonder miners biedt IOTA een nieuwe manier om transacties te laten plaatsvinden. Je moet bijvoorbeeld eerst twee transacties uit het verleden goedkeuren voordat je een nieuwe verricht. Hier zijn de belangrijkste kenmerken van IOTA:

Energietransitie

Het Deense energiebedrijf Energinet werkt samen met IOTA (MIOTA). Energinet gaat onderzoeken hoe het IOTA’s tangle-technologie toegepast kan worden op de energiemarkt en Internet of Things (IoT). IOTA en Energinet werken al ruim een jaar aan een marktplaats van IoT-data, een groter project waar ook andere bedrijven bij betrokken zijn.

IoT-apparaat Bosch en IOTA

De IoT-tak van miljardenconcern Bosch, Bosch Connectivity, brengt de zogenaamde Cross Domain Development Kit (XDK), een “programmeerbaar sensorapparaat” op de markt. Het apparaat kan door middel van sensoren omgevingsdata meten zoals het vochtigheids-, geluids – en lichtniveau. IOTA kan deze data verzamelen, uploaden en vermarkten op de decentrale, open-source datamarkt.

2. Cardano (ADA)

Dit blockchainplatform is in september 2015 opgezet onder leiding van Charles Hoskinson. Hij is geen onbekende in de wereld van blockchaintechnologie, zo was hij ook betrokken bij de ontwikkeling van Ethereum.

Cardano is een gedecentraliseerde en open-source blockchain om smart contracts volledig te verbeteren en te integreren. Het is de eerste blockchain die evolueert uit een wetenschappelijke filosofie en een op onderzoek gebaseerde benadering. Met een groep van onderzoekers en ingenieurs die nauw samenwerken, kan Cardano slagen in haar streven naar een smart contract platform.

Ouroboros

Cardano heeft een van de grootste innovaties in blockchain-technologie met Ouroboros. Dat is een proof of stake algoritme, dat bepaalt hoe individuele nodes een consensus bereiken op het netwerk. Het algoritme is een cruciaal onderdeel van de infrastructuur die de ADA cryptocurrency ondersteunt. Ouroboros elimineert de behoefte aan een energie-hongerig proof-of-work. Dit is een belangrijke drempel voor het opschalen van blockchain.

Het is ontworpen onder leiding van IOHK Chief Scientist, professor Aggelos Kiayias. Ouroboros is het eerste proof of stake protocol waarvan is aangetoond dat het veilig en schaalbaar is. De toekomstige ADA-waarde is gebaseerd op hoe goed ze hun use-cases uitrollen en niet de ADA-volumes die bij een bepaalde handelssessie van eigenaar veranderen. ADA en alle andere digitale munten moeten worden gezien als de voertuigen die het project vooruit helpen.

Cardano heeft in bewezen dat het geen pump & dump-project is. De gemeenschap gaat niet over het gebruik van massaconsumptie, of het verrijken van zichzelf. Als je de cryptoscene hebt gevolgd, weet je dat sommige coins en tokens zonder goed ontwikkeld product gehyped worden.

Cardano aan de koffie

Ethiopië is een groot koffieproducerend land waar tussenpersonen en kartels het meeste van profiteren. Cardano (ADA) heeft een deal gesloten met de agrarische sector. De toeleveringsketen wordt gestroomlijnd en de boeren profiteren door efficiënte verzameling van inkomsten.

Consumenten kunnen ook het hele productieproces van hun koffie volgen met behulp van QR-codes op alle koffieproducten. Consumenten weten dat bij de productie bonen worden gebruikt van de hoogste kwaliteit.

De samenwerking maakt een verbeterde en veilige registratie mogelijk waarmee de overheid duizenden dollars bespaart. Het IOKH-team van plan is plan om ook andere sectoren te stroomlijnen: dubbele winst voor Cardano in ADAP en ADA-waarde.

Cardano (ADA) zet ook de basis in Azië met Cambodja en Vietnam op de radar dankzij het Emurgo Dev-team. Het Aziatische project probeert de voedselindustrie te stroomlijnen met behulp van de blockchain-technologie.

GRNET private blockchain

GRNET, het nationale onderzoeks- en opleidingsnetwerk van Griekenland, werkt aan een proefproject met IOHK voor onderzoek en ontwikkeling van blockchain om studentendiploma’s te controleren middels het Cardano netwerk. De GRNET-app wordt gebouwd op Enterprise Cardano, een privé- grootboekversie van Cardano. In tegenstelling tot een openbare blockchain, waar iedereen mee kan doen en eraan kan deelnemen, staat een private blockchain toe dat slechts een beperkt aantal gebruikers bloktransacties valideert.

3. Ethereum (ETH)

Dit is een van de bekendste cryptocurrencies na Bitcoin en kwam in 2015 op de cryptomarkt. Ethereum heeft de manier veranderd waarop mensen hun bedrijf runnen met behulp van de blockchain-technologie. Daarnaast introduceerde het cryptocurrency-programma innovatieve technologische ontwikkelingen die Ethereum naar een hoger niveau tillen.

Wat zijn echt gedecentraliseerde applicaties (DAPP’s)? De gedecentraliseerde applicaties (DApps) zijn open source-applicaties die op peer-to-peer (P2P) netwerken draaien. Ze helpen om een hogere mate van transparantie te behouden dan de gecentraliseerde applicaties.

Omdat het concept nog redelijk in de kinderschoenen staat, is er misschien niet één definitie van wat een Dapp is. Er zijn echter opvallende gemeenschappelijke kenmerken van Dapps:

Lees meer over de laatste ontwikkelingen bij Ethereum >>

Disclaimer: Dit artikel is bedoeld voor educatieve doeleinden. Investeren in cryptocurrencies is zeer risicovol. Bovenstaande informatie is geen financieel advies.

Lees meer over:
CardanocryptoEthereumIOTA