Gerommel bij TenX: “Vertrokken directeur dumpte €1 miljoen aan PAY-tokens”

Gerommel bij het project TenX, maker van een cryptopinpas. Directeur en medeoprichter Julian Hosp, in thuisland Oostenrijk een bekend atleet, maakte gisteren zijn vertrek bekend bij de startup uit Singapore. Hosp is volgens diverse marktvolgers één van de meeste invloedrijke sprekers en adviseurs binnen de Duitstalige blockchainwereld.

Direct na het nieuws verschijnen op sociale media zoals Reddit geruchten dat Hosp slechts 9 dagen voor zijn vertrek ruim 2,2 miljoen aan PAY tokens heeft verkocht via de beurs Bittrex. Deze verkoop is goed voor 237 bitcoins.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De koers van bitcoin schommelde op 30 december 2018, de dag van verkoop, tussen de 3.295 en 3.376 euro met 3.401 euro als hoogste punt. Hosp zou dus ruim 1 miljoen aan euro hebben geïncasseerd uitgaande van een koers van 3.300 euro per bitcoin. Deze sigaar uit eigen doos blijkt uit een analyse van diverse transacties met de ERC20-token PAY op de ethereum-blockchain.

Vertrek Hosp

Hosp maakte gisteren in een 1:40 minuten durende video bekend dat hij vertrekt als directeur bij TenX. Hij omschrijft het als “één van de lastigste besluiten uit mijn leven en ik heb alle geloof in TenX”. In zijn statement wordt geen reden vermeld van zijn vertrek.

Zijn partner Toby Hoebisch neemt de activiteiten van Hosp over, zo maakt TenX ook zelf bekend op Twitter.

Cryptobetaalkaart

TenX haalde in juni 2017 ruim 80 miljoen dollar op bij particuliere beleggers met Initial Coin Offering.
De beloften tijdens de ICO: snel en gemakkelijk betalen met cryptocurrencies én - niet onbelangrijk - gebruikers van de pinpassen krijgen een beloning in de vorm van de PAY token zodra ze het kaartje gaan gebruiken. Nu ruim anderhalf jaar na het afronden van de financieringsronde wacht een groot deel van de inschrijvers nog steeds op de TenX betaalkaart. Volgens de roadmap van het bedrijf komen Singapore en Azie als eerste regio's voor verspreiding aan de beurt. Het is onbekend wanneer Europa volgt. De VS is voorlopig als markt buitengesloten, onder meer vanwege hun zeer strenge ICO-regelgeving.

TenX token

Medio december was er opeens witte rook: TenX gaat een 'Know-your-procedure' (KYC) opstarten, doorgaans een teken dat een ICO progressie maakt. Dit goede nieuws raakte snel ondergesneeuwd door de eisen die worden gesteld aan de KYC-procedure. Allereerst wordt de bestaande PAY-token vervangen door de TenX token. Deze nieuwe token voldoet aan alle wet - en regelgeving en de ERC20 en ERC1462 standaarden. Investeerders moeten hun identiteit bewijzen om de nieuwe TenX token één-op-één gestort te krijgen in hun wallet.

Gouden exit

Op het sociale medium Reddit worden vraagtekens geplaatst bij de wijze waarop Hosp afscheid heeft genomen. In een zeer gedetailleerde Reddit-post, doorgaans een informatief kanaal, maar ook een poel van onbevestigde geruchten en speculatie, wordt uiteengezet hoe Hosp slechts negen dagen voor zijn publieke afscheid 2,2 miljoen PAY tokens heeft verkocht. Dagwaarde op 30 december 2018 van het totaal: 237 BTC, wat neerkomt op ruim één miljoen euro die dag. Het is onbekend of deze bitcoin in fiat geld zijn omgezet.

Koers PAY

Samengevat heeft Hosp gebruik gemaakt van een tweede ethereum-adres om grote hoeveelheden PAY-tokens naar cryptobeurs Bittrex weg te sluizen en te verzilveren in bitcoins. Opmerkelijk is dat zijn voorraad niet voor een afgesproken periode na de ICO werd bevroren. Voor alle details van de transacties verwijzen we naar de onderstaande Reddit-post. De koers van TenX is de afgelopen twee weken fors gedipt. Ten tijde van de verkoop van Hosp was één PAY goed voor 10783 Satoshi. Vandaag is het aantal ruim gehalveerd naar 4999 Satoshi, omgerekend 17,4 eurocent per token.

Piramidespel?

Wordt er dieper in het verleden van Hosp gegraven, dan wordt zijn naam al eerder in verband gebracht met fraude en manipulatie van particuliere beleggers. Hosp was vóór zijn aanstelling eigenaar van de online boodschappendienst Lyoness. Volgens hardnekkige - overigens onbewezen - geruchten zou Lyoness een piramidespel zijn geweest. Op Youtube duikt ook - een inmiddels verwijderde video - van Hosp op, waarbij hij zijn medewerkers instrueert hoe het piramidespel te spelen. TenX drukte bij de aanstelling van Hosp het gerucht snel de kop in: dit voorval behoort tot zijn verleden en heeft niets met ons te maken.

Zowel TenX als Hosp hebben de geruchten ontkend noch bevestigd.

Bron: Reddit / TenX / Captainaltcoin

Lees meer over:
fraude

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Bitcoin prijs nadert $67.000 nu nieuwe bitcoin uitstroom van GBTC $550 miljoen overschrijdt

Bitcoin rukt op naar recordhoogtes ondanks een verse opleving in de uitstroom van GBTC Bitcoin....

volgende Bitcoin halving 2024 Nieuws
De bitcoin koers blijft stijgen: aftellen naar halving in april is begonnen

De bitcoin gemeenschap bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld: de volgende...

Nieuws
Bitcoin ETF’s hebben in 2 maanden ruim $10 miljard aangetrokken, goud ETF’s deden er 2 jaar over

BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) heeft in slechts zeven weken tijd $10 miljard aan beheerd...

Nieuws
Meer dan 100 miljard dollar Tether (USDT) gedrukt

Een nieuwe mijlpaal voor Tether's USDT. De stablecoin heeft een historische marktkapitalisatie van $100 miljard...

Dogecoin en meme coins Nieuws
DOGE Pumpt 70%, Gaat Dogecoin Nog Stijgen Deze Meme Crypto Rally?

Ben je te laat om in te stappen bij Dogecoin? De populaire meme token steeg...

Lees meer