Bitcoin 101: Pump – en dumpgroepen

1001 totale weergaven

Cryptocurrencies en blockchaintechnologie zijn misschien relatief nieuw in de financiële wereld, maar ze zijn kwetsbaar voor dezelfde klassieke oplichtingen en ponzi-schema’s die al eeuwenlang in de traditionele markten zijn. Hier vallen ook de pump-en-dumpgroepen onder, in dit artikel willen we hier verder op in gaan.

Illegaal

Pump – en dumpgroepen zijn illegaal in de traditionele effectenmarkten en er hangen zware straffen aan. Maar in de grotendeels ongereguleerde wereld van de cryptocurrencymarkt gaat alles net even anders.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit is een aantrekkelijke omgeving voor gewetenloze groepen die misbruik willen en kúnnen maken. Misbruik van de hype rondom alles wat met blockchain en cryptocurrency te maken heeft.

We gaan verder met het uitsplitsen van de basisprincipes van hoe een pump- en dumpgroep werkt, evenals de meest voorkomende “red flags” die je helpen om uit de buurt te blijven.

De pump

Pump- en dumpgroepen werken op een relatief eenvoudige manier. De zwendel omvat meestal het kunstmatig opblazen van de prijs van een minder populair token door verspreiding van vals nieuws of het optrommelen van zoveel mogelijk “koper” die een opdracht krijgen om een bepaalde cryptomunt te kopen.

Er wordt een minder populaire cryptomunt, oftewel een “shitcoin”, die een groep inkoopt en men probeert deze via social media kanalen viraal te laten gaan.

Tokens die makkelijk kunnen worden gemanipuleerd, worden voornamelijk gebruikt. Deze tokens hebben vaak een relatief laag circulerend aanbod en een kleine marktwaarde (‘market cap’). Vaak wordt er gebruik gemaakt van Telegramgroepen waardoor een grote groep word bereikt. In een groep wordt de ‘shitcoin’ ‘geshilld’, en vervolgens wordt massaal de token gekocht.
Het gevolg hier van is dat de waarde van de token zal stijgen. Maar nog voordat de shitcoin genoemd wordt heeft de groep achter de channel al flink ingeslagen.

Op dit moment begint de “pomp” grip te krijgen op sociale media, waardoor externe investeerders beginnen met het kopen van het token. Kleinere beleggers kopen op dit moment vaak in vanwege het FOMO-effect (fear of missing out). Hierdoor neemt de waarde van het token nog verder toe.

Bitcoin 101: Pump - en dumpgroepen
Afbeelding van CCN

De dump

Zodra de pump ervoor heeft gezorgd dat de waarde van de token voldoende is toegenomen, verkoopt de oorspronkelijke pumpgroep vervolgens hun digitale valuta. Dit gaat in een gecoördineerde beweging, waarbij ze hun deels verkopen aan de nieuwe, nietsvermoedende investeerders. Deze massale uitverkoop zorgt ervoor dat de waarde van de token keldert, waardoor de tokenprijs wordt “gedumpt”.

Lees meer over:
fraudescam