Bitcoin miners profiteren van hoge transactiekosten door runes

bitcoin runes miners

Bitcoin miners hebben te maken met een ongekende winst ondanks de verwachte daling van hun inkomsten door de ‘halving‘. Deze gebeurtenis, die eens in de vier jaar plaatsvindt, halveert de beloningen voor het creëren van nieuwe datablokken. Echter, de recente introductie van het Runes-protocol heeft voor enorme drukte op het netwerk gezorgd, waardoor de transactiekosten aanzienlijk zijn gestegen en een onverwachte meevaller voor de miners hebben gecreëerd.

De transactiekosten op het netwerk bereikten op 20 april, toen de halving plaatsvond samen met de lancering van het Runes-protocol, een gemiddelde van $127,97 – een bedrag dat ruim zeven keer hoger is dan de dag ervoor en ongeveer het dubbele van het vorige record van drie jaar geleden. De totale opbrengst van de miners, inclusief blokbeloningen én transactiekosten, bereikte een record van $107,8 miljoen voor slechts één dag. Grote mijnbedrijven zoals Marathon Digital Holdings, Riot Blockchain, Hut 8 Mining en Core Scientific kunnen als gevolg hiervan mogelijk een positieve impuls ervaren.

Opvolgers van Ordinals

Na de lancering van het Ordinals-protocol is recentelijk het Runes-protocol door ontwikkelaar Rodarmor geïntroduceerd. Dit protocol maakt het mogelijk om digitale tokens te creëren op de Bitcoin-blockchain, een concept dat vooral bekend is van Ethereum. Maar oorspronkelijk ook altijd al op bitcoin aanwezig was en mogelijk was. De afgelopen jaren is de hype omtrent deze tokens en nieuwe manieren verder toegenomen. Het is grotendeels veel speculatie.

Ondanks de bezorgdheid van Rodarmor over de potentiële korte levensduur van Runes, blijkt het protocol in trek. Statistieken van de website RuneAlpha tonen aan dat er al 4.923 runes zijn gegraveerd met meer dan 800.000 transacties en bijna 70.000 houders. Verschillende cryptobeurzen hebben enkele van de nieuw gecreëerde runes, waaronder SATOSHI•NAKAMOTO, opgenomen voor handel. De markt lijkt de ambities van het protocol te overtreffen.

Bitcoin-ontwikkelaar en -commentator Jimmy Song merkt op dat de populariteit van Runes het extreem moeilijk maakt om zonder hoge transactiekosten in bepaalde blokken opgenomen te worden. Hij benadrukt dat de uitgifte van Runes-activa momenteel andere toepassingen overschaduwt. Deze situatie belicht het groeiende belang van uitbreiding van liquiditeit op schaaloplossingen zoals het Lightning Netwerk. Transactionele kosten bereikten onlangs een recordhoogte van 75% als percentage van de totale opbrengsten per blok.

De interesse in Runes legt bloot hoe het huidige gebruik van blockruimte de noodzaak voor laag-2 oplossingen versterkt, om een schaalbare en veilige omgeving in het bitcoin-ecosysteem te waarborgen. Tenminste, als het doel is om iedereen transacties te laten doen op hetnetwerk.

Lees meer over:
runes

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...