200.000e Ordinal NFT op bitcoin aangemaakt

200.000e Ordinal NFT op bitcoin aangemaakt

Gisteren is de 200.000e Ordinal-NFT in de bitcoin blockchain gezet. Daarmee blijft het aantal inscripties hard groeien, ondanks dat er ook tekenen dat de hype weer wat is gaan liggen.

Bitcoin NFT's

Tegelijkertijd heeft een grote naam zich op het toneel gemeld. Het gaat om Yuga Labs, de makers van de befaamde Bored Ape Yacht Club-plaatjes. Ze hebben een verzameling van 300 nieuwe NFT's aangemaakt op bitcoin. De serie heeft de naam Twelvefold.

Door een combinatie van SegWit (en de goedkope(re) witness data in een transactie) en Taproot (waarmee je data in een boomstructuur in een transactie kunt stoppen), kwam er de afgelopen maand een hype op gang rondom inscripties: NFT's op/ín bitcoin.

Onderstaande grafiek laat mooi zien hoe Taproot ineens meer gebruikt werd door de hype rondom Ordinals.

Terwijl 200.000e Ordinal NFT is aangemaakt, komt befaamde Yuga Labs naar bitcoin toe

Je kunt door het Ordinal-protocol allerlei bestanden in de bitcoin blockchian achterlaten. Van video's, foto's tot audio-bestanden en gifjes. In totaal zijn er nu dus al 200.000 inscripties gedaan.

Het duurde ongeveer 72 dagen om het grens van 200.000 te bereiken. De allereerste Ordinal-inscriptie werd op 16 december gemint (in blocknummer 767.753).

Het duurde 45 dagen om de 1000ste inscriptie te bereiken. Sindsdien is het aantal met 19.900% gegroeid.

De storm is wel iets gaan liggen, zo getuige ook onderstaande grafiek waarin je kunt zien hoeveel megabyte aan inscripties er in de blockchain worden gezet. De dagpiek lag begin deze maand. In totaal staat er nu 3,6 GB aan inscripties op elke niet-pruned full bitcoin node.

Terwijl 200.000e Ordinal NFT is aangemaakt, komt befaamde Yuga Labs naar bitcoin toe

Bored Ape Yacht Club

Terwijl de mempool eindelijk weer leeg raakt (en blocken niet meer 100% vol zitten), betreed een grote partij het toneel. De makers van de Bored Ape Yacht Club (BAYC) hebben een collectie bedacht genaamd Twelvefold. Dit is een serie vol plaatjes met "kunst" op een 12 bij 12 raster.

De collectie bestaat uit 300 creaties die deze week te verkrijgen zullen zijn. Let wel op: de NFT-wereld is vooralsnog een bubbel gebleven. Staar je niet blind op plaatjes die (in een momentopname) veel waard zijn. Liquide is de markt allerminst en een swapdiensten zoals Ordswap zijn nog gloednieuw.

Op Bitcoin Focus schreven we een uitgebreidere analyse over de impact van Ordinals op bitcoin, en de footprint die het achterlaat in de blockchain.

Lees meer over:
Bitcoin

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan