21 activisten sturen brief naar politici in VS: ‘Miljoenen mensen zijn afhankelijk van bitcoin’

1094 totale weergaven

Een groep van 21 activisten spreekt Amerikaanse politici aan op hun ‘financiële privilege’. De groep ziet bitcoin en stablecoins als belangrijke financiële tools. Niet alleen voor de rijke landen, maar juist ook voor mensen die onderdrukt worden.

Het bericht is simpel: ze pleiten voor een verantwoordelijk beleid rondom cryptocurrency. Landen als Oekraïne, Rusland, Irak, Nigeria, Venezuela, Cuba en ook good old Noord-Korea worden genoemd in de brief: “We schrijven om aan te dringen op een ruimdenkende, empathische benadering van monetaire instrumenten die een steeds grotere rol spelen in het leven van mensen die worden geconfronteerd met politieke repressie en economische tegenspoed.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Mensenrechten

Met toegang tot bitcoin heb je als individu altijd een alternatief tot jouw huidige geldstelsel. Ben je tegen het regime van het land waar je vandaan komt? Veel mensen lopen dan vrij snel het risico om hun geld te verliezen. Dat kan met de dollar, euro of lokale munt vaak vrij makkelijk. Bitcoin biedt geen complete veiligheid, wel kun je bij goed gebruik veel dingen voorkomen.

Het is niet mogelijk om met een simpele druk op de knop je geld af te pakken met BTC: “Bitcoin en stablecoins bieden mensen in landen als Nigeria, Turkije of Argentinië, waar lokale valuta’s instorten, kapot gaan of afgesloten zijn van de buitenwereld, ongebonden toegang tot de wereldeconomie.”

In onderstaande afbeelding vind je alle mensen die de brief hebben ondertekend.

21 activisten sturen brief naar politici in VS: 'Miljoenen mensen zijn afhankelijk van bitcoin'

Voorbeelden

In de brief staan verschillende voorbeelden uit verschillende landen. Cuba, Afghanistan, Venezuela en Nigeria komen voorbij. Allemaal landen met hun eigen (financiële problemen).

De activisten richten hun peilen op de ‘anti-crypto brief’ die naar het Amerikaanse congress werd gestuurd. Naar verluidt ging dit om een verzoek vanuit 1.500 computerwetenschappers en engineers om geen gunstig beleid te voeren voor ‘onbewezen digitale financiële instrumenten’.

Volgens de mensenrechtenactivisten zijn bijna alle auteurs van die brief afkomstig uit landen met “stabiele valuta, vrijheid van meningsuiting en sterke eigendomsrechten” en dat ze hoogstwaarschijnlijk geen hyperinflatie of “de greep van een dictatuur” hebben ervaren.

“De verschrikkingen van monetair kolonialisme, vrouwonvriendelijk financieel beleid, bevroren bankrekeningen, uitbuitende geldovermakingsmaatschappijen en het onvermogen om verbinding te maken met de wereldeconomie kunnen verre ideeën zijn. Voor de meesten van ons en onze gemeenschappen – en voor de meerderheid van de mensen wereldwijd – zijn het dagelijkse realiteiten.

Als er “al veel betere oplossingen in gebruik waren” om deze uitdagingen te overwinnen, zouden we het weten.”

Het bericht is zo klaar als een klontje: “We hopen dat u en uw collega’s geen beleid opstellen of implementeren dat ons vermogen om deze nieuwe technologieën te gebruiken in ons mensenrechten- en humanitaire werk schaadt … we hopen dat u een ander beleidspad kiest, een dat ons in staat stelt om te redden, te verbinden en vrijheid krijgen.”

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...

    Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd