Groot wetsvoorstel regulering bitcoin in VS gepresenteerd

Groot wetsvoorstel regulering bitcoin in VS gepresenteerd

Vandaag dienen senatoren Lummis en Gillibrand een wetsvoorstel in bij de Amerikaanse Senaat. De wet is erop gericht om bitcoin en andere cryptovaluta volledig te reguleren en op te nemen in het financiële systeem.

Lang verwacht voorstel nu gepresenteerd

Na maanden van optredens in podcasts en bij evenementen in de cryptosector, wordt vandaag het wetsvoorstel gepresenteerd waarin de cryptosector en cryptovaluta gereguleerd moeten worden. Het voorstel heeft de titel: “Om te zorgen voor verantwoorde financiële innovatie en om digitale activa volledig binnen de regelgevende grenzen te brengen” maar wordt ook de Responsible Financial Innovation Act genoemd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens Lummis zelf zorgt de wet, mits aangenomen, ervoor dat de VS een leidende rol blijft spelen als het gaat om de financiële sector. In een analyse van nieuwswebsite Politico zorgt de wet er voor dat de regelgeving rondom crypto duidelijk wordt en dat crypto in de Verenigde Staten het betrouwbaarst en de redelijkst geclassificeerd is. Met andere woorden, dat het voor (professionele) beleggers het meest voor de hand ligt om in de VS in crypto te handelen.

Regulering bitcoinminers en toezicht

Cynthia Lummis, zelf Republikein, dient het voorstel samen met Kirsten Gillibrand, Democraat, in. Gillibrand is sinds maart bij het proces betrokken en staat nu als co-auteur op het wetsvoorstel. Vanuit de cryptosector wordt de wet gezien als een onpartijdig voorstel.

De grote lijnen van de nieuwe wet zijn tijdens eerdere publieke optredens van Lummis als geschetst. Zo moeten bitcoinminers een aparte status krijgen en niet die van financiële instelling en wordt voorgesteld dat het toezicht op de cryptosector naar de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) gaat, een zusterorganisatie van de Securities and Exchange Commission (SEC).

De SEC is tot nu toe steeds heel druk met het in toom houden van de cryptosector, vooral door streng te handhaven. Volgens ingewijden zijn zowel de CFTC als de SEC betrokken geweest bij ontwerpen van het wetsvoorstel.

Intensieve lobbytrajecten

De kans dat deze tekst in zijn geheel ook de uiteindelijke wet wordt, is miniem.

"Dit is het startpunt voor discussies over hoe de wet eruit zou moeten zien", zegt Miles Jennings van Andreessen Horowitz, een van de grootste investerende en lobbyende partijen in de cryptosector. "Ik denk dat dat een van de redenen is waarom we er zo enthousiast over zijn."

De verwachting is dat Washington de komende maanden druk bezocht wordt door voor- en tegenstanders van bitcoin en andere cryptovaluta.

Lees meer over:
regulering VS

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties