3 factoren die de Bitcoin (BTC) prijs in 2020 gaan bepalen

De bitcoin (BTC) prijs wordt bepaald door allerlei verschillende factoren. Natuurlijk is er vraag en aanbod, maar er zijn ook andere factoren die het netwerk (en daarmee BTC) waarde geven.

De prijs van 1 BTC hangt al enige tijd tussen de $6.800 en $7.800. Welke factoren maken bitcoin uberhaupt waardevol? In dit artikel bespreken we drie factoren die je voor 2020 in de gaten moet houden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hashrate

Allereerst is er de computerkracht die het netwerk van bitcoin veilig houdt. Bitcoin miners leveren tegen een beoogde beloning in BTC hardware. Zij verwerken de transacties in blocks en krijgen naast de transactiekosten ook een block reward bijgeschreven wanneer ze een block vinden.

Elk stukje hardware heeft een eigen hashrate. De hashrate meet hoe krachtig de hardware is voor het minen van bitcoin. Hashrate geeft aan hoeveel keer de ‘hash-functie’ binnen een seconde kan worden berekend door mining hardware.

De hashrate van het gehele netwerk bereikte in 2019 al regelmatig nieuwe hoogtes. En daar gaan we in 2020 gewoon rustig mee door: het netwerk is sterker dan ooit met een nieuw hashrate record.

Bitcoin halving

De bitcoin halving vindt ongeveer eens in de vier jaar plaats. Het aantal BTC die miners ontvangen uit de block reward wordt gehalveerd.

De block reward begon ooit op 50 BTC en is na de derde halving in mei 2020 nog ‘slechts’ 6.25 BTC. Dat zorgt ervoor dat miners minder omzet draaien.

Dat geldt sowieso voor de omzet in BTC, tenzij de transactiekosten ineens omhoog schieten. De situatie van de miners na de halving hangt erg af van de dollarprijs van bitcoin.

Staan we op nieuwe hoogtes met de prijs? Dan zullen waarschijnlijk de meeste miners die nu winst maken ook dan een leuke omzet draaien. Blijft bitcoin echter rond dit prijspunt, of zelfs lager, dan heeft dat mogelijk gevolgen voor miners.

Lees hier alles over de bitcoin halving in 2020.

Gebeurtenissen wereldwijd

Naast de technische kant zijn er ook factoren in de grote boze buitenwereld van invloed op bitcoin en de groei van het ecosysteem. Lokale regelgeving en financiële problemen kunnen invloed uitoefenen op bitcoin en de prijs

Aan de ene kant heb je bijvoorbeeld de nieuwe wetgeving die vanaf 10 januari in Europa in werking treedt. In Nederland gaat de nieuwe Wet tegen financiering van terrorisme en witwassen (Wwft) in.

Daarmee worden met name brokers en beurzen gedwongen om bepaalde gegevens op te slaan en af staan aan de lokale autoriteiten (zoals een belastingdienst). Dit heeft impact op de industrie als geheel.

Crisis

We zien echter ook ‘positieve’ trends. Voor bitcoin dan, want wanneer je op bitcoin aangewezen bent omdat het in je land een zooitje is dan is dat niet bepaald positief te noemen.

Zo steeg de peer-to-peer bitcoin handel in Venezuela en Argentinië tot nieuwe hoogtes in LocalBitcoins. Beide landen verkeren in een (financiële) crisis. De lokale valuta is niet meer te vertrouwen omdat het rap in waarde daalt.

Wanneer de overheid, zoals in Argentinië, de bevolking vervolgens de pas afsnijdt richting de Amerikaanse dollar dan is bitcoin een serieuze optie voor sommigen. Je mag in Argentinië nu officieel slechts $200 per maand (!) kopen.

De onrust tussen de Verenigde Staten en Iran is ook koren op de molen voor investeerders in oppotmiddelen. Toeval of niet, goud en BTC stegen flink toen duidelijk werd dat Amerika een Iraanse generaal doodde.

Kortom: het wordt weer een super interessant jaar. Voor zowel de prijs van bitcoin, maar zeker ook op het wereldtoneel en de mogelijke rol van onze geliefde nieuwe munt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

  By Robin Heester

  Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Bitcoinmagazine.nl opgebouwd, inmiddels verkocht en nog steeds actief om een deel van de redactie te runnen. Hup bitcoin! :)

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

  Nieuws
  CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

  Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

  Nieuws
  Crypto Mom: “Financiële systeem moet decentraliseren”

  Hester Peirce, een commissaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is van mening...

  Nieuws
  Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

  New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

  Nieuws
  Donald Tump investeert miljoenen dollars in memecoins?

  Het crypto-portfolio van Donald Trump vertegenwoordigt momenteel een waarde van 6,6 miljoen dollar. De op...

  Lees meer