3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) koers

443 totale weergaven

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. Correlatie met aandelen weer hoog

We zien dat de bitcoin prijs aan het consolideren is rond de $20.000 zone. Het is volgens deze technische analyse van Mitch Geurtsen belangrijk dat de koers boven de $19.000 blijft. Eenzelfde geluid is te horen bij de analyse van analist en handelaar Tone Vays.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij zegt onder meer: 'Een consolidatie aan de onderkant van een range, zijn meestal niet positief. Dit zagen we gebeuren in mei en juni dit jaar voordat de koers flink duikelde en capituleerde. Nu zijn we in dezelfde zone en consolideren we weer. Breekt $19.000, dan ligt een daling naar $15.000 in het verschiet'.

Een van de zaken waar bitcoin momenteel last van heeft is de onzekere macro-omgeving, iets waar Marc van der Chijs in dit interview met bitcoinfocus.nl ook op wijst. Er is weinig positiefs te melden, want bedrijven en huishoudens kampen met zeer hoge inflatie en koopkrachtverlies en de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is nog gaande.

Oplossingen voor beide problemen zijn niet dichtbij en de centrale banken zijn nog niet klaar repareren en laten de rente voorlopig oplopen. Dat heeft een negatieve weerslag op het sentiment op de financiële markten wereldwijd, terwijl er nog signalen zijn van een abrupte marktomkering de positieve kant op.

De correlatie tussen het handelspaar bitcoin/dollar en de aandelenindex S&P500 is weer relatief hoog. Dat blijkt uit berekeningen uit Coinmetrics.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) koers
bron: Coinmetrics

2. SOPR

De Spent Output Profit Ratio (SOPR) van Glassnode is een veel gebruikte on-chain indicator. Het is een metric die het verschil tussen het aankoop - en verkoopbedrag registreert. Een SOPR-score boven de 1 betekent virtueel winst, een waarde onder de 1 betekent virtueel verlies.

Analist Philip Swift ziet dat er verkocht wordt met verlies, een duidelijk signaal van de bearmarkt. Kortom, door de huidige angst op de markt zien bezitters zich genoodzaakt te verkopen. Het kan ook andere redenen: dat men gedwongen wordt om te verkopen omdat men bijvoorbeeld niet kan voldoen aan de verplichtingen van een lening met bitcoin als onderpand. Een dalende prijs kan dan leiden tot gedwongen verkopen van btc.

3. Whales accumuleren weer een beetje

Anderzijds zien we dat whales, entiteiten die minstens over 1.000 bitcoin kunnen beschikken, weer een beetje btc aan het inslaan zijn. Dat meldt ecoinometrics op hun Twitter account.

  • de groep die 1.000 tot 10.000 bitcoin bezit, is weer aan het kopen (gele kleur, voorheen was er sprake van verkoop, zie de blauwe kleur)
  • dat geldt ook voor de overige categorieën (100 tot 1.000 btc, 10 tot 100 btc, 1 tot 10 btc en minder dan 1 btc)
  • het accumulatiegedrag van de groep 'minder dan 1 btc' lijkt minder agressief dan voorheen (gele in plaats van rode kleur)

Meer bitcoinnieuws:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...