3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

De prijs is hersteld boven de $40.000 en bij $42.000 ligt de volgende horde, ziet de Nederlandse analist Michael van de Poppe.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Andere analisten zijn nogal bullish op de korte termijn en verwachten op basis van technische patronen zelfs een koersexplosie.

1. Realized price

Kijken we naar on-chainpatronen, dan helpt het om naar de gemiddelde kostprijs van alle bitcoin te kijken. Want zodra de marktprijs ver onder de gemiddelde kostprijs ligt, dan zijn mensen geneigd te verkopen. Voorlopig is daar geen sprake van en staat het merendeel van de markt nog op virtuele winst.

De metric realized cap is in 2018 bedacht door Nic Carter en Antoine Le Calvez. De realised cap is alle gedolven bitcoin maal de laatst bekend waarde van al die beetjes bitcoin.

De laatst bekende prijs op de blockchain van een beetje bitcoin noemen we de gerealiseerde prijs.

Kocht je ooit voor 50 euro aan bitcoin en heb je het laten staan op je adres, dan is de gerealiseerde prijs nog steeds 50 euro aan bitcoin.

Plan B, de Nederlandse analist van het stock-to-flowmodel, ziet dat de kostprijs van korte termijn beleggers (die verkopen doorgaans binnen 155 dagen na aankoop) en de kostprijs van 2-jarige hodlers op vrijwel een gelijk niveau liggen.

Met andere woorden: had je 5 of 24 maanden geleden gekocht, je hebt dezelfde uitgangspositie in de huidige markt.

De gerealiseerde prijs van de markt overall ligt lager, dus hun winstmarge is dikker dan deze twee cohorts. Het is de vraag of ze break-even willen maken door te verkopen of de markt nog afwachten.

2. Hodlers

De metric 1Y+ HODL Wave is ontworpen door Unchained Capital, een aanbieder van bitcoin bewaardiensten.

Het is het percentage van alle gedolven bitcoin die minstens 12 maanden niet zijn verkocht (uitgegeven op de blockchain).

Dat percentage ligt nu op 64%, dus houders zijn tegen de huidige prijzen niet geneigd om hun btc in te wisselen tegen dollar.

Doorgaans ligt het percentage veel lager. Zo lag dit percentage tussen maart en mei 2018 op 41%.

Volgens eerdere berekeningen van Swift is er niets aan de hand zolang het percentage maar niet onder de 47% komt. Er is geen sprake van een verkopersmarkt momenteel.

3. 'Geen bearmarkt'

Dat is ook wat de analist On-Chain College ziet: geen reden voor paniek in de huidige markt, want de voorraad in winst en de voorraad op verlies kruisen elkaar niet. Zodra dat gebeurt, is er sprake van een bodem in de markt.

Kortom, de koers is wel onder de $40.000 geraakt de afgelopen week, de on-chainpatronen zien geen reden om in paniek te raken.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...