3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) koers

Met de bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Wat zeggen de analisten?

1. Consumentenprijsindex (CPI) uit Amerika

Vandaag komt de U.S. Bureau of Labor Statistics met een nieuw consumentenprijsindexcijfer (CPI). Dat is een metric vanuit de overheid die de gemiddelde prijsverandering meet die mensen betalen voor een mandje aan consumptiegoederen en -diensten. Denk aan energie (autobrandstoffen en verwarmen en koelen van gebouwen) en voedsel. In juli 2022 was er sprake van een stijging van +8,5% ten opzichte van juli 2021.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de Nederlandse analist Michaël van de Poppe kan een cijfer van 8,1% of lager positief uitvallen voor 'risicovolle' assets zoals goud en bitcoin en techaandelen. Een hoger cijfer kan een negatieve reactie (daling) veroorzaken. Een niet onbelangrijke dag voor bitcoin dus. Om 14.30 uur Nederlandse tijd wordt dit cijfer bekend.

2. Historische koopprijs

De gerealiseerde prijs is het historische prijsmidden van de markt, het gemiddelde van alle historische aankopen op de bitcoin blockchain. Volgens de Nederlandse analist Root kaatst de koers mooi op het 90-daagse gemiddelde van deze metric (-0.1). Blijkbaar is de markt niet bereid om met meer verlies te verkopen en ligt bij -0.1 op de gerealiseerde prijs metric een bodem gemeten over 3 maanden.

3. Te slopen levels voor whales

Whales zijn met circa 25% van de bitcoin voorraad in bezit een prominente partij op de markt. Whale entiteiten kunnen beschikken over 1.000 bitcoin of meer. De analisten van Whalemap brengen het gedrag van deze entiteiten altijd grafisch in beeld.

De groene ballonnetjes zijn de historische momenten dat whales aankochten (instroom naar hun wallets). Historisch ligt er daarmee een weerstandszone tussen $22.780 en $23.400 omdat er historisch gezien minder wordt ingekocht.

Bij ~$21.500 ligt een supportzone, net zoals net onder de $20.000. Dat geeft wat richtingspunten voor belangrijke zones, maar whales bepalen niet de complete markt dus er zijn altijd scenario's op de markt mogelijk. Houd daar altijd rekening mee.

Want de eerdere weerstandszone bij $21.543 is inmiddels overwonnen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwswhale

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...