3 on-chainsignalen voor de bitcoin (BTC) prijs

Onchain-analyse is een manier om te ontsnappen aan de korte termijn en juist lange termijn koersbewegingen te duiden. Wat zeggen de onderstaande geselecteerde metrics over bitcoin?

1. Whales

Uit on-chainanalyse blijkt dat whales (entiteiten met 1.000 bitcoin of meer) weer actief zijn op de derivatenbeurzen. Want zodra er een grote toestroom naar futurebeurzen gaat, is dat te betitelen van ‘walvisaccumulatie’ en wanneer er een lage geldstroom naar exchanges gaat, is het een periode van ‘walvisdistributie’.

De analist van CryptoQuant trekt hierover de volgende conclusies: ten eerste is de huidige koers nog steeds laag en is het aantrekkelijk om te accumuleren. Ten tweede denkt hij dat whales gebruik hebben gemaakt van dunne orderboeken om de prijs op futurebeurzen op te drijven door veel longposities te openen. Een ding is zeker, zodra de activiteiten van whales toenemen, neemt de kans op meer koersschommelingen ook toe.

bron: CryptoQuant
bron: CryptoQuant

2. Uitstroom exchanges

In dit artikel komen ook de nodige on-chainmetrics voorbij, waarbij er vooral is gekeken welke impact de aanklacht tegen Binance, de grootste cryptofuturesbeurs van de wereld, heeft op de markt. De “netflow” meet hoeveel bitcoin er netto de exchanges uitstroomt.

Logischerwijs nemen klanten van Binance het zekere voor het onzekere en wordt er netto meer crypto van Binance opgenomen. Maar het heeft nog niet geleid tot een totale run op de beurs. In de onderstaande grafiek is zichtbaar dat er relatief is opgenomen in vergelijking met eerdere periodes (rode staafjes). Blijkbaar is er genoeg vertrouwen in Binance als custodian en dat ze met weinig klerenscheuren uit de strijd met de Commodities Futures Trading Commission (CFTC).

bron: CryptoQuant
bron: CryptoQuant

3. Open interest

Open interest is een vakterm voor het aantal openstaande derivaten op de cryptomarkt. Inzoomend op de open interest op Binance, is juist een toename in speculatie te zien. Wederom een bevestiging dat de markt niet bijster in paniek is geraakt door het nieuws en fear, uncertainty en doubt (FUD) voorlopig buiten de deur blijft.

bron: CryptoQuant
bron: CryptoQuant

Het financieringspercentage (funding rate) is een metric voor de periodieke vergoeding die
handelaren in futurescontracten met elkaar uitwisselen. Ook deze metric is positief gebleven (groene staafjes), een signaal dat handelaar op het platform optimistisch blijven over bitcoin. Concluderend, tot nu toe is er geen paniek te bespeuren op de markt, maar nieuwe nieuwsfeiten kan natuurlijk roet in het eten gooien voor de markt.

bron: CryptoQuant
bron: CryptoQuant

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...