3 signalen die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. M2 geldvoorraad versus bitcoin

Willy Woo deelt een aantal interessante grafieken. De prijsgrafieken van bitcoin, de aandelenindex S&P500 en goud, gecorrigeerd met de veranderingen in de M2 geldvoorraad.

M2 is een gedeelte van de totale geldhoeveelheid in de wereld. Onder M2 valt onder meer:

  • cash (dollars, ponden, euro's etc) bij de commerciële banken
  • betaal - en spaardeposito's tot 100.000 dollar
  • beleggingsfondsen voor particulieren
  • maar ook assets die snel te liquideren zoals treasury bills (T-bills) behoort tot M2.

De waarde van een asset, in dit geval bitcoin, is uit te drukken in dollars en euro's.

Maar zodra de hoeveelheid dollars en euro's flink wordt uitgebreid zoals sinds 2008 is gebeurd, dan moet het rendement van die asset daarvoor gecorrigeerd worden.

Willy Woo neemt die uitdaging op zich en komt met een harde conclusie: bitcoin verslaat goud als hedge tegen opkoopprogramma's van centrale banken.

Dat is een duidelijk signaal richting value - en hedgefondsen of andere fondsen die een grote hoeveelheid vermogen namens anderen beheren.

Want goud scoorde tien jaar geleden nog een waarde van 0.18, maar is sindsdien gedaald naar een waarde van 0.09 na correctie met de M2.

Dit terwijl de waarde van bitcoin juist is gestegen over dezelfde tijdsperiode.

conclusie: bullish

De markt is aan zet om iets met deze marktinformatie te doen. Hoewel on-chain analisten over elkaar heen struikelen met bullish grafieken, blijft het relatief stil op de markt.

Weinig bedrijven die een bitcoin positie aankondigen, weinig fondsen die bitcoin in hun portfolio opnemen.

Maar op Twitter sijpelen steeds meer berichten binnen van 'insiders' dat fondsen en verzekeraars wel degelijk gebruik hebben gemaakt van de mei-dip.

Ook de bekende investeerder Mike Alfred laat van zich horen.

Nuchter bezien is het: eerst zien en dan geloven en zo ja, dan wordt het een hete herfst, want retail is nog niet wakker geschrokken, zo weet ook Kyle Davies van Three Arrows Capital, onder meer mede-eigenaar van optiebeurs Deribit.

2. Maar liefst 95% van alle bitcoin in het groen

Een Unspent Transaction Output (UTXO) is een beetje Bitcoin waarvan jij kunt aantonen dat je de baas bent, omdat jij de private key hebt.

Het totaal van UTXO’s is de balans die je in een wallet afleest. Glassnode maakt dankbaar gebruik van de openbare ledger van bitcoin.

Ze kan gemakkelijk zien hoeveel percentage van alle UTXO's op winst tegen de huidige koers.

Dat is vandaag door de 95% grens gegaan door de stijging naar $52.000.

conclusie: bullish

3. 54% van bitcoin voorraad beweegt al jaar niet meer

Een maandrecord voor de bitcoin die 12 maanden of langer al niet meer aangeraakt is en 'slaapt'. Het is een direct gevolg van hodlers-gedrag: het vasthouden van bitcoin anticiperend op hogere prijzen.

conclusie: bullish

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...