Bitcoin stijgt 9% in een dag: Federal Reserve reageert op bankproblemen

Bitcoin stijgt 9% in een dag: Federal Reserve reageert op bankproblemen

Er is onrust in de Amerikaanse bankwereld. Verschillende grote banken staan op omvallen en hebben de te maken met grote financiële problemen. Cryptobeurzen vallen regelmatig om, maar dat geldt ook voor 'normale' banken. De koers van bitcoin houdt zich opvallend sterk vandaag.

In onderstaande grafiek zie je het prijsverloop van bitcoin in 2023. We zijn ver verwijderd van de recordprijzen rond $69.000, maar we zagen de afgelopen dagen weer een kleine opleving. Op grote beurzen dook de koers kort onder de grens van $20.000. Na de dip is de prijs met ruim 9% gestegen naar $22.450.

Het is afwachten of en hoe de wereldmarkten reageren op de toenemende onrust.

Bitcoin stijgt 9% in een dag: Federal Reserve reageert op bankproblemen

Federal Reserve

Problemen bij grote banken als Silicon Valley Bank (SVB) dwingen de Amerikaanse centrale bank om zich te mengen in het schouwspel. De Federal Reserve komt met uitleg, beloftes. De strekking is helder: zij willen met geld en krediet de boel op de rit houden. Banken spelen ook een belangrijke rol in de industrie rondom bitcoin.

De Federal Reserve Board heeft aangekondigd dat zij extra financiering zal verstrekken aan in aanmerking komende depositoinstellingen om ervoor te zorgen dat banken in staat zijn om aan de behoeften van al hun depositohouders te voldoen.

Dit moet dan de de capaciteit van het banksysteem versterken om deposito's te beschermen en de voortdurende verstrekking van geld en krediet aan de economie te waarborgen. De Federal Reserve staat klaar om eventuele liquiditeitsdruk aan te pakken die zich kan voordoen. Dat meldt de organisatie in een persbericht.

De extra financiering zal beschikbaar worden gesteld via een nieuw Bank Term Funding Program (BTFP). Dat zijn leningen van maximaal een jaar voor banken, spaarverenigingen, kredietverenigingen en andere in aanmerking komende depositoinstellingen. Het gaat om Amerikaanse partijen die staatsobligaties, agentschapsobligaties en door hypotheek gedekte effecten en andere kwalificerende activa als onderpand aanbieden.

Het BTFP moet een extra bron van liquiditeit zijn tegenover effecten of andere bezittingen, waardoor een instelling geen noodzaak heeft om deze effecten snel te verkopen in tijden van stress of hoge druk.

Met goedkeuring van de minister van Financiën zal het ministerie van Financiën tot $25 miljard beschikbaar stellen vanuit het Exchange Stabilization Fund als achtervang voor het BTFP. De Federal Reserve verwacht niet dat zij gebruik hoeft te maken van deze fondsen.

De raad volgt naar eigen zeggen de omstandigheden in het financiële systeem nauwlettend en is bereid om haar volledige scala aan instrumenten te gebruiken.

Lees meer over:
Bitcoin bank federal reserve

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan