38-jarige fraudeur kocht cryptovaluta en dure auto’s van subsidies

De FIOD heeft een 38-jarige man uit Amsterdam aangehouden. Hij wordt verdacht van fraude met subsidiemaatregelen, valsheid in geschrift, oplichting en witwassen.

De verdachte zou van subsidiegeld onder andere cryptovaluta hebben gekocht. De opsporingsdienst van de Nederlandse Belastingdienst heeft ook zijn woning doorzocht. Tijdens de doorzoeking is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, een Bentley, een Harley-Davidson en een Rolex-horloge.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Aanleiding voor het onderzoek was een melding over NOW-subsidie voor zijn twee ondernemingen. RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland) heeft in 2021 drie aangiften gedaan van mogelijke fraude,

De man zou ruim 358.000 euro hebben aangevraagd, daarvan kwam 215.000 euro bij hem terecht. Het vermoeden is dat de aanvragen waren onderbouwd met valse aangiften omzetbelasting. Het geld werd vervolgens contant opgenomen of naar verschillende bankrekeningen gestuurd.

Bitcoin en misdaad

Bitcoin (of crypto) komt regelmatig voorbij in het misdaadnieuws. Het protocol is uitermate geschikt om zonder toestemming een transactie te doen. Tegelijkertijd is het heel erg moeilijk om compleet anoniem op het netwerk actief te zijn.

Voor de gemiddelde gebruiker is het niet duidelijk wie een transactie doet met BTC. Er zijn echter verschillende surveillancebedrijven en bijvoorbeeld inlichtingendiensten die de geldstromen op het netwerk in de gaten houden. Met behulp van verschillende datasets hopen ze eigenaren van bitcoin te identificeren.

Bitcoin is een mooie tool en wordt gebruikt door allerlei soorten mensen. Op het netwerk maakt het niet uit wie of wat je bent. Als je bitcoin hebt en de juiste transactiekosten meegeeft, kun je een transactie doen.

Dat maakt je echter niet immuun voor gevolgen in de ‘echte wereld’. In het geval van de 38-jarige Amsterdammer in het begin van dit artikel was dat ook het geval. Logisch ook, want hij liet immers al wat sporen achter door uberhaupt met subsidiegeld aan de slag te gaan.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...