60 winkeliers in Honduras gaan bitcoin accepteren, centrale bank waarschuwt voor volatiliteit

De Centrale Bank van Honduras waarschuwt haar burgers voor bitcoin en andere cryptovaluta. De redenen hiervoor is dat ze volgens een “uitzonderlijk hoge prijsvolatiliteit en een gebrek aan dekking hebben.”

Bitcoin volatiel én betaalmiddel

De waarschuwing komt op een bijzonder moment. Vorige week werd er in Santa Lucia, een toeristisch stadje op ongeveer 20 minuten van de hoofdstad Tegucigalpa, een project gestart met de naam Bitcoin Valley.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het project is een initiatief van Blockchain Honduras, Coincaex (een beurs uit Guatemala), de Technological University of Honduras en de lokale gemeente Santa Lucia. Het plan is om 60 lokale bedrijven te trainen, waarna ze bitcoin gaan accepteren.

De centrale bank heeft het minder met de cryptovaluta.

“Crypto-activa hebben geen back-up, dus ze zijn niet gereguleerd en het gebruik ervan is niet gegarandeerd. Daarom genieten ze niet de bescherming die wordt geboden door de nationale wetgeving.”

De centrale bank voegt eraan toe dat cryptovaluta binnen korte tijd hun waarde kunnen verliezen. En dat is waar. Bitcoin verloor in minder dan een jaar 60% van zijn waarde.

Conversie

De bedrijven in Santa Lucia hoeven zich geen zorgen te maken om deze volatiliteit. De beurs Coincaex verwerkt alle betalingen in de bitcoinstad, waarbij direct een conversie wordt gedaan naar de lempira, de lokale valuta. Bitcoin wordt dus puur gebruikt als payment rail voor online, gratis en snelle digitale betalingen.

Na Bitcoin Beach (El Salvador), Bitcoin Jungle (Costa Rica), Bitcoin Praia (Brazilië), Bitcoin Ekasi (Zuid-Afrika) en onze eigen Arnhem Bitcoinstad is er dus weer een lokaal project dat de adoptie van bitcoin als betaalmiddel wil promoten.

In Miami werd op Bitcoin2022 aangekondigd dat Prospera, een privaat eiland met eigen regels in Honduras, ook plannen heeft om iets met bitcoin te gaan doen. Het is een handveststad en een speciale economische zone, waardoor het relatief gezien veel vrijheid heeft.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws